Dokterspost: Niet meer kunnen lopen

Mijn vrouw, geboren in 1930, liep de laatste jaren steeds slechter en zit sinds een jaar in een rolstoel. Er is tot nu toe geen oorzaak gevonden. Eerst vertelde een internist dat de oorzaak onder in de rug zou zitten en dat dat door een operatie te verhelpen zou zijn. Maar bij de chirurg hoorden we dat er weinig aan de rug mankeerde. Na diverse onderzoeken vertelden ze ons dat er geen afwijkingen te vinden zijn en met deze mededeling konden we naar huis. Wat kunnen we nog doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik kan het op afstand niet goed beoordelen, maar het klinkt een beetje als een vernauwing van het wervelkanaal (‘wervelkanaalstenose’, dat is waar de internist aan refereerde). Dat zou moeten worden onderzocht door een neuroloog en door een neurochirurg moeten worden behandeld, maar nogmaals: ik weet het natuurlijk ook niet.

Wat mij wel opvalt, is dat u nog steeds niet weet wat er aan de hand is. Het kan zijn dat er een combinatie van oorzaken is en dat daar niet zo goed een oplossing voor te bedenken is, maar dat zou u dan toch moeten worden uitgelegd. Heeft men werkelijk geen verklaring voor de problematiek, dan zijn er ook nog poliklinieken voor mensen met onverklaarbare problemen. Als ik u was, zou ik weer bij de huisarts beginnen. Vraag om een voorlopige diagnose en laat de arts doorgaan met onderzoek doen totdat er een verklaring is voor de klachten. Niet kunnen lopen is een objectieve klacht; daar moet een verklaring voor zijn.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!