Geen zin in seks

Ik ben vrouw van 58 jaar en ik heb verschillende gezondheidsproblemen. Ik heb een spieraandoening en een schildklieraandoening, zestien jaar geleden heb ik borstkanker gehad en ik heb last van zweetaanvallen. Ik heb geen enkel gevoel meer voor seks. Dat is vreselijk voor mij en voor mijn man. De internist kan er niets aan doen. Heeft u een advies?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Plezier beleven aan seks en er geïnteresseerd in zijn, is biologisch en psychologisch een uiterst ingewikkeld proces. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in het seksueel functioneren van alles mis kan gaan. Ook uw probleem is niet onbekend: je kunt van je partner houden maar echt niet meer met hem of haar willen vrijen. Hormonale processen spelen natuurlijk een rol, en ook een chronische ziekte kan invloed hebben op het seksleven.
Misschien kunt u hulp zoeken bij een seksuoloog. In uw medisch gecompliceerde geval lijkt een arts-seksuoloog me de beste keus. Een seksuoloog kunt u zoeken via de vereniging voor seksuologie (www.nvvs.info).

Wat men doorgaans doet bij problemen als die van u, is inventariseren wat beide partners nog wel prettig vinden, om daar vervolgens ‘iets’ mee te gaan doen (elkaar masseren bijvoorbeeld), in de hoop dat beide partners gezamenlijk een goed gevoel krijgen. Daarna kun je proberen die associatie van prettig en lekker ‘mee te nemen’ naar een ander plan met een wat meer seksuele lading. Dat alles dus onder begeleiding van de therapeut.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!