Moet ik onze vriendschap van ruim vijftig jaar opzeggen?

Twee vriendinnen
Getty Images

Een vraag waar ik al een tijdje mee rondloop is: moet ik de vriendschap met mijn vriendin opzeggen? We kennen elkaar ruim vijftig jaar en hebben altijd lief en leed gedeeld. Maar sinds zij een nieuwe man heeft gevonden, laat zij minder van zich horen. Haar belangstelling ligt nu bij andere zaken, zoals haar nieuwe rol als oppas-oma. Ik zou haar missen, maar wil me ook niet opdringen.

Een stapje terug is soms nodig

Wat u beschrijft heb ik diverse keren meegemaakt. De ene keer was ik het die andere aandachtspunten in mijn leven kreeg, de andere keer waren het mijn vriendinnen. En ja, dan is een stapje terug soms nodig. Accepteer de nieuwe situatie, wees blij met haar geluk en kijk naar nieuwe mogelijkheden om de vrijgekomen tijd mee te vullen.

Betty van den Brink (71), Dieren

Gun haar al haar geluk

Zelf ben ik ruim 48 jaar bevriend geweest met mijn vriendin. Helaas is zij in 2016, na twee jaar strijden tegen ziekte, overleden. Het gemis is nog enorm. Onze vriendschap kende vele pieken en dalen, soms zagen we elkaar een tijd niet, maar altijd wisten we elkaar weer te vinden. Dus: nee, zeg de vriendschap niet op en gun haar al haar geluk. Na het overlijden van mijn vriendin realiseerde ik mij nog meer hoe kostbaar onze band was.

Willeke van Twisk-Post (63), Lelystad

Spreek het eerlijk uit

In een (h)echte vriendschap kunnen periodes voorkomen waarin je elkaar wat vaker of juist minder vaak te zien krijgt. Een diepere verbondenheid hoeft daar niet onder te lijden. Maar als u denkt niet genoeg aandacht te krijgen en daaronder lijdt, spreek dit dan eerlijk uit. Anders zal er altijd een vraag blijven knagen.

Marianne van Dongen (70), Tilburg

De tijd zal het leren

Een vriendschap die al zo lang duurt, is iets om te koesteren. Uw vriendin heeft het vast ook moeilijk met alle nieuwe indrukken en allemaal andere mensen om zich heen. Spreek af om bijvoorbeeld eens per week of twee weken koffie te drinken of een wandelingetje te maken. Dan zal de tijd wel leren hoe het contact tussen u beiden verloopt.

Sarina Rommelse (69), Heerhugowaard

Wees zuinig op vriendschap

Mijn beste vriendin Hanny en ik zijn samen opgegroeid. Wij hebben ons hele leven gedeeld: uitgaan, verliefdheden, scheidingen, alles, alles, alles. We kennen elkaars ouders, elkaars zussen – zoiets geef je toch niet op? Sinds zij in Australië woont, zien we elkaar hooguit nog eens in de twee jaar in levenden lijve. Voor de rest gaat het per telefoon, WhatsApp of video-bellen. Vriendschap vertaalt zich niet in frequentie, maar in kwaliteit. Wat u met uw vriendin gedeeld hebt is uniek, het bestaat alleen tussen u beiden. Wees daar zuinig op, neem genoegen met beperkt contact en onderhoud dat.

Ien van Vroenhoven (68), Eindhoven

Auteur