Pijnlijke gewrichten door artrose of artritis

Normaal ouderdomsverschijnsel of toch niet?

Pijnlijke gewrichten worden doorgaans veroorzaakt door artrose of reumatoïde artritis. Deze aandoeningen komen vaker voor bij ouderen, maar zijn geen 'normaal' ouderdomsverschijnsel. Het is altijd verstandig om ermee naar de huisarts te gaan.

Pijnlijke gewrichten worden doorgaans veroorzaakt door artrose of reumatoïde artritis. Artrose komt in Nederland voor bij 30 op de 1000 mannen en bij 50 op de 1000 vrouwen. Reumatoïde artritis komt voor bij zeven op de duizend mannen en elf op de duizend vrouwen.

Wat zijn de klachten?

Bij artrose heeft u vaak vooral in de ochtenduren, na het wakker worden, last van pijn, zwelling en stijfheid. Dat kan overgaan als er weer even beweging in de gewrichten zit. Dat is bij reumatoïde artritis anders: de ontstekingen zijn chronisch en de pijn gaat niet weg.

Hoort het bij het ouder worden?

Artrose en reumatoïde artritis zijn geen 'normale' ouderdomsverschijnselen, maar ze komen wel vaker voor bij ouderen.

Wat als u er niets aan doet?

Beide aandoeningen gaan niet vanzelf over. Heeft u pijnlijke gewrichten, dan is het altijd verstandig naar de huisarts te gaan.

Wat kan de arts doen?

Bij reumatoïde artritis is het belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk begint, zodat de schade en pijn zoveel mogelijk worden beperkt. De huisarts zal de patiënt meestal doorverwijzen naar de reumatoloog. Bij artrose kan een arts eigenlijk niet veel doen, maar een fysiotherapeut wél. Deze kan u leren zo goed mogelijk te bewegen en thuis oefeningen te doen.

Verder bestaat de behandeling van artrose vooral uit pijnstillers. Overleg hierover met de arts, want niet alle pijnstillers zijn voor iedereen geschikt.

Verder is het zowel bij artrose als bij reumatoïde artritis verstandig om genoeg te bewegen. Een half uurtje per dag fietsen, zwemmen of in de tuin werken helpt al om de gewrichten soepel te houden. Pas wel op met sporten die belastend zijn, zoals lopen en rennen. Bewegen helpt ook om af te vallen; dat is belangrijk als de artrose hand in hand gaat met overgewicht, vooral bij artrose in de knieën.

Bron(nen):

5 Comments

Door C.Boogerd. (niet gecontroleerd) op zo, 26-11-2017 - 13:08

Al die middeltjes van Vogel helpen voor geen cent.Daarbij zijn ze erg duur. Gewoon belazerderij.

Door Moon (niet gecontroleerd) op zo, 26-11-2017 - 12:15

Wat een verkeerde gedachte...als je eenmaal op bent dat de atrose dan minder is...
Ik heb poly atrose, dus in al mijn gewrichten is het kraakbeen weg en dat is in de morgen echt niet weg..met heel veel pijnstillers kom ik de dag door..verwijs maar eens naar reumafonds site, waar staat hoe moeilijk het is om atrose te behandelen en je komt er nooit meer van af....ipv naar de fysio! Die kan niets verhelpen alleen ondersteunen....

Door Joke bemelmans (niet gecontroleerd) op za, 5-8-2017 - 13:27

Hallo ik Ben Jo Bemelmans en ik heb zo pijn in mijn linker hand de fingers zijn pijnlijk mijn pink is het heel veel pijn.en ik heb het in mijn rug.ik heb namelijk een herseninfarct gehad 25 jaar geleden.en Ben Aan de rechter Kant verlamd.groetjes van Jo Bemelmans.

Door J van haarlem (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 16:16

Sorry zou graag willen weten? Wat u bedoeld met bovenstaande ben gestopt met simvastine?

Door thea (niet gecontroleerd) op ma, 2-5-2016 - 15:21

Steeds meer klachten van muis en duimen.kreeg ook knieklachten die maar niet over gingen.kon bijna niets meer. Het blijkt zo goed als over te zijn nadat ik ben gestopt met simvastine te gebruiken.Ik heb zo goed als geen last meer van mijn gewrichten.Ben vitaler.Zelf meerdere mensen vragen me wat er gebeurd is.Ze meken dat het veel beter met me gaat dan de laatste jaren het geval was.ik voel me 20 jaar jonger.Sta fit op en kan doorgaan tot de avond.