Waarom ik zoveel van je hou

Omdat je samen zo kunt schateren, omdat ze nooit klaagt, omdat hij zo lief is… Acht Pluslezers en -lezeressen vertellen wat hun geliefde voor hen betekent.

Miep de Visser (75) uit Middelburg is 55 jaar ­samen met Bouwe. “Toen Bouwe kon stoppen met werken, besloten we van Lelystad naar Middelburg te verhuizen. Een groot avontuur: we lieten onze vertrouwde omgeving en vriendenkring achter om in een nieuwe stad een historisch pand op te knappen. Spannend, hoe zou dat gaan? In één woord: ge­weldig. We maakten snel nieuwe vrienden. Dat komt door Bouwe: hij zit vol grappen, spreekt iedereen aan en voor je het weet zit de woonkamer vol mensen. Van huis uit ben ik veel meer op mezelf. Toen ik jong was, was ik zelfs verlegen. Maar ik heb mij altijd aan ­Bouwe kunnen optrekken. ­Zonder hem had ik lang niet zo’n bruisend leven gehad. En hij is niet alleen leuk voor anderen, maar ook voor mij. Zwijgend zitten eten komt bij ons na 55 jaar nog altijd niet voor!”

Willemijn Bouwes-Barth (51) uit Edam is vijf jaar ­samen met Wil. “Toen Wil en ik elkaar ontmoetten, sloeg de bliksem in. Na een jaar zijn we getrouwd. Kort daarna kregen we een hoop stress te verwerken. Ondanks dat ze al elf jaar uit elkaar waren, kon Wils ex niet accepteren dat hij weer gelukkig was met een andere vrouw. Zijn kinderen zijn daarin meegesleurd. Verschrikkelijk, omdat Wil zijn kin­deren nu helemaal niet meer ziet. Hij wordt neergezet als een ­vader die niets voor hen over had of heeft. Ik weet zó goed dat dit niet waar is! Wil is juist ontzettend lief en een geweldig (familie)mens. Hij heeft zichzelf jarenlang weggecijferd en verdient dit niet. Ik ben trots op hem dat hij ondanks alles positief blijft. Daarom hou ik met heel mijn hart van hem en dat mag de hele ­wereld weten!” 

Jan Breet (63) uit ­Dronten is dertien jaar ­samen met Carla. “Toen ik na de dood van mijn vrouw Jannie een paar jaar alleen was, stimuleerden mijn kinderen me om op een datingsite te gaan. Zo leerde ik Carla kennen. Haar man was aan dezelfde rotziekte gestorven als mijn vrouw. Dat schiep een band en het klikte zo goed dat ze al na een paar maanden bij me introk. In onze relatie is er nog altijd plek voor onze overleden partners. Er gaat geen week voorbij of we praten over ze. Als ik mijn wekelijkse bos witte rozen niet naar Jannie kan brengen, doet Carla dat. Samen verzorgen we het graf van haar man Kees. Maar we zijn ook zielsgelukkig met elkaar. Carla is méér dan mijn tweede vrouw, ik zie haar als een geschenk van God. Ze is lief, oprecht, zorgzaam en we vullen elkaar heel goed aan. Ik heb haar moeder op haar sterfbed beloofd dat ik altijd voor Carla zal blijven zorgen en dat is een belofte waar ik mij aan zal houden.”

Gerard Sanderse (62) uit Amsterdam is zeven jaar samen met Angela. “Angela staat altijd voor iedereen klaar. Voor haar moeder, die een paar hersen­bloedingen heeft gehad en nu in een verzorgingstehuis zit; voor haar vader, die alleen woont en voor al haar familieleden. Ook voor mij heeft ze alles over. En ze is absoluut geen zeurpiet. Ruzie: nooit, echt nóóit. Dit is mijn eerste relatie zonder stress. Toch laat Angela niet over zich heen lopen. Ze kan een echte pitbull zijn, op haar werk bijvoorbeeld, of in het verkeer. Dan komt haar Italiaanse temperament naar boven. Toen we elkaar leerden kennen, had ik een reputatie als womanizer. Soms is zij nog bang dat ik voor iemand anders zal vallen. Dan zeg ik lachend: ‘Ben je gek, daar ben ik veel te oud voor.’ De waarheid is dat ik het onmogelijk beter kan treffen. Dus deze kanjer geef ik nooit op!”

Marieke van der Linden (66) uit Den Haag is vier jaar samen met Koen. “Toen ik Koen bij onze eerste afspraak vertelde dat ik vier kinderen en elf kleinkinderen had, schrok hij wel even. Hij had zelf nooit de behoefte gehad om een gezin te stichten en was zoveel drukte niet gewend. Ik vind het fantastisch hoe warm en hartelijk hij zich sinds de eerste ­ontmoeting met mijn kinderen en kleinkinderen heeft opgesteld. Zonder ooit te concurreren met de plek die mijn overleden man nog altijd heeft, is hij een geweldige bonusvader en bonusopa geworden. Als ik hem zie zitten met een van mijn kleinkinderen op schoot, zwelt mijn hart van liefde. Wat zijn we allemaal blij met hem!”

Michel Smith (57)* uit Den Bosch is 22 jaar samen met Ina.
“Vier jaar geleden liep het niet zo lekker tussen Ina en mij. Dat maakte me gevoelig voor de charmes van een collega. Anderhalve maand hebben we stiekem iets gehad, toen ontdekte Ina het. Ik had verwacht dat ze me onmiddellijk de deur zou wijzen. Maar ze was bereid te praten en te luisteren naar mijn verhaal. Ze vond het heel erg dat ik haar had bedrogen, maar zag ook in dat er dingen in onze relatie haperden. Dat ze bereid was om voor ons huwelijk te vechten, ondanks dat ik haar veel pijn had gedaan, vind ik heel bijzonder. We zijn in relatietherapie gegaan en ik durf te zeggen dat onze relatie beter is dan ooit. Ik bewonder het dat ze nooit oude koeien uit de sloot haalt, maar erop durft te vertrouwen dat ik nooit meer dezelfde fout zal maken. En terecht!” *Om privacyredenen is dit niet de echte naam van de geïnterviewde.

Petra Noordhuis (51) uit Enschede is anderhalf jaar met Ivo. “Ivo en ik hadden allebei het nodige relatiegedoe achter de rug. We vonden het tijd voor een ongecompliceerde nieuwe start. Maar het liep anders. Een maand na onze eerste date ging ik op een sportieve vakantie. Met een ernstige blessure kwam ik terug. De orthopeed raadde zes maanden krukken aan, en zo veel mogelijk zitten. Daar gingen onze plannen voor leuke uitstapjes, stedentripjes en actieve zondagen in de natuur. Bovendien kon ik mezelf nauwelijks redden, als alleenwonende met hond. Zonder ook maar één keer te klagen nam Ivo alles van mij over, terwijl hij toch een druk leven heeft. Hij nam maandenlang genoegen met een kersverse liefde met wie hij alleen nog maar kon netflixen. Een ander was gillend weggerend, hij niet. Een goede relatietest, waarvoor hij cum laude is geslaagd!”

Joost van den Laar (63) uit ­Apeldoorn is 42 jaar samen met Lili. “Vroeger was Lili behoudend en zette ze zich weleens schrap bij mijn wilde plannen. Toen ik bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilde opzetten, zag zij dat helemaal niet zitten. Toch stond ze ervoor open en nu runt zij de hele boel. Ik ben gek op paragliding, schermvliegen. Lili vond dat doodeng, maar toch ging ze de uitdaging aan. En wat genoot ze ervan om door de lucht te zweven! ­Buiten de ­gebaande paden gaan, daar houdt ze ondertussen van; werkelijk niets is haar te gek. Dat vind ik fantastisch aan haar. Dat ze daarnaast nog altijd even lief is als toen we elkaar net kenden, is mooi meegenomen.”

Bron(nen):