5 frustraties bij reuma

Hulpmiddelen bij gewrichtsproblemen

Reuma is vervelend. Niet alleen vanwege pijn en vermoeidheid, maar ook vanwege de invloed die deze ziekte heeft op de dagelijkse dingen. Denk aan het worstelen met verpakkingen en moeilijkheden bij de lichamelijke verzorging. Dit zijn vijf frustraties waar reumapatiënten mee te maken kunnen krijgen, mét een oplossing.

Jezelf wassen kan lastig zijn wanneer je lichamelijke klachten hebt, maar ook het innemen van medicijnen is soms een uitdaging. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het leven met reuma iets makkelijker te maken.

Eten en drinken

Aangepast bestek maakt eten en drinken voor mensen met beperkingen in de hand- of armfunctie een stuk makkelijker. Dat bestek is namelijk verdikt, verlengd, verzwaard of gebogen. Een pizzasnijder kan ook een handig product zijn om etenswaren te snijden. Drinken wordt eenvoudiger uit kopjes met een groter oor, twee oren of juist geen oren. Er zijn ook speciale bekerhouders verkrijgbaar. Een antislipmatje voorkomt dat het bord wegschuift.  Voor in de keuken zijn er pak-, pot- en flesopeners en natuurlijk aangepaste blikopeners.

Medicijnen

Voor het juist en tijdig gebruiken van je medicijnen zijn er verschillende hulpmiddelen. Denk aan medicijnapps, pillendoosjes met alarm etcetera. Ontbreekt het aan de kracht om pillen te breken, dan is bij drogist of apotheek een handige pillensplitser of vergruizer verkrijgbaar. Ook een tabletdoordrukker kan een oplossing zijn voor mensen met weinig kracht in de handen. Dit is een apparaatje waar tablettenstrips tussen worden gezet, die na indrukken een tablet uit de strip duwt.  

Toiletbezoek

Wanneer zitten en opstaan pijnlijk is, kost een wc-bezoek veel moeite. Een spoeltoilet scheelt al veel pijn bij het afvegen. Met een toiletpapiertang kan je jezelf vanaf de voorkant reinigen. Je hoeft je dan niet te draaien op het toilet of ver van voor naar achter te reiken bij het schoonmaken van de billen. Daarnaast zijn er toiletframes – eventueel met sta-opmechanisme – die prettig zijn voor mensen met gewrichtspijn. Verder kan een verhoogd toilet uitkomst bieden, maar in veel gevallen biedt een losse toiletverhoger ook al veel gemak.

Persoonlijke verzorging

Jezelf wassen is voor mensen met artrose, artritis of fibromyalgie soms een hele uitdaging. Zittend wassen kan veel pijn schelen. Dit kan eenvoudig door het plaatsen van een plastic kruk in de douche, maar een veiliger optie is een zitdouche of -bad. Voor mensen die staand douchen wél volhouden, zijn er allerhande hulpmiddelen om het douchen zo makkelijk mogelijk te maken. Een tenenwasser is bijvoorbeeld een steel met aan het ene einde een handvat en aan het andere einde een spons, washand of borstel. Zo’n tenenwasser is geschikt voor mensen met beperkingen in de heupen, die niet voldoende kunnen bukken om de tenen te wassen. Ook zijn er badborstels en -sponzen op steel. Een lotionaanbrenger met lange steel maakt het gemakkelijker om op moeilijkere plaatsen, zoals de rug, lotion of dergelijke aan te brengen. De armen hoeven hierdoor niet meer ver te reiken en te buigen. Dit is een goede oplossing voor personen die lichamelijk hier niet meer toe in staat zijn. Een kam of borstel met een verdikt en verlengd handvat kan een oplossing zijn voor mensen met verminderde kracht of beweeglijkheid in de schouders, armen en handen.

Aankleden

Een aankleedhulp kan een oplossing zijn voor mensen die zich niet (meer) kunnen buigen of de armen niet meer ver naar achteren kunnen buigen. Er zijn aankleedhulpen voor het aantrekken van bijvoorbeeld kousen, broek, rok of jas. Ze zijn er in de vorm van een aankleedstok, een kousenaantrekker, een aantrekhulp voor een onderbroek of een band met aan het uiteinde een klem. Een aantrekhulpmiddel voor de BH kan een oplossing zijn voor vrouwen die maar een hand kunnen gebruiken bij het aankleden en vrouwen die moeite hebben met het vasthouden en dichtmaken van kleine sluitingen. Hulp bij het omdoen van sieraden is er ook: er zijn speciale armbandsluiters op de markt. Maar sieraden met een magnetische sluiting kunnen natuurlijk ook.

Hulpmiddelenwijzer

Heb je geen idee of er voor jouw dagelijkse frustraties ook een hulpmiddel beschikbaar is? Kijk dan eens op de Hulpmiddelenwijzer van de overheid of vraag advies bij een ergotherapeut of thuiszorgwinkel.

Vergoeding

Hulpmiddelen zijn meestal niet opgenomen in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering.

Bron(nen):
Trefwoorden:

6 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 14-8-2018 - 22:19

P

Door G. Bohner (niet gecontroleerd) op do, 12-10-2017 - 08:52

Heel fijn, veel tips, maar het zou toch erg prettig zijn om aan te geven waar deze artikelen te verkrijgen zijn. Misschien kunt u hierop nog terugkomen? Alvast bedankt.

Door JGM Punt (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 21:39

Ik ben al jaren reuma-patiënt. Ik heb zelfs les gegeven aan andere reumapatiënten. Ik ben op 57-jarie leeftijd afgekeurd voor het werk dat ik deed. Toen dacht dat ik meer aan moest gaan doen. Ik heb een elektrische fiets en begonnen met fietsen. Dat gebeurt nu nog iedere dag tussen 15-20 km. En dat door het Limburgse heuvelland. Verder ben ik ook begonnen met fitnessen. Dat doe ik al jaren 3 keer per week. Natuurlijk heb ik alles langzaam moeten opbouwen, maar als ik nu iemand een hand geef dan heeft hij pijn. Bij een vrouw knijp ik maar niet zo hard. Ik gebruik GEEN medicijnen meer, alleen 2 keer per dag 2 paracetamol-pillen. Het leven voelt weer prettig aan. En dat nagenoeg alleen maar door door te zetten, ondanks de pijnlijke gewrichten in het begin. Ik hoop dat dit korte verhaal een inspiratie kan zijn voor veel reuma-patienten. Bouw e.e.a. rustig op en let niet steeds op de pijn. Dat is niet gemakkelijk.

Door JGM Punt (niet gecontroleerd) op do, 17-11-2016 - 21:59

Ik heb al eerder commentaar gegeven op mijn reuma. Ik heb nagenoeg geen pijn (meer). Ik doe 's-morgens en 's-avonds gymnastiekoefeningen. Ik fitness 3 keer per week ongeveer 2 uur. Ik fiets (als het niet regent) nagenoeg iedere dag 10 a 15 km in Zuid-Limburg. Ik gebruik alleen 2 keer per dag 2 pillen Paracetamol. Mijn reumatoloog zie ik EEN keer par jaatr. IK ben een gelukkige patiënt.

Door pi van veen (niet gecontroleerd) op ma, 18-4-2016 - 14:04

Last van heupen nek en knieën

Door hj beekman (niet gecontroleerd) op vr, 25-3-2016 - 12:30

Ik ben blij met deze informatie,want ik heb spierreuma en ik dacht dat veel van mijn klachten voortkwamen vanwege mijn 72 jarige leeftijd.