Tomaten: wondermiddel tegen prostaatkanker?

Tomaten eten tegen prostaatkanker, helpt dat?

tomaten-prostaatkanker
Getty Images

Prostaatkanker kan niet altijd voorkomen worden, maar met een gezonde voeding en leefstijl kan de kans erop wel verkleind worden. Een voedingsmiddel dat vaak wordt geprezen om een mogelijk beschermend effect tegen prostaatkanker is tomaat. Maar is deze rode vrucht echt zo’n wondermiddel als soms wordt gezegd? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft antwoord op deze vraag.

Lycopeen: beschermend stofje in tomaten

Tomaten bevatten lycopeen. Dit is een natuurlijke kleurstof die de rode kleur geeft aan tomaten. Hierbij geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen het bevat. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA-schade in onze lichaamscellen te repareren. Samen met het vitamine C uit tomaten reageert lycopeen met antioxidanten in andere voedingsmiddelen. Hierdoor is het effect van lycopeen op herstel van DNA-schade sterker.

Door tomaten te koken, te bakken of te pureren, bijvoorbeeld in een soep of pastasaus, komt er meer lycopeen vrij dat door het lichaam kan worden opgenomen. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele verse tomaat. Naast tomaten bevatten ook watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos lycopeen.

Wat laat onderzoek zien?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het nog niet duidelijk is of het eten van tomaat en andere producten gemaakt van tomaat de kans op prostaatkanker verkleint. De resultaten van verschillende onderzoeken verschillen te veel van elkaar.

Zo laat een groot onderzoek onder 50.000 mannen een beschermend effect zien van tomaatproducten. In dit onderzoek hadden mannen die per week meer dan 500 gram gepureerde tomaten in de vorm van tomatensaus, –ketchup of –soep aten een kleinere kans op het krijgen van prostaatkanker dan mannen die niet of nauwelijks tomaatproducten aten. Er zijn alleen ook studies waarin onderzoekers geen effect van tomaat of tomaatproducten op de kans op prostaatkanker vonden.

Lekker genieten van tomaten

Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of tomaten en tomaatproducten kunnen helpen de kans op prostaatkanker te verkleinen. Maar je kunt wel gewoon lekker blijven genieten van een kom warme tomatensoep, een bord pasta met tomatensaus of een handje snoeptomaatjes tussendoor.

Tomaten passen namelijk net als alle andere soorten groente en fruit in een gezond voedingspatroon en zitten vol goede voedingsstoffen. Let wel op met kant-en-klare tomaatproducten. Hier zit vaak veel zout en/of suiker in. Zo kan een kom kant-en-klare tomatensoep ruim 12 gram suiker bevatten, gelijk aan drie suikerklontjes.

Het eten van groente en fruit helpt je kans op kanker te verkleinen. Weten wat je nog meer kunt doen om je kans op kanker te verkleinen? Bekijk deze tien aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ter preventie van kanker, opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds