Onzin over geen zin in seks

6 populaire adviezen om vaker te vrijen

Bijna de helft van de stellen heeft wel eens conflicten over seks. De belangrijkste kwestie: het komt er niet meer van. Er bestaan veel misverstanden over wat u dan moet doen. 6 populaire adviezen, die u zomaar verkeerd kunt opvatten.

1. Maak het gezellig

Een stressvolle relatie met veel conflicten is niet bevorderlijk voor uw seksleven. Maar te gezellig is ook niet goed. Emotionele intimiteit kan zorgen voor een broer-zusrelatie. Dan is het niet zo gek dat de vonk niet meer overslaat.

"Seksualiteit vereist spanning", zegt psychologe Carolien Roodvoets in het Handboek voor de moderne vrouw van Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder. "Ga meer je eigen leven leiden en kijk dan eens met frisse ogen naar je man." Of vrouw natuurlijk.

2. Toon interesse

Ook met vragen als "Hoe voel je je vandaag?", ligt het gevaar van maatjesgedrag op de loer. Dat is dus een moodkiller. Laat liever merken dat je je partner aantrekkelijk vindt met een goed compliment.

"Voelen dat iemand naar je verlangt, is de opmaat naar verlangen", aldus de Amerikaanse seksuologe Kathryn Hall op www.webmd.com. "Wow, wat zie je er fantastisch uit", is dus beter dan "Lekker gekookt, schat."

3. Maak eens zin

"Als je geen zin hebt, moet je maar zin maken." Dit advies krijgen vooral vrouwen, ook van sommige seksuologen. In de media gaat de nuance daarbij vaak verloren. Vrijen om de ander tegemoet te komen - terwijl het je blijft tegenstaan - werkt averechts.

Wat wel slim kan zijn, is je af en toe in een vrijpartij storten terwijl u nog niet zo opgewonden bent. U gaat soms pas genieten als u bezig bent. Grote kans dat u het daarna sneller nog eens doet, want verlangen heeft veel te maken met herinnering. U wordt sneller opgewonden als u recent nog een goede seksuele ervaring hebt gehad.

Een beter advies dan 'zin maken' is dus: "Schud af en toe je geheugen eens wakker." Natuurlijk is het een bijkomend voordeel dat u zo aan uw partner toont dat je het wilt proberen.

4. Accepteer het maar

Seks is goed voor uw relatie, maar ook voor je conditie en uw humeur. Het is dus echt de moeite waard om te (her)ontdekken hoe u er optimaal van kunt genieten en profiteren.

Er is maar een hele kleine groep mensen die naar volle tevredenheid celibatair en zonder masturbatie door het leven gaat. Denk dus niet te snel: zo is het nu eenmaal. Helemaal als één van de partners het vrijen echt mist.

5. Het ligt aan je hormonen

Een laag libido, tijdelijk of jarenlang, heeft meestal niet een puur hormonale of medische oorzaak. Stress, vermoeidheid, controledrang of nare ervaringen kunnen ook een rol spelen.

Zoek naar de echte oorzaak en ga naar de huisarts als u er niet uitkomt. De werkzaamheid van vitaminepreparaten en andere wondermiddelen die uw seksuele verlangen of potentie een boost geven, is niet bewezen.

Wat wel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, is dat vrouwen in het midden van hun menstruatiecyclus de meeste zin hebben. Daar kunt u natuurlijk wel uw voordeel mee doen.

6. Dat moet je met zijn tweeën oplossen

Seks is een intieme aangelegenheid. Toch is het verstandig om niet te lang samen te blijven modderen. De huisarts, (relatie)therapie of een aantal sessies met een seksuoloog kunnen vaak voor verbetering zorgen. Adressen vindt u op de site van de het Kenniscentrum Seksualiteit.

Heeft u wel een probleem?

Beoordeel ook of het een probleem is dat u minder vaak vrijt. Het kan tijdelijk zijn. Of: u hebt allebei wat minder zin. Doe er iets aan als de ene echt vaker wil dan de ander, of als u moeite krijgt om überhaupt intiem met elkaar te zijn.

Trefwoorden:

21 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 30-3-2019 - 08:17

Celibatair is ongezond en niet-menselijk. Een opgelegd verbod,kijk naar de kath. kerk.
Daar krijg je hele rare geestelijke, verwrongen denkbeelden door, waar de kerk ook mee vol zit, want van nature dient ook deze levenskracht in expressie naar buiten te worden gebracht. Ja ja, hoogverheven poëzie, als dat waar is. Bovenal dienen alle kinderen veilig te zijn. Arrogante kerk, die niets met God te maken heeft, zelfs geen flauw aftreksel daarvan is.
In een relatie is weinig seks altijd een gevolg van andere oorzaken, geen oorzaak op zich.

Door Ruby (niet gecontroleerd) op wo, 27-3-2019 - 16:27

Wees blij als je elkaar hebt om intimiteiten te delen, je weet wat je mist als je alleen overblijft.
En hoe je dat invult is heel persoonlijk natuurlijk.
Maar praat er met elkaar over.....waar.een wil is is een weg, dat geldt voor iedereen!

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op di, 22-5-2018 - 22:26

Precies niks moet! Mijn man en ik hebben al zes je geen sex meer omdat we daar beide geen behoefte aan hebben ... geestelijk zijn we super verbonden zijn gelukkig en dat gezeik over sex.... wie bepaalt dat je sex MOET hebben??? Wij zijn gelukkig zonder sex!

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op di, 22-5-2018 - 22:19

Pfff wij hebben al 6 jr geen sex meer zijn dol op elkaar en hebben beide geen probleem daarmee maar voor de buitenwereld zijn we aliens maar voor ons telt geestelijke verbondenheid meer dan fysieke maar ja dat is te moeilijk voor sommigen alles draait om sex in deze maatschappij ..... sneu vinden wij !

Door Steenstra (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 19:54

ik heb ostheperose en dan is sex heel moeilijk te ondergaan, want de pijn die hier bij aanwezig is laat niet toe om sex te hebben.

Door Amber (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 17:32

Ik denk dat het wel belang is ,niet klaar komen is een gemiste kans en dus minder zin om te doen .

Door Amber geurblokjes (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 17:28

Dat denk ik dus van wel.zeker noodzakelijk.

Door Amber geurblokjes (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 17:27

Dat denk ik dus van wel.

Door Fleur (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 14:41

Ben voor mijn leeftijd nog echt een spring in het veld en mijn vriend en ik schelen 25 jaar. Door omstandigheden van mijn vriend en zijn werk (wisselende diensten ook weekenden en dochter/ papa dagen )zien wij elkaar maar 1x per week als het lukt.
Zijn stapel gek op elkaar en de sex is super , zouden graag samen meer bij elkaar willen zijn maar moeten nog even geduld hebben om samen te wonen.
Ik merk wel dat ik gefrustreerd / boos wordt als ik langer dan 7dagen geen sex heb gehad maar dat geld ook voor mijn vriend.
We zijn echt verliefd,houden van elkaar en zijn een eenheid. Ondanks dat we elkaar zo weinig zien en soms woorden hebben over de omstandigheden maar kunnen niet zonder elkaar en hebben iedere dag contact via wattsapp
Voor ons is de sex ook heel belangrijk daar genieten we van en teren we weer even op ..Had nooit verwacht dat ik echt nog verliefd zou kunnen worden en een relatie zou krijgen, maar ben super gelukkig ☺️