Wie weet raad: We zijn nooit met z’n allen

Mijn man overleed acht jaar geleden. Sinds drie jaar heb ik, vrouw van begin 60, een nieuwe vriend. Onze wederzijdse volwassen kinderen (2 dochters, 2 zonen) zijn blij voor ons, maar vinden het totaal niet nodig om elkaar te leren kennen. We zijn nooit met z’n allen samen, terwijl dat zo langzamerhand wel onze liefste wens is. Onze pogingen zijn tot nu toe allemaal gestrand op onwil van állemaal.

Nu gaat het goed

Zelf was ik ook zo’n dochter die weigerde de stiefkinderen van mijn moeder te leren kennen. Ik saboteerde iedere poging van haar kant om met ons een nieuw ‘gezin’ te vormen. Totdat ik na mijn scheiding zelf een nieuwe vriend met kinderen kreeg. Zij waren nog vrij jong, net als de mijne en zij mengden vrij gemakkelijk met elkaar. Pas toen gingen mijn ogen open: dit was dus waar mijn moeder zo naar verlangde. Nu komen we op hoogtijdagen allemaal bij elkaar. Dat gaat goed en iedereen is er blij mee.
Thea van Eck (45), Grave

Gezinnetje spelen

Mijn moeder haalde de 55 jaar niet en mijn vader was te jong om alleen te blijven. Dat vonden wij ook, en we vonden het fijn voor hem dat hij ten slotte een nieuwe vrouw vond, maar wij hadden geen behoefte om gezinnetje te spelen. Wat ik wil ­zeggen is: u kiest voor een nieuwe relatie, maar uw kinderen niet. Als de tijd daar is, komt het vanzelf. Staar u niet blind op wat u mist maar geniet van wat u hebt!
Naam en adres bij de redactie bekend.

Ermee leven

Familieleden zijn kostbaar. Ik zou willen dat ik er meer van had. Ik heb alleen mijn zoon en een ongetrouwde broer in Canada. Als ik uw dochter was, zou ik alles op alles zetten om een band met mijn nieuwe stiefbroers of -zusters te krijgen. Maar ja, uw kinderen en die van uw vriend zien het blijkbaar anders. Probeer er maar mee te leven. Misschien veranderen ze nog eens van mening.
Evelien de Man (58), Den Haag

Goede toon gevonden?

U vertelt er niet bij welke pogingen u hebt gedaan. Heeft u hen uitgenodigd bij u thuis? Misschien is dat te emotioneel en zouden ze een wandeling, of een borrel op neutraal terrein, wel aandurven. Er kunnen zoveel redenen zijn waarom ze niet op uw verzoek ingaan. Het kan ook de toon zijn waarop u hen probeert over te halen. Volwassen kinderen voelen zich al snel geclaimd. Probeer hoe dan ook geen dwang op ze uit te oefenen. Uw geluk is toch niet van de kinderen afhankelijk? Als het goed is, hebben u en uw vriend genoeg aan elkaar.
Ans van Nieuwkerk (77), Prinsenbeek

Wat vind u: Dochter wil roken niet verbieden

Ik (67) heb astma en kan niet in ruimtes zijn waar gerookt wordt. Toch weigert mijn dochter om de verjaardagsfeestjes in haar huis rookvrij te maken. Ze nodigt mijn vrouw en mij altijd uit, maar ze vindt niet dat ze de gasten kan verbieden om te roken. Daardoor kunnen wij nooit van de partij zijn. Wij moeten wijken voor vrienden die roken. Is dat normaal? Wat raadt u mij aan?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 januari 2018 naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Roken op feestjes’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

8 Comments

Door A.C van der Kleij (niet gecontroleerd) op di, 12-12-2017 - 17:23

Kan je gasten verbieden te roken in je huis? ja is mijn mening. Als gasten willen rokers kan je een aparte plek in je huis aanbieden of naar buiten/ balkon. Zodat mensen die niet roken of een ziekte als Astma hebben, toch kunnen komen, op een verjaardagsfeestje. De ouder die astma heeft, zou lachend kunnen zeggen, als je woonkamer bruin van de aanslag zit, wie helpt met opnieuw verven? Als er dan wordt geverfd/ gereinigd, dan een foto maken. Je schrikt van het verschil tussen vuil van rookaanslag en nieuwe verf of schoonmaak.

Door Rein Smit (niet gecontroleerd) op zo, 3-12-2017 - 11:45

Geef iedereen de ruimte en het respect om dit zelf te beslissen, het leven komt zoals het komt. Hebben de wederzijdse kinderen hier geen zin in, respecteer dit dan.
Uiteindelijk zijn het allemaal volwassenen die hier zelf mee moeten omgaan.

Door Noor Verheul ( ... (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 11:33

Als er sprake is van onwil van anderen, zoals u schrijft, dan is het lastig vechten. Vechten lijkt me so wie so niet de beste oplossing in deze situatie en iets afdwingen werkt al helemaal niet. De volwassenen kinderen zijn druk met hun eigen leven(-servaring) opbouwen en willen geen 'nieuw gezinnetje spelen' of anders gezegd: investeren in een nieuwe familie erbij. Samengestelde gezinnen is ook een samenvoegen van nieuwe culturen. Soms gaat dat makkelijk, soms levert dat verwarrende emoties op.
Een paar overwegingen....Zou het kunnen zijn dat het zien van de nieuwe partner pijnlijke gevoelens aanraakt over het verlies van de andere ouder? Of is er sprake van loyaliteit naar de andere ouder? ( U schrijft niet over de reden van verlies bij uw partner, want er is verschil in rouw bij scheiding of door overlijden.) Bezoekt u de kinderen samen met de nieuwe partner en hoe gaan ze dan met hem/haar om, is er dan een respectvolle bejegening? Toont u interesse in hun leven zonder de verborgen agenda van de wens tot samenzijn?
Dat de situatie pijnlijk is en jullie behoefte hebben om nieuw geluk te delen met de binnenkring van nabije mensen is begrijpelijk. Mijn advies is voor dit moment geduld hebben, en ruimte bieden aan de 'onwil' van uw kinderen. Een keer het gesprek erover aangaan zonder de andere partner erbij of een zomerfeestje met meerdere gasten waar niet zo de nadruk op hen wordt gelegd is ook helpend. Heb het samen goed, en als u dat uitstraalt kan er nog van alles gebeuren.

Door Cor (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 09:12

Geniet van Uw leven met uw nieuwe partner en leg uw kinderen niets op, maar ga wel uw eigen weg. Dan doen uw kinderen tenslotte ook.

Door mrEHHvanLoon (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 07:06

Ga 'smorgens op koffietijd, 'smiddags vanaf 4 uur of vroeg in de avond tot de rokers opsteken. Bent u er toch geweest en niemand heeft last van een ander. Iedereen blij zoals dat op een verjaardag behoort te zijn!

Door Annet Renniers (niet gecontroleerd) op do, 30-11-2017 - 22:34

Ik heb ook ruzie gekregen met mijn toentertijd a.s. schoondochter toen zij ons vroeg of wij met kerst wilden komen eten bij hun. Omdat ik het heel gauw benauwd krijg als er mensen om mij heen roken, heb ik haar gevraagd of het misschien mogelijk was dat er dan niet gerookt zou worden. Ze was zo kwaad, dat ik me bemoeide met haar leven en haar huishouden. Ze wilde echt niet aan gasten gaan vragen zich alleen aan te passen voor mij.
Ik heb toen gezegd dat ik niet wilde komen dan, omdat ik mezelf tot meerdere dagen daarna niet lekker voel, als ik toch zou komen. Ik zei haar, dat ik het zelf wel aan de gasten wilde vragen, het is tenslotte vrij normaal dat je niet zomaar overal kunt roken. Als je het vriendelijk aan gasten vraagt, dan willen zij misschien best wel even op het balkon hun rokertje nemen.
Zij vond mij erg egoïstisch. Het is niet gelukt om het eens te worden hierover.
Mijn man en ik zijn met kerst thuisgebleven.
Enige maanden later hebben wij het wel uitgepraat en heb ik uitgelegd waarom ik voor mezelf heb gekozen. Ik heb niets tegen haar, natuurlijk kan ik haar nergens toe verplichten, maar ik heb het recht om aandacht voor mijn gezondheidsprobleem te vragen, en als iemand niet wil meewerken, dan is dit goed en zal ik het respecteren, maar wel de beste keus voor mezelf maken. Ik heb wat voorbeelden bedacht die op haar leven betrekking konden hebben, en wat zij zou doen als ze een keus moest maken in een bepaalde situatie. Toen bleek dat zij ook voor zichzelf zou kiezen.
Daarna konden we weer normaal met elkaar omgaan.
Belangrijk is dus erover in gesprek te komen of te gaan, een open houding naar elkaar zal verrijkend zijn.

Door info@maryritsema.nl (niet gecontroleerd) op do, 30-11-2017 - 21:42

Jammer, die onwil. Ik zou zeggen, nodig ze allemaal uit voor een etentje buiten de deur. Lukt dat niet, ga dan samen genieten van wat je nog hebt en investeer je energie in iets anders.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 30-11-2017 - 18:14

het ergste als je een nieuwe relatie krijgt is dat je geen gewoon gezin meer bent en de kinderen hoe oud ze ook zijn kunnen deze situatie meestal niet aan