10 tips voor als je alleen op reis gaat

Getty Images

Reizen in je eentje is niet eng maar leuk! Je doet ongestoord waar je zin in hebt omdat je met niemand hoeft te overleggen, en legt makkelijker contacten. Plus-reisredacteur Thijs Joosten geeft een aantal tips.

1. Onder de mensen

Boek een hostel, B&B of via Airbnb bij mensen thuis. Dat zijn plekken waar mensen vaak makkelijk contact met elkaar leggen. En als je bij locals slaapt, kunnen zij je vertellen wat de leukste plekken zijn en je attent maken op eventuele risico's. Als je geluk hebt, nemen ze je mee de stad in, en heb je samen een leuke middag of avond.

2. Tweepersoonskamer

Vraag een tweepersoonskamer. Als ik een hotel boek, betaal ik graag een beetje extra voor een tweepersoonskamer. Dat is me die extra ruimte wel waard. Eenpersoonskamers zijn vaak klein en weggestopt in een hoekje van het gebouw.

3. Contact met het thuisfront

Ik stuur bijna elke avond via Whatsapp een paar foto's naar vrienden. Dan voel ik me nooit alleen.

4. Veiligheid

Let op je veiligheid. Ik berg waardevolle spullen op in de kamerkluis, drink niet teveel en zorg dat ik ben uitgerust. Als ik een bergwandeling ga maken, vertel ik voor vertrek aan de receptionist waar ik naartoe ga en hoelaat ik denk terug te zijn.

5. Gemeenschappelijke tafel

Zoek cafés en restaurants met een gemeenschappelijke tafel. Daar ontmoet ik andere mensen die ook alleen reizen, of groepen die het gezellig vinden om met een buitenstaander te kletsen.

6. Verlang een goede tafel

Als solo-eter in een restaurant word je vaak weggestopt aan een tafeltje bij de ingang van het toilet of ergens half in een gang. Ik neem daarmee geen genoegen, en vraag vriendelijk of die leuke tafel aan het raam ook beschikbaar is.

7. Beperkte bagage

Neem zo weinig mogelijk bagage mee. Ik heb een bloedhekel aan het sjouwen met zware koffers. Ik neem heel weinig kleding mee, en breng het halverwege mijn vakantie naar de wasserette.

8. Reisgids op tafel

Leg een reisgids op je tafeltje in een café of restaurant. Zo ziet iedereen dat je een reiziger bent. Mensen zullen je nieuwsgierig vragen waar je vandaan komt en wat je van hun woonplaats vindt. Een leuke binnenkomer voor een gesprekje.

9. Boek een groepsactiviteit

Een excursie of stadswandeling brengt je vanzelf in contact met andere reizigers. Als het klikt, kun je na afloop afspreken om samen iets te gaan ondernemen of iets te drinken op een terrasje en ervaringen uit te wisselen.

10. Stel je open

En de belangrijkste tip: stel je open! Een vriendelijk: hallo! doet al wonderen. Je zult merken dat veel mensen het leuk vinden om een praatje te maken met een reiziger. En vaak vertellen ze ook graag over de plek waar ze wonen. Je zult versteld staan hoeveel leuke tips je zo krijgt.

Lees ook: onmisbare apps voor de vakantie

Auteur