Wie weet raad: man verliefd op een ander

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Deze week: help, mijn man (68) is na veertig jaar huwelijk verliefd op een ander!

Ik ben in een nachtmerrie beland. Mijn man (68) is na veertig jaar huwelijk verliefd op een ander. Hij wil niet scheiden (zegt hij), maar vindt wel dat ik moet accepteren dat er een nieuwe liefde in zijn leven is. Hij kan niet zonder haar. Maar dat kán toch helemaal niet? Wat moet ik doen? Hem loslaten? Voor hem vechten? En hoe dan? 

Kies voor uzelf 

Verliefd worden op een ander, dat kan gebeuren. Ik vind dat je dan moet kiezen. Het kan niet zo zijn dat je van het ene bed in het andere duikt. Ik vind dit erg egoïstisch van uw man. Hij zal echt een keuze moeten maken. Ik wens u veel sterkte, en ik hoop dat u vooral voor uzelf kiest.
Janny Cas (67), Breda

Het komt nooit meer goed 

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik heb hem vergeven, maar vergeten doe je het nooit meer. Zeventien jaar heb ik het nog volgehouden, maar het komt nooit meer goed en toen heb ik alsnog een scheiding aangevraagd. De verbondenheid en het vertrouwen zijn weg. Dus mijn advies: zet er gewoon een punt achter. Laat hem los. Het is moeilijk, maar daar kom je echt overheen. Ga niet vechten, steek je energie in een nieuw leven. Je bent sterker dan je denkt. 
Emmy Peterse (69), Amersfoort  

Niet scheiden 

Ik raad u aan niet te scheiden, want dan raakt u alles kwijt. Ik ken een echtpaar waarvan de man verliefd werd op een veel jongere vrouw. De echtgenote wilde niet scheiden, samen hadden ze drie kinderen. Af en toe kwam hij bij haar langs, om zijn overhemden te laten strijken. Maar toen hij onverwacht overleed, kreeg zij alles en die andere vrouw kreeg niets. Zo kan het óók gaan.
Tiny van der Gaag (73), Geldermalsen

Beter alleen 

Uw nachtmerrie is heel begrijpelijk. Laat deze man los en steek er geen energie meer in. Hij heeft uw vertrouwen ernstig geschaad. Hij is uw liefde niet meer waard. In het begin zal het heel moeilijk voor u zijn om alleen verder te gaan na een huwelijk van veertig jaar. Toch zal het u lukken. Beter gelukkig alleen, dan ongelukkig met z’n tweeën. Heel veel sterkte gewenst!
Ank van der Spek (76), St. Michielsgestel

Moet mijn moeder wel of niet naar het verpleeghuis? 

Mijn moeder (89) lijdt aan vergevorderde dementie. Ze eet nauwelijks nog en herkent niemand meer. Voor mijn vader (87) is de zorg loodzwaar, ondanks dagopvang en mantelzorg. Opname in een verpleeghuis nadert, maar mijn zus die het verst weg woont en het minst langskomt, vindt dat onzin. Ze stuurt mails met het verwijt dat wij (de twee andere zussen) mama willen opsluiten. Heeft ze gelijk? Hoe moet ik hiermee omgaan? 

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 maart naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Moeder naar verpleeghuis’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Bron(nen):
Trefwoorden: