Mag je langdurig medical tape gebruiken?

Getty Images

Ik ben inmiddels bijna 85 jaar, dus misschien een hopeloos geval, maar ik tob de laatste jaren heel erg met artrose. Zo heb ik last van mijn heupen, knieën en schouders. Inmiddels heb ik een aantal operaties achter de rug, dry needling geprobeerd en ben ik onder behandeling geweest van een fysiotherapeut. Medical taping lijkt goed te helpen, maar volgens mijn fysiotherapeut kan dat slechts tijdelijk toegepast worden. Hoe lang kan er behandeld worden met medical taping? En kan voeding eventueel helpen bij mijn problemen?

Mevrouw Hanrath - van Balen

Mark Chen, fysiotherapeut:

Allereerst wil ik graag even het volgende zeggen: Ik geloof niet in hopeloze gevallen! Ik vind het juist heel goed dat u blijft kijken naar een mogelijke oplossing.

Medical taping

Om uw vraag over medical taping te beantwoorden: de methode kan zo lang gebruikt worden als u wilt. Er zitten geen nadelen aan langdurig gebruik. Het is misschien wél erg makkelijk om iemand die u vaker ziet dan de fysiotherapeut een keer mee te nemen om diegene aan te leren hoe de tape aangebracht moet worden. Zo bent u niet afhankelijk van de fysiotherapeut om de tape aan te laten leggen en kan die tijd gebruikt worden om bijvoorbeeld te schouder te behandelen.

Rol voeding

De rol van voeding bij lichamelijke klachten is een veelbesproken onderwerp en de wetenschap is er nog niet over uit.

Mijn ervaring is dat de effecten van voeding op het functioneren van het lichaam en bestrijden van ziekte fors onderschat wordt. Het is wat mij betreft wel duidelijk dat een lichaam beter presteert wanneer het goed gevoed wordt. Wat mij betreft dus zeker de moeite waard om eens te proberen en te zien wat de effecten zijn.

Ontstekingen

Bij het ouder worden, worden we tegelijkertijd ook vatbaarder voor ontstekingen. Het dieet kan daar zeker op aangepast worden. In dat geval is het advies om voldoende (of extra) omega-3 binnen te krijgen via voeding zoals bijvoorbeeld vette vis, avocado's en (wal)noten. Rood vlees en zuivel wordt gematigd of volledig weggelaten uit het voedingspatroon.

Supplementen

U kunt ook supplementen gebruiken, denk daarbij aan glucosamine, msm en chrondroitine. Die kunnen de kwaliteit van het kraakbeen positief beïnvloeden. Als u een specifieker, op maat gemaakt overzicht wilt van wat er mogelijk ontbreekt in het lichaam op vitamine- en mineralenniveau, kan het raadzaam zijn om eens bij een orthomoleculair therapeut langs te gaan.

Ik hoop dat u hier wat aan heeft. Als het veranderen van de voeding een positief effect heeft (wat zeker merkbaar zou moeten zijn na een of twee maanden) zou ik dat graag horen!

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.