Ongezonde relatie, waar ligt de grens?

Ik heb sinds een half jaar een relatie met een hele lieve man. Er is alleen een probleem en dat is zijn jaloezie. Hij verbiedt mij vele dingen die ik voor onze relatie gewoon ondernam, zoals het jaarlijkse stedentripje met mijn vriendinnen en het eens in de vier maanden stappen met vriendinnen. Ook controleert hij mijn telefoon en een drankje na tennis is ook uit den boze. Hij slaapt niet van de hele situatie en heeft medicatie voor maagproblemen.
Ik wil heel graag tips wat ik wel en wat ik niet moet doen. Ik ben ontzettend gek op hem en wil graag bij hem blijven, maar voor mijn gezondheid is het niet goed. Ik ben heel onrustig en kan heel moe zijn. Waar ligt de grens?
 
Irene

Henriette Schoones, Seksuoloog/relatietherapeut

Dit is een hele ongezonde situatie. Jij moet een autonoom persoon kunnen zijn binnen je relatie. Je moet je eigen keuzes kunnen maken en eigen beslissingen kunnen nemen. De ruimte om jezelf te kunnen zijn laat je je ontnemen en dat komt beide partijen uiteindelijk niet ten goede. Binnen een relatie moet er ook ruimte zijn voor een stuk eigen leven. Het lijkt alsof je vriend last heeft van verlatingsangst maar dat zou je kunnen laten onderzoeken. Hopelijk erkent je vriend dat hij een probleem heeft.
 
Als deze situatie ongewijzigd blijft, zie ik deze relatie geen stand houden. Ik adviseer je hierover met je vriend te praten, spreek gevoelens naar elkaar uit en zeg wat dit gedrag voor jou betekent. Als dit gedrag van jouw vriend zo door gaat, zullen jouw gevoelens voor hem gaan afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Waar is hij bang voor? Vertel jouw vriend waarom jij een steen in je maag voelt en vraag hem waarom hij last heeft van zijn maag. Mochten jullie er samen niet uitkomen adviseer ik jullie professionele hulp in te schakelen. 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.