Reuma: de grote drie

Ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. De kans is dus groot dat je iemand kent met reumatische klachten. Deze worden verdeeld in drie categorieën; in de volksmond ook wel 'de grote drie' genoemd. Welke zijn dat precies?

Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd verschillende reumatische aandoeningen. Ruim de helft van de mensen met reumatische klachten is tussen de 40 en 64 jaar; het is dus onzin dat alleen ouderen reuma krijgen. Sterker: het aantal mensen met reuma neemt steeds meer toe, niet alleen omdat mensen steeds ouder worden, maar ook door de toename van overgewicht en dus de druk op de gewrichten.

Bij reuma heb je altijd één van de volgende klachten:

  • Het slijmvlies in het gewrichtskapsel is ontstoken (ontstekingsreuma)
  • Het kraakbeen in een gewricht is beschadigd (artrose)
  • Óf je hebt pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht (wekedelenreuma)

Drie hoofdgroepen reuma

Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er maar liefst 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen. Ongeveer 240.000 mensen kampen met een vorm van wekedelenreuma.

Categorie 1: ontstekingsreuma

Als het gewrichtsslijmvlies ontstoken is, maak je meer gewrichtsvocht aan dan nodig. Daardoor zwelt het gewricht op, met pijn en stijfheid als gevolg. Vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid en lusteloosheid. Akyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew) en reumatoïde artritis (RA) zijn de bekendste vormen van ontstekingsreuma.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem het verschil tussen goede (lichaamseigen) en slechte organismen (virussen en bacteriën) niet kent en daardoor eigen weefsel aanvalt. Het verloop van reumatoïde artritis wisselt. Patiënten hebben periodes met ernstige klachten, maar ook bijna pijnloze periodes. RA komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

Ziekte van Bechterew

Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 200 mensen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. De ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid, vooral rond de heupen, de bilstreek en laag in de rug. Ook andere delen van het lichaam kunnen betrokken zijn, zoals gewrichten in de armen of benen, de pezen, maar ook de ogen, de darmen en de huid. Regelmatig bewegen en medicijnen kunnen helpen de klachten te verminderen.

Ankyloserende spondylitis (AS) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis en wordt ook wel ziekte van Bechterew genoemt. Ook andere benamingen worden voor deze ziekte gebruikt, zoals spondylitis ankylopoetica, spondylartropathie(ën) of de ziekte van Marie-Strumpell. Bij ankyloserende spondylitis zijn er op röntgenfoto's zichtbaar afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom. Tegenwoordig neemt de naam 'axiale spondyloartritis' (vaak afgekort tot axiale SpA) in populariteit toe, omdat deze term ook de mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.

Categorie 2: artrose

Artrose, internationaal osteoartritis genoemd, is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken, met pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies tot gevolg.
Er werd altijd gedacht dat artrose een ziekte van alleen het kraakbeen is, maar het is een ziekte van het hele gewricht. En dit kan in alle gewrichten voorkomen. Er zijn echter gewrichten waarin het vaker optreedt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief. Het wordt ook wel eens gewrichtsslijtage genoemd, maar komt echt niet alleen bij ouderen voor. Ook jongere mensen kunnen het krijgen.

Categorie 3: wekedelenreuma

De naam geeft het al weg; bij deze reumavorm heb je last van de zogenoemde weke delen. Om je gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als je pijn hebt aan deze weke delen kan er sprake zijn van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, bijvoorbeeld bij peesontsteking (tendinitis) of een slijmbeursontsteking (bursitis). Soms doen de spieren en pezen langdurig pijn, maar zijn ze niet ontstoken. Er zou dan bijvoorbeeld sprake van fibromyalgie kunnen zijn. Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn ook last van vermoeidheid en slaapproblemen.
 

7 Comments

Door Marianne cHRISTAN (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 14:52

Ik heb spierreuma, was heel pijnlijk en nu wordt dat in de kiem gesmoord met prednisolon. Bijwerking al 5 kilo aangekomen, maar geen pijn meer, het is afwachten hoe het zal gaan als de prednisolon wordt verminderd.Ik lees hier eigenlijk niets van.Komt het soms niet zoveel voor?

Door dixey0 (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 18:06

Nee Atje, dat hoort niet bij spierreuma. Ik heb zelf volgende maand 4 jaar spierreuma en hoewel ik heel veel klachten heb heb ik dit nog niet eerder vernomen en ik heb in mijn kennissenkring nog 3 mensen met SR. Ook Prednison, Metrotrexaat, eerst Risedronaat, nu infuus Aclasta 1 x per jaar Vit.D, Calcium en maagbeschermers slik ik. Vraag ernaar bij je Reumatoloog, misschien kan je niet zo goed tegen de Prednison.

Door atje naafs (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 15:37

Ik heb spierenreuma.Slik sinds anderhalf jaar prednison.Ik heb nu sinds enige weken ook dikke knokkels van m'n handen.Heeft dat met de spierenreuma te maken? Ik heb er vrijwel geen pijn aan.

Door Marry Vooren-vd Berg (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 15:27

Als U deze klachten hebt, blijf bewegen op een gezonde manier. Zoek een sportschool die begeleid chi gong geeft, dat is een vorm van chinees bewegen. Geen inspanning en heel fijn om te doen en met goed resultaat.

Door Johnny (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 14:34

Fibromyalgie, ook wel weke delenreuma genoemd, wat was ik blij dat mijn aandoening een naam had.
Net zo blij als ik was dat mijn zware oververmoeidheid een naam had gekregen, CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom).
En dan kom je bij het UWV en daar weten ze alles beter, daar zitten de "echte specialisten".
Wat zegt u meneer, Fibromyalgie en CVS?
Dat zijn namen voor niet bestaande ziektes, oftewel, de artsen geven die diagnoses omdat ze zelf niet weten wat ze met uw klachten aanmoeten.
Fibromyalgie en CVS mogen dan wel door het WHO worden erkend maar daar denkt het UWV anders over.
Fibromyalgie en CVS, als die ziektes al zouden bestaan, worden door het UWV niet als ziekte erkend en zit het gewoon tussen uw oren of bent u gewoon te lui om te werken.
Wij kunnen dan ook niets anders doen dan u 100% goedkeuren.
Vervolgens deed ik er echt van alles aan om te blijven werken en ging ik zwaar over mijn grenzen en aan de avonden en weekenden had ik niets meer.
Tot ik op een punt kwam dat ik niet meer kon werken, mijn lichaam wilde gewoon niet meer.
Voor mijn werkgever een reden om mij te ontslaan omdat ik niet gemotiveerd was om te werken.
Dan volgt er WW en daarna bijstand en kan ik nog steeds weinig doen.
Ik koester de dagen dat ik wel voldoende energie heb en maak daar ook volop gebruik van, wetende dat ik dat de volgende dag moet bekopen.
Anderen zien niet dat je ziek bent en noemen je een aansteller on uitkeringstrekker, iemand die te lui is om te werken.
Kon ik maar 1 week of 1 maand met die mensen ruilen, hun energie hebben en zij de Fibromyalgie en CVS, misschien zullen ze dan anders oordelen.
Maar helaas, ik kan niet ruilen en moet de nare opmerkingen van anderen maar slikken.

Door theavangessel@h... (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 12:30

Valt jicht ook onder Reuma?

Door BEA van Wijngaarden (niet gecontroleerd) op di, 29-3-2016 - 21:01

ik heb ook zo,n pijn in het lijf he,voor al na huishoudelijke werk
dan kan ik bijna niet meer lopen van de pijn ,,,en dan denk ik weer ,,,te veel gedaan.zit je ,,,dat is het niet ,je moet echt balans vinden in je leven ,,,en dat is niet altijd even makkelijk