Die eerste keer

Voor het eerst vrijen met een nieuwe partner. Spannend, soms zelfs spannender dan die allereerste keer lang geleden. Drie stellen vertellen.

Naar seks op oudere leeftijd zijn veel onderzoeken gedaan. Maar bijna allemaal gaan ze over bestaande relaties. Over seks in een níeuwe relatie is veel minder bekend.
Vinden mensen de ‘nieuwe seks’ fijner of minder fijn? Denken ze tijdens het vrijen vaak aan hun vorige partner? Hoe makkelijk bespreken ze hun bedwensen? Er zijn geen gegevens over. En ook hoeveel mensen uit onzekerheid over hun lichaam geen nieuwe relatie durven aangaan, is niet bekend.

Louise* (54) had veel last van onzekerheid. Ze vindt zichzelf te dik – en haar ex-man vond dat ook. Maar als ze een paar jaar na haar scheiding de even oude Rob ontmoet, is het bij allebei liefde op het eerste gezicht. “Die avond konden we bijna niet van elkaar afblijven en we belandden vrij snel daarna in bed. Zoiets had ik nog nooit eerder gedaan. Hij was lyrisch over mijn lichaam en dat overrompelde me. Ik ben een paar kilo te zwaar en daardoor erg onzeker over mijn lijf.” Die onzekerheid werd gevoed door Louise’s ex die haar steeds inwreef dat ze te dik was. “Maar ik was wel goed genoeg om hem in bed te plezieren, en door dit eenrichtingverkeer kreeg ik echt een hekel aan vrijen.”

De ervaring met Rob helpt Louise in eerste instantie een beetje over haar onzekerheid heen. “Maar Rob had na zijn scheiding met behoorlijk wat vriendinnen het bed gedeeld en dat ging me, gek genoeg, steeds meer dwarszitten. Vooral omdat hij op seksgebied al heel wat gedaan had, en van mij ook steeds meer eiste. Hij vroeg dingen waar ik me helemaal niet prettig bij voelde. Ik ben bijvoorbeeld geen type voor een dansje in mijn blootje, dan komt mijn onzekerheid toch weer om de hoek kijken.”

Louise weigerde steeds vaker en de relatie met Rob verslechterde. Tijdens een vakantie barstte de bom. “Gelukkig durfde ik toen te vertellen wat me dwarszat en ondanks dat Rob mijn onzekerheid over mijn lichaam niet echt begreep, hij vindt me immers mooi, maakten we afspraken over wat ik wel en niet wil. Nu weten we allebei waar we aan toe zijn en daardoor zit onze relatie, en ook ons seksleven, weer in de lift.”

Een drempel over
Ed (46) en Myrthe (44) zijn er nog verbaasd over dat ze überhaupt een relatie kregen. Ze leerden elkaar kennen op een internetforum voor rouwverwerking, nadat ze in dezelfde periode hun partner hadden verloren aan een hartinfarct. Ed: “Door onze ervaringen konden we elkaar goed steunen, maar ondanks de intieme gesprekken kwam de gedachte aan een relatie absoluut niet bij ons op. We zaten nog volop in het verdriet.” Toch wilden ze elkaar na een halfjaar wel eens ontmoeten. Ed: “We hebben samen gegeten en dat was erg gezellig.” De twee werden vrienden en zagen elkaar regelmatig. Totaal onverwacht sloeg de vonk over.

Myrthe kijkt verliefd naar Ed als hij zegt: “We liepen over het strand en ze struikelde. Toen ik haar opving, ging er een siddering door me heen en ik merkte dat er ook bij haar iets gebeurde.” Ze bouwden hun relatie langzaam op, maar toch kwam ook de eerste keer dat ze met elkaar vreeën onverwacht. “Het ging zo natuurlijk”, zegt Ed. “We zaten bij elkaar, het werd laat en zonder er woorden aan vuil te maken, belandden we in bed. Het was een eyeopener. Mijn vorige partner was erg geremd, maar Myrthe geniet van haar lichaam en laat dat ook merken.”

Myrthe vult aan: “Ik merkte die eerste keer dat ik Ed over een drempel moest helpen. Gelukkig kunnen we overal over praten en vertelde hij me dat hij zich niet helemaal durfde te laten gaan uit angst mij af te schrikken. Hij weet nu wel beter. We vrijen de sterren van de hemel.” Veilig vrijen  Een andere huid, een andere manier van strelen, van zoenen; een nieuwe partner zit vol verrassingen. En dat kunnen ook heel onaangename zijn. Vijfenveertig-plussers hebben meer kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) dan jongeren: 28 procent tegenover 7 procent bij 16- tot 20-jarigen. Dat komt doordat ze minder vaak een condoom gebruiken.

Slechts een kwart van de 45-plussers vrijt veilig, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Durex naar seksuele gezondheid. Nederlandse cijfers zijn er niet, maar uit Brits onderzoek blijkt dat het aantal aandoeningen in minder dan tien jaar tijd is verdubbeld bij 45-plussers. Mannen boven de 45 worden het meest getroffen, in mindere mate vrouwen tussen de 55 en 59 jaar. Het feit dat er geen risico meer bestaat op zwangerschap, speelt wellicht een rol in de toename van onveilige seks bij ouderen, zo verklaren de onderzoekers. Maar hoe begin je erover?

Dat veilig vrijen in een nieuwe relatie bespreekbaar moet zijn, vertellen Helga (54) en Marcel (60). De twee groeiden op in hetzelfde dorp. Helga was bevriend met Marcels zus Anja en kwam geregeld bij hen over de vloer. Toen Marcel naar de Verenigde Staten verhuisde, verloren ze elkaar uit het oog. Helga trouwde, werd huisarts en had een prima leven. Totdat haar echtgenoot verongelukte.

Bij de verwerking van haar verdriet kreeg Helga veel steun van Anja, die haar op een dag vertelde dat ze een cadeautje had. “Ik ging naar haar huis en daar stond Marcel, volledig in linten gewikkeld, met een strik op zijn hoofd. Ik vond het zo leuk hem te zien.” Marcel lacht en zegt: “Ja, dat was een mooi plannetje van mijn zus. Ik was al een jaar terug in Nederland. Toen Anja en ik op een middag in oude fotoalbums bladerden, wees ze op Helga. Ze vond dat we elkaar maar weer eens moesten ontmoeten en zo stond ik dus een dag later als cadeau in de kamer. Bang was ik niet, ik vond het wel een leuke grap.”

Maar ze hadden allebei niet verwacht dat ze binnen een week na die ontmoeting tot over hun oren verliefd zouden zijn. Helga: “Normaal kijk ik de kat uit de boom maar met Marcel is dat niet nodig. We delen een verleden en dat maakt de toekomst een stuk simpeler. Het enige ongemakkelijke moment was toen we voor het eerst met elkaar naar bed gingen en ik hem vroeg om een condoom te gebruiken. Als huisarts weet ik maar al te goed wat er allemaal mis kan gaan.” Marcel was verbaasd over haar vraag: “Condooms zijn voor mij iets voor jongeren en wij zijn allebei al in de vijftig. Maar ze had wel volkomen gelijk. We besloten ons te laten testen op geslachtsziekten en deden het tot die tijd met condooms. Het maakte de seks er in ieder geval niet minder om.”

* Vanwege de privacy zijn de namen veranderd

Ook een nieuwe partner? Wat zijn uw ervaringen met vrijen met een nieuwe partner? We horen het graag. Kijk op www.plusonline.nl/eerstekeer voor de enquête.

Bron(nen):
Trefwoorden: