Hoe verbreek je je relatie?

Wees eerlijk en duidelijk!

Het verbreken van een relatie is nooit leuk. Zeker als u weet dat dat niet is wat uw partner wilt. Maar uzelf bent wel overtuigd van uw keuze. De grote vraag: hoe 'dumpt' u uw partner? We zetten een aantal tips voor u op een rij.

Het moment

Het juiste moment om uw relatie te verbreken, bestaat niet. Bent u beiden vrij in het weekend? Kies dan voor de vrijdagavond, zodat jullie rustig kunnen praten zonder dat u de volgende dag vroeg op moet.

Hoe u het hem/haar vervolgens vertelt, is erg belangrijk. Doe dit in ieder geval niet voorzichtig. Dat doet alleen maar meer pijn. De pijn is scherp, maar dat kunt u niet voorkomen. Zeg letterlijk: "Ik wil onze relatie verbreken."

Wat u vooral niet moet doen, is het uitmaken via e-mail of sms. Dat verdient niemand. Ook heeft u er niets aan als er andere mensen in de buurt zijn als u de relatie beïndigt. Dat kan alleen maar verwarring scheppen.

De uitleg

Om het te verwerken, wil uw partner vast weten wat de reden is. Verbreek daarom nooit een relatie zonder duidelijk uitleg te geven waarom. Geeft u niet meer om hem of haar, zeg dat dan eerlijk. Ook al is het hard.

Zeg vooral niet dat u nooit om hem/haar hebt gegeven. Dat is waarschijnlijk niet waar. Wees eerlijk naar uw (ex)partner en naar uzelf toe. Misschien bent u alleen maar verliefd geweest en bleef er bijna niets over nadat de verliefdheid voorbij was? Dat kan.

Of misschien zat u in een moeilijke periode toen jullie elkaar leerden kennen en zocht u hulp en troost. Nu voelt u zich een stuk beter en beseft u dat u hem niet meer nodig hebt.

De reactie

Sta er niet van te kijken als uw partner boos wordt of gaat huilen. Probeer het niet gemakkelijker te maken door uw woorden te verzwakken. Dit geeft alleen maar nieuwe hoop.

Is uw ex na een paar dagen nog steeds kwaad? Maak dan nogmaals duidelijk dat uw niet verder wilt met de relatie. Verbreek daarna het contact. Immers, bij elk contact dat u heeft, denkt hij/zij wellicht dat je je hebt bedacht en krijgt dus hoop. Blijf zelf rustig en ga vooral niet in de aanval.

De afronding

Misschien moet u nog spullen aan elkaar teruggeven? Doe dat ook, maar wel snel. Woont u samen, dan is dit wat lastiger. Wie gaat het huis uit en wanneer?

Zet uw ex niet van de ene op de andere dag op straat als het uw huis is. Neem uw verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat hij/zij de kans krijgt naar een geschikte woning te zoeken. Maar laat dit ook weer niet te lang duren.

Stel duidelijke grenzen. Geef bijvoorbeeld aan dat u niet gebeld wilt worden of neem gewoon een nieuw telefoonnummer. Zorg er wel voor dat u indirect bereikbaar bent, bijvoorbeeld via familie, voor de afwikkeling van eventuele praktische zaken.

Kinderen in het spel

Zijn er kinderen in het spel, dan is het belangrijk zorgvuldig om te gaan met de breuk. Voorkom dat de kinderen de dupe worden. Ga eventueel op zoek naar professionele hulp. Realiseer dat u door de kinderen nooit echt van elkaar loskomt.

Auteur 
  • Betty Rombout