Wat doe ik aan lage rugpijn?

Ik, man van 75, heb sinds twee maanden last van gemene lage rugpijn, die telkens terugkomt. Ik slik alleen paracetamol, want NSAID’s zoals naproxen of diclofenac mag ik niet vanwege medicijnen voor het hart. Wat kan de oorzaak zijn en wat kan ik eraan doen? Ik voel me gezond, ondanks diabetes, een openhartoperatie en prostaatkanker in het verleden.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik heb liever dat u het aan uw huisarts voorlegt. Het zou gewoon spit kunnen zijn – een verkramping van de rugspieren – of een ingezakte wervel. Dat zou dan weer een gevolg kunnen zijn van osteoporose, maar ook van een uitzaaiing van de prostaatkanker. Vanwege de hartoperatie slikt u waarschijnlijk bloedverdunners; dan is het inderdaad oppassen met NSAID’s. Toch is er wel méér mogelijk op het gebied van pijnstillers dan alleen paracetamol. De keus is soms ingewikkeld, dus moet u het overleggen met uw huisarts of reumatoloog.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

11 Comments

Door Fred pelzer (niet gecontroleerd) op ma, 30-7-2018 - 13:58

steeds last van chronisch rugklachten wat kan een oplossing zijn

Door Helm Beijsens-Berg (niet gecontroleerd) op ma, 6-4-2015 - 14:53

Reactie op Lenin Strohalmen, manuele therapie volgens de methode van van der Bijl werkt super en is daarom een echte aanrader.

Door Frans Courtin (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2015 - 17:45

Ik ken mensen die rugpijn bestrijden door oefeningen te doen op de sportschool. Doordat alle spieren versterken, wordt de belasting voor de pijnveroorzakende spieren in de rug minder en minder.

Door F.Voorhorst (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2015 - 09:24

Even een reactie op Agnes Koelemij.
Ik heb ook altijd op lage, vrij brede schoenen gelopen, maar heb wel knobbels op mijn voorvoet en rugklachten. Het zegt dus niet altijd iets. Al zijn hoge hakken natuurlijk niet goed.

Door F.Voorhorst (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2015 - 09:24

Even een reactie op Agnes Koelemij.
Ik heb ook altijd op lage, vrij brede schoenen gelopen, maar heb wel knobbels op mijn voorvoet en rugklachten. Het zegt dus niet altijd iets. Al zijn hoge hakken natuurlijk niet goed.

Door Agnes Koelemij (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2015 - 18:50

Voor de dames: WEG met de hoge hakken! Onbegrijpelijk dat vrouwen daar nog op lopen, voor mij vallen ze in de categorie martelwerktuigen. Ik ben 68 en heb mijn hele leven lang principieel geweigerd ze te dragen, net als smalle schoenen trouwens. Ik heb nu heerlijk normale voeten zonder knobbels aan de tenen en ook geen rugklachten. Soms is koppigheid best handig...

Door Henk Drenth (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2015 - 17:23

Hallo , man met lage rugpijn, lage rugpijn ontstaat meestal door dat de benen niet evenlang zijn 85% van de mensen heeft hier last van, dat kan zijn van 1/2 tot 6 cm verschil
een dikke hak zou de oplossing bieden ware het niet dat het verschil wat in de benen zichtbaar is ook in de rug zit die vangt namelijk de helft van het verschil op. Er is een oplossing maar dat kan ik zo niet verwoorden dat kun je beter zien dan uitleggen .
Henk Drenth 061482651

Door Boudewijntje (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2015 - 14:02

ik heb hele goede ervaringen met een orthomanuele arts.

Door Leny Strohauer (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2015 - 11:18

Heb zelf goede ervaringen met een Manuele therapeut. De methode Van de Bijl. Tevens een behandeling bij een Mensendiecktherapeut, die allerlei oefeningen opgeeft voor lage rugklachten.

Door Cees Braat (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2015 - 08:48

Ga met deze klachten eens naar een fysiotherapeut.
Bespreek de pijnklachten en contoleer of Uw bekken goed staan en er ook geen beenlengte verschil kan zijn. Steunzolen kunnen ook verlichting geven. Bij mij heeft het koude weer ook invloed op spier en gewrichtspijn. Met een warme douche kan ook verlichting geven. Het is gewoon vervelend. De methode Sikkens is ook nog een optie. Via internet op te zoeken.??