Groot leeftijdsverschil in relatie

Getty Images

Ik ben een jonge vrouw, 20 jaar oud en dolverliefd op mijn vriend van maar liefst 44 jaar oud. Ik krijg veel kritiek van de buitenwereld; iedereen heeft zijn oordeel klaar. Het is overduidelijk dat ze het niet zien zitten en er geen vertrouwen in hebben.
 
Echter zitten we zeer op één lijn. Ik heb er een stiefdochter bij en we willen samen ook nog een kindje. Nu na verloop van tijd krijg ik nog altijd veel kritiek en begin ik te twijfelen. Heeft een relatie met zo'n groot leeftijdsverschil een kans van slagen?

Anoniem

 
In mijn praktijk zie ik regelmatig stellen met een groot leeftijdsverschil. De meest voorkomende obstakels die ik tegenkom zijn o.a. dat je veel kritiek van de buitenwereld moet kunnen accepteren, omdat dit soort relaties niet zonder meer geaccepteerd worden. Het past niet binnen onze maatschappelijke normen.
 
Een ander groot struikelblok kan het ontbreken van de basis van gemeenschappelijke kind- en jeugdervaringen waarop je later kunt teruggrijpen. Als je een partner van dezelfde generatie hebt, kun je teruggrijpen op dezelfde fase die je achter je hebt, denk aan muziek uit een bepaalde periode of bepaalde gebeurtenissen.
 
Verder kan het verschil van de leeftijd van vrienden en je sociale netwerk een probleem gaan vormen. Als de vrienden van je partner op bezoek komen hebben ze het over andere onderwerpen dan jouw vrienden omdat ze in een andere levensfase zitten.
 
Door het grote leeftijdsverschil kan gezondheid op een moment een zorg worden. De jongere partner krijgt dan eerder de rol van de verzorger. Bij gelijke leeftijd is de kans groter dat de zorg over en weer maar in balans blijft.
 
Je kunt deze obstakels overwinnen door over je gevoelens en onzekerheden te communiceren. De relatieverwachtingen en -behoeften moeten in overeenstemming zijn. Als dat in overeenstemming is met elkaar kun je obstakels en twijfels overwinnen.