Behandelingen voor fibromyalgiepatiënten?

Getty Images

Kunnen jullie me advies geven over behandelingen voor fibromyalgiepatiënten? Waar kun je terecht? En vallen deze behandelingen binnen de zorgverzekering?

L. Middelkoop

Mark Chen, fysiotherapeut:

Fibromyalgie is een veelvoorkomende en slecht begrepen aandoening. Aangezien het nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is van de klachten die bij fibromyalgie horen, slaan de meeste behandelmethoden de plank nét mis.

De huidige aanpak bestaat grofweg uit massage, oefeningen en pijnstilling. Deze verschillende aanpakken kunnen afzonderlijk of samen soms goede resultaten geven. Maar meestal wordt hiermee slechts het topje van de ijsberg aangepakt en zijn de resultaten van korte duur.

Holistische benadering

Zelf ben ik ervan overtuigd dat er een wat meer holistische benadering voor nodig is. Dat betekent kijken naar de mens als geheel. Niet alleen het lichaam en de beweeglijkheid daarvan dient bekeken te worden, ook psychologie, voeding en vooral de verhouding belasting/belastbaarheid zijn zeer belangrijk. Door zo'n drie dimensionele aanpak kan de algehele kwaliteit van leven verbeterd worden waar nodig.

Ik heb regelmatig goede ervaringen gehoord over fibromyalgie patiënten die zich aansloten bij een yogaschool die ingaat op deze bovenstaande factoren.

Centra

Ook zijn er centra die zich specifiek richten op patiënten met chronische pijn. Bij dit soort centra kun je rekenen op een langdurige, intensieve aanpak waar meerdere disciplines bij betrokken zijn. Je zult bijvoorbeeld voorlichting krijgen over pijn, met een trainingsschema op maat aan je fysieke conditie werken en psychologische begeleiding krijgen. Vaak wordt deze aanpak in groepsverband gedaan, wat door een hoop patiënten als zeer prettig wordt ervaren.

OCA is bijvoorbeeld een revalidatiecentrum waar het mogelijk is om dit soort trajecten te volgen. Dit soort trajecten worden regelmatig volledig vergoed. Als je dit zeker wil weten, neem dan even contact op met OCA of met je zorgverzekering. Die kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.