Helpt een purinebeperkt dieet bij jicht?

Getty Images

Wat is een goed voedingsadvies bij jicht? Ik heb last van de reumatische aandoening jicht en ik hoorde dat het helpt om minder purine te eten. Hoe doe ik dat?

Anoniem

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuur zich ophoopt in uw lichaam. Normaalgesproken plast u urinezuur uit, maar dit proces is bij jicht verstoord. Het overtollige urinezuur slaat bij jicht neer in de gewrichten, wat vervelende klachten kan geven.
 
Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Dit haalt u uit uw voeding, maar het grootste gedeelte maakt uw lichaam zelf aan. Vroeger werd mensen met jicht daarom aangeraden om een strikt purinebeperkt dieet te volgen, maar  tegenwoordig bestaat de standaardaanpak uit medicijnen en adviezen om nieuwe aanvallen van jicht te voorkomen.

Het is dan ook niet verstandig om op eigen houtje anders te gaan eten. U loopt dan het risico om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen als uw arts een purinebeperkt dieet aanraadt, is het zinnig om te kijken of dit in uw geval helpt. Laat u dan door een diëtist adviseren. Over het algemeen hoeft u namelijk geen producten te mijden, maar gaat het erom dat u ze niet te vaak en te veel eet.

Kunt u dan niets zelf aanpassen aan uw dieet? Toch wel. Er zijn een aantal dingen die helpen om de kans op een jichtaanval te verkleinen:

  • Zorg voor een gezond voedingspatroon met veel variatie. De Schijf van Vijf levert een goede basis hiervoor.
  • Drink zo min mogelijk alcohol, want alcohol laat het urinezuurgehalte in uw bloed stijgen.
  • Zorg dat u 2 tot 3 liter vocht binnenkrijgt door de dag heen. Hierdoor moet u vaker plassen en wordt het urinezuur sneller verwijderd. 
  • Val langzaam af als u overgewicht heeft. Hierdoor daalt het urinezuurgehalte in het bloed. Gebruik geen crashdieet, want als u snel afvalt, stijgt juist de hoeveelheid urinezuur in het bloed. 
  • En nogmaals: volg pas een purinebeperkt dieet als de arts dat adviseert.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!