Blijf in beweging op vakantie

Werk je extra in het zweet

Getty Images

Veel mensen laten op vakantie sporten het liefste uit hun systeem verdwijnen. Lekker eten, ontspannen en niets doen is hun motto. Maar een beetje beweging is een noodzakelijk kwaad als je na de vakantie nog op hetzelfde gewicht wilt zitten. En daarbij past het ook prima in je vakantiemodus.

Bewegen op vakantie is helemaal niet zo moeilijk als u denkt. Tijdens een wandeling op het strand verbrandt u al meer calorieën dan als u gewoon op de weg loopt. Een stranddagje kunt u ook wat actiever maken door een uurtje te beachvolleyballen of -voetballen. Naast een bal past een beachset met twee houten plankjes en een balletje ook prima in uw tas. Een balletje meppen met de voeten in de branding is daarbij hartstikke leuk.

Ook met zwemmen of snorkelen komt u makkelijk aan een half uurtje bewegen per dag. En op de camping zijn badminton en tafeltennis vaak populair. Bent u meer van golf of tennis? Veel vakantiebestemmingen hebben een baan in de buurt waarop u zicht kunt uitleven.

Extreme sporten

Sommige vakantiegangers kiezen juist voor een reis vol extreme sporten. Zij gaan bergbeklimmen, abseilen of raften. Bij dit soort sporten is het van belang dat u niet te veel van uw lichaam eist. Wees u bewust van uw eigen beperkingen en zorg dat u inspanning geleidelijk opbouwt.

Daarnaast spreekt het vanzelf dat u bij deze sporten extra aandacht moet besteden aan de uitrusting. Zorg ervoor dat deze altijd veilig en goed onderhouden is. Gaat u met een instructeur? Ga dan na of deze volledig bevoegd en ervaren is.

Let erop dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden voor gevaarlijke of extreme sporten en dat medische kosten erg hoog kunnen zijn in het buitenland. Gaat u op zoek naar een sportieve uitdaging? Controleer dan voor vertrek de dekking van de reisverzekering en sluit zo nodig een aparte verzekering af.

Op niveau blijven

Zeker als u een fanatieke sporter bent, levert u veel in als u een paar weken stil gaat zitten. Voor hardlopers geldt dat ze de lange afstanden best tijdelijk op een laag pitje kunnen zetten. Door voor korte afstanden te gaan (3 kilometer) past het prima in uw vakantieritme en zorgt u dat u toch nog uw duurvermogen aanspreekt.

Door voor kwaliteit in plaats van kwantiteit te gaan, kunt u ook meer op uw techniek letten. Doe wat techniekoefeningetjes zoals skippings, kruislingse passen en korte passen. Dat komt uw training na de vakantie ook alleen maar ten goede. Probeer het lopen wel drie keer per week vol te houden. Bij kort, makkelijk en licht lopen moet dat gemakkelijk op te brengen zijn.

Ook krachttraining kan gemakkelijk op vakantie. Uw eigen lichaam zorgt in veel gevallen al voor voldoende weerstand. De bikini-oefeningen voor thuis kunnen ook prima op vakantie. Een trainingselastiek past makkelijk in je koffer of tas en zorgt voor een beetje extra uitdaging.

Veiligheid

De omstandigheden op vakantie zijn vaak anders dan thuis. Als u gaat sporten past u de intensiteit van de training dus aan de omstandigheden aan. Zorg dat u voldoende drinkt, want in een warmere omgeving transpireert u meer. Verder is het ook op vakantie belangrijk om een goede warming up te doen. U hebt het misschien wel warm, maar uw spieren en gewrichten zijn nog niet goed voorbereid.

Veel vakantiebestemmingen hebben meer hoogteverschillen dan we gewend zijn. Houd daar rekening mee: rustig omhoog en dan lekker naar beneden. Zorg als u gaat fietsen of lopen dat u weet welke route u neemt. Verdwaald bent u zo. Neem daarom voor de zekerheid altijd een telefoon en wat kleingeld mee. Vergeet ook vooral de zonnebrandcrème niet.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland