Voorbereid op vakantie met deze apps

Getty Images

Als je op vakantie gaat, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een overzicht van vijf handige apps die je kunt downloaden nog voordat je vertrekt.

Tolwegen

In landen als Frankrijk en Italië vind je nog altijd vele tolwegen. De app Péago biedt een mooi overzicht van tolwegen en de bijbehorende kosten. Hij geeft onderweg aan waar je eraf kunt gaan om tolkosten te besparen. Vervolgens leidt de app je weer snel naar de tolweg om je reis te vervolgen. Péago kost eenmalig 3,99 (binnenkort gratis) en is er momenteel alleen voor Android- en Applegebruikers, aan een Windows-versie wordt gewerkt. Op de website van de ANWB vind je overigens per land een map met alle tolwegen.

Voor iOS/Apple
Voor Android

 Péago - Bespaar tol met Peago: miniatuur van screenshot

 

Kopie identiteitsbewijs

Op sommige vakantiebestemmingen wordt om je paspoort gevraagd als borg. Geef nooit je paspoort af, altijd een kopie. Maak met de app Kopie ID zelf een veilige kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Deze app is uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit zijn de stappen:

- Maak een foto van je identiteitsbewijs
- Streep het Burgerservicenummer (BSN) door
- Vul in voor wie de kopie bedoeld is en waarvoor hij nodig is
- Mail de kopie met het zelfgemaakte watermerk naar de desbetreffende instantie (bijv. een hotel of camping)

Voor iOS
Voor Android
Voor Windows

 KopieID: miniatuur van screenshot

 

Het weer

Iedereen is altijd benieuwd naar het weer, zeker op de plek van bestemming. Kunnen we genieten van een drankje in de zon, of moet de regenjas ook mee de koffer in? De app Piet! van weerman Piet Paulusma is een van de meest uigebreide apps. Ook de actuele weerkaart van Europa staat erop. De app is momenteel niet beschikbaar voor Android wegens technische problemen.

Voor iOS
Voor Windows

Een prima alternatief is Buienradar. Iets minder uitgebreid, maar daarom ook minder groot qua mb's in het geheugen van uw telefoon of tablet. Ook in deze app vind je zowel de kaart van Nederland als Europa. Buienradar is beschikbaar voor alle besturingssystemen.

Voor iOS
Voor Android
Voor Windows

buienradar

 

Valuta

De euro heeft omrekenen in veel populaire vakantielanden overbodig gemaakt. Buiten de Eurozone is vaak nog flink wat hoofdrekenwerk nodig in de winkel. Wie het vakantiebudget goed in de gaten wil houden, doet er goed aan een hulpmiddel te gebruiken. De app XE Currency bijvoorbeeld. Kies de juiste munt, voer een bedrag in en tik op de groene pijl. In de lijst verschijnt de omgerekende waarde hiervan in verschillende valuta.

Voor Android
Voor iOS
Voor Windows

 XE Currency: miniatuur van screenshot

 

Verkeersdrukte

Na het weer zijn we altijd enorm benieuwd hoe druk het op de weg is. Je wil liever niet uren in de file staan tijdens een reis die al lang genoeg is. De app ViaMichelin houdt je op de hoogte van ongelukken, wegwerkzaamheden en files in landen binnen Europa. Er is een optie om een stem aan te zetten die alles meldt. Kijkend naar de reviews wordt deze app goed gewaardeerd.

Voor iOS
Voor Android
Voor Windows

 ViaMichelin: Route GPS Traffic: miniatuur van screenshot

Bekijk ook welke apps handig zijn tijdens uw vakantie:
Top 5 apps op vakantie
Handige reisapps