Langer leven met seks

De meeste dingen die echt lekker zijn, zijn niet goed voor je gezondheid. Maar er is één vette uitzondering. Seks.

Uit allerlei wetenschappelijk onderzoek blijkt dat seks gezond is en zelfs levensverlengend werkt, omdat...

* … het, net als andere heel ontspannende zaken, de bloeddruk verlaagt. 

* … het de slaap bevordert en een pijnstillende werking kan hebben. Dit gebeurt doordat het hormoon oxytocine vrijkomt, vooral tijdens een orgasme, maar ook tijdens strelen en knuffelen.

* … het de kans op een depressie vermindert. En dat geldt voor alle vormen van plezierig vrijen, dus ook ook voor masturberen, samen of alleen (mits dat zonder schuldgevoel gepaard gaat).

* … bij vrouwen kan helpen om blaasverzakking en incontinentie te voorkomen. De reden; tijdens het vrijen worden de bekkenbodemspieren getraind.

* … het de kans op prostaatkanker vermindert. Mannen die altijd al gewend zijn vaak te vrijen en dat blijven doen (en dat is meestal zo, ook al vrijen de meeste mannen wat minder vaak naarmate ze ouder worden) hebben op latere leeftijd minder kans op prostaatkanker.  Dat komt waarschijnlijk vooral doordat er bij de zaadlozing afvalstoffen worden afgevoerd.

* … het goed is voor het hart. Mannen die twee keer per week klaarkomen, hebben een 2 keer zo laag risico op acute hartdood en een hartaanval dan mannen die minder dan 1 keer per maand seksueel actief zijn.

* … het levensverlengend werkt. Hoe vaker mannen klaarkomen, hoe langer ze leven. Vrouwen leven langer naarmate ze genieten – en dat kan ook zonder dat ze een orgasme krijgen.

M.m.v. Henriette Schoones, Praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel

Susanne de Joode, uit Plus Magazine juni 2014

15 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 10-12-2018 - 10:01

Sex, het mooiste wat er is, mits met de juiste partner ..

Door Arie (niet gecontroleerd) op zo, 5-3-2017 - 21:15

Zou graag in contact willen komen met u,ik ben een man van 53jaar

Door Karla (niet gecontroleerd) op do, 5-1-2017 - 20:52

Een beetje hard, vind je niet.
Jij hebt gelijk, het is ook heel jammer, maar wellicht een positieve draai zou mensen kunnen steunen.
Jammer voor je, en hoop dat je in je haast dit bericht geplaatst hebt en dat je het niet zo bedoeld hebt, in dat geval mijn excuses voor m'n reactie.
Mensen wees lief voor elkaar, het kost zo weinig levert zoveel op,
wellicht zelfs een sex maatje.
Ik ben een van de gelukkigen die na in totaal 18 jaar geen sex, meer gehad heeft t, weer een heerlijk sex maatje gevonden.
Ik gun dit een ieder zo.
Dus veel geluk in 2017..

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 18:23

Spreek er zamen openlijk over, wat de partners het liefs willen.
Als de man niet meer zo goed kan zijn er tal van andere methodes , oa. Strelen knuffelen en diverse hulpmiddelen.
Als je er niet uitkomt raadpleeg dan een specialist.

Door Robert (niet gecontroleerd) op di, 1-11-2016 - 06:40

Vreemd, in de Quest van november 2016 staat een artikel "sex nekt hart". Voor vrouwen is het beter maar voor mannen die wekelijks sex hebben een hartkwaal veel groter te zijn.
Beetje tegenstrijdig............wat nu? ;-)

Door Romanticus (niet gecontroleerd) op di, 1-11-2016 - 05:33

Werkelijk, klasse zo,n eerlijke redenering. Helaas zit romantiek, knuffelen en sexy nog teveel in de taboesfeer. Als zowel mannen, als vrouwen er beiden behoefte aan hebben en het bovendien gezond is, zou het veel beter bespreekbaar moeten zijn. Alhoewel ik als man de zestig ruim gepasseerd ben, ben ik nog steeds erg actief. Overigens is dat meestal solo sex. Los van het feit, dat het niet aan een mens te zien is, of hij of zij single is, rust er tevens een taboe op het geven van genegenheid aan elkaar.En dat is echt jammer. Als man wil ik niet graag als sexist aangezien worden. Best jammer, dat ook vrouwen barrières hebben om erover te praten. Er blijft ons daarom beiden veel moois onthouden!

Door RM van Kranenburg (niet gecontroleerd) op ma, 31-10-2016 - 16:07

Er kunnen best leukere dingen zijn,maar sex blijf ik er altijd bijdoen!

Door arjen (niet gecontroleerd) op ma, 31-10-2016 - 08:11

hebben een 2 keer zo laag risico op acute hartdood en een hartaanval (hier)ALS mannen die minder dan 1 keer per maand seksueel actief zijn.
2 keer zo... als. Het is een gelijkheid.

Door Jenny (niet gecontroleerd) op zo, 30-10-2016 - 21:08

En wat als je man geen interesse meer toont in seks? :-(

Door Cobie (niet gecontroleerd) op zo, 30-10-2016 - 14:12

Iedereen weet wel dat sex goed voor je is, ook op oudere leeftijd.
Helaas wordt bij dit artikel de groep alleenstaanden vergeten, moet ik de straat op wandelen en aan de eerste de beste vragen of hij met me wil sexen?
Als je ouder dan 50 bent komen veel mensen om je heen weg te vallen door de dood, mijn vriendengroep van 8 waar 3 mannen bij zaten waar ik sex mee had omdat we allemaal vrijgezel waren zijn overleden, dus de vibrator is het enige dat overblijft voor mij.
Heb altijd jongere mannen gehad omdat ik die van mijn leeftijd te oud vind (word volgende week 65) maar ben geen kroegtype en bij de ANBO waar ik zelden kom omdat ik er geen tijd voor heb loopt ook niemand waarvan ik denk: wat een lekkertje, daar wil ik wel iets mee.
Blijft over wat ik deed toen mijn buik nog wat slanker was, de parenclub of je profiel weer op internet zetten maar weet uit ervaring dat het risico groot is dat er een "foute" tussen zit.
Mis geen partner want die heb ik zelf vriendelijk verzocht het pand te verlaten jaren geleden maar wel een sexmaatje.
Gelukkig bestaan er diverse soorten vibrators, kan er een winkeltje in beginnen en gebruik ze regelmatig zonder wroeging, maar mis het gezellig kroelen heel erg.
En vooral het lekker tegen elkaar aanzitten en het contact met een paar warme handen die over je lijf gaan en op je rug krabbelen als je jeuk hebt.