Bloedverlies na seks: moet ik me zorgen maken?

bloedverlies-seks
Getty Images

Ik ben een vrouw van 46 jaar. Na ruim zeven jaar geen seks te hebben gehad, heb ik nu na de eerste keer een klein beetje bloedverlies. Is dat normaal of moet ik me zorgen maken?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste mevrouw,

U hoeft zich niet direct zorgen te maken. Een contactbloeding kan vele oorzaken hebben en komt vaak voor. Het bloed kan meteen na de seks of soms pas uren later uit de vagina komen. Meestal is het een poliep of een wondje in de vagina.

Ik weet niet wanneer u voor de laatste keer een uitstrijkje hebt laten maken van de baarmoederhals maar dat zou u nog kunnen doen om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen. Voor de zekerheid kunt u ook tegelijkertijd een soatest voor chlamydia laten doen. Dat doet de huisarts dan gelijk met het uitstrijkje. De eerste stap om helemaal gerustgesteld te worden is naar de huisarts te gaan.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.