Sanne is verliefd op een ander: 'Nooit gedacht dat ik op vrouwen zou kunnen vallen'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

vrouw is verliefd op ander
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: een vrouw die al jarenlang samen is met haar man, haar grote liefde. Maar ineens hoteldebotel wordt op een vrouwelijke collega, met wie ze inmiddels een affaire heeft.

“Toen we elkaar net kenden…” Die zin hoor ik vaak. Veel stellen denken met weemoed terug aan de eerste jaren van hun relatie, want: “We konden er geen genoeg van krijgen. We hoefden maar naar elkaar te kijken en…” Je hebt mazzel als je zo verliefd kunt worden. Verliefdheid veroorzaakt lust, en dat helpt om je schaamte te overwinnen en je verlangen naar de ander om te zetten in daden. Sanne was nog maar zestien jaar toen ze haar partner Mats ontmoette. Ze hebben al jaren een stabiele relatie en een fijn seksleven. Op mijn spreekuur is ze echter verward. “Ik zag mezelf altijd als een heterovrouw”, vertelt ze. “Maar nu heb ik ineens een affaire met een vrouwelijke collega. Ik heb nog nooit naar vrouwen gekeken, nooit gedacht dat ik op vrouwen zou kunnen vallen. Ik ben gek van verliefdheid, riskeer alles wat ik heb. Mijn man is mijn grote liefde, we hebben het samen goed. Ik weet niet wat me overkomt.”

Je seksuele voorkeur kan veranderen

Het is nogal wat als het beeld dat je van jezelf hebt, kantelt. Maar je seksuele oriëntatie is een gegeven waar je geen invloed op hebt. Je kunt niet zeggen op mensen van welk geslacht je verliefd wordt, en je seksuele voorkeur kan veranderen. Sanne is gelukkig met haar man. “We zijn gelijkgestemd, hebben dezelfde normen en waarden, we kunnen samen lachen, we hebben een goed leven. Het was niet mijn bedoeling om dit in gevaar te brengen.” Toch spreekt ze drie keer per week af met haar collega. “Niemand weet het. We gingen eerst samen hardlopen, maar nu gaan we zo snel mogelijk naar haar huis en dan vrijen we op een manier die ik nog nooit had meegemaakt. Ik wil dit niet kwijt, maar ik wil mijn man ook niet kwijt.” 

Verpletterende verliefdheid

Ik luister en geef informatie als houvast: dit is hoe een verpletterende verliefdheid voelt. Die kan ontwrichten. Sterker nog, die kan je zo uit balans brengen dat je dingen doet die tegen je waarden van trouw en loyaliteit ingaan. Dat ik naar haar luister zonder te oordelen, geeft Sanne rust. Haar paniek vermindert, al blijft ze verbaasd over de verschuiving in haar seksuele oriëntatie. “Het maakt me ook rijker”, zegt ze. “Ik had niet gedacht nog zoiets groots mee te maken.” 

In ons tweede gesprek vertelt ze dat ze het met Mats heeft gedeeld. Na zijn aanvankelijke schrik, boosheid en angst voor de toekomst heeft hij besloten om haar de tijd te geven om uit te zoeken wat ze wil met haar verliefdheid. Hij heeft bekend dat hij ook weleens verliefd is geweest op een andere vrouw. Daar heeft hij niets mee gedaan, wat hij achteraf wel jammer vond. Sanne en Mats beginnen samen aan een nieuw, moeilijk hoofdstuk. Ze blijven samenwonen en delen hun angsten, twijfels en verlangens. De liefde die er is, versterkt en groeit. Ze komen niet terug.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond april 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.

Bron 
  • Plus Gezond