Last van witte gevoelloze vingers of tenen als het koud is?

Dit kan de oorzaak zijn van lijkbleke vingers

Fenomeen van Raynaud
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: ik heb last van witte gevoelloze vingers of tenen als het koud is. Wat kan het zijn?

Als je last hebt van witte vingertoppen kan het zijn dat je de ziekte van Raynaud hebt. Dit is een hematologische aandoening waarbij vooral de vingers en tenen wit worden, maar ook andere delen van het lichaam kunnen koud of gevoelloos aanvoelen.

Tintelende vingers en tenen

Naast het verkleuren en gevoelloos worden, kan het ook pijn doen en/of gaan tintelen. Meestal gaat het tintelen als de normale circulatie weer op gang komt. De precieze oorzaak van Raynaud is nog onduidelijk. Wel staat vast dat koud weer de symptomen verergert, maar er is ook een relatie met stress en heftige emoties.

Twee vormen

Er zijn twee vormen van Raynaud: het primaire fenomeen en het secundaire fenomeen. Bij het primaire fenomeen heb je er last van terwijl je verder gezond bent. Bij het secundaire fenomeen heb je de klachten als symptoom van een andere vaat- of reumatische aandoening of door gebruik van bepaalde medicijnen.

Niet roken

Het belangrijkste advies is om niet te roken en ervoor te zorgen dat je goed warm blijft. Probeer erachter te komen wat bij jou de klachten uitlokt zodat je daar rekening mee kunt houden.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Thuisarts
  • Reuma Nederland