Zo herkent u een soa

Symptomen en complicaties

Getty Images

In onderstaande tabel leest u de symptomen en gevolgen van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Aandoening  Symptomen  Complicaties
Chlamydia Vaak geen of milde symptomen zoals afscheiding, ontsteking of lichte irritatie. Onvruchtbaarheid bij vrouwen, ontsteking van de bijbal bij mannen.
Gonorroe Afscheiding, ontsteking (genitaal, anaal of oraal), bij vrouwen vaak geen klachten. Onvruchtbaarheid bij vrouwen, onsteking van de bijbal bij mannen.
Syfilis Eerst een pijnloos zweertje, later koorts, hoofd- en spierpijn. Uitslag, zweren, aantasting van het zenuwstelsel, hart- en bloedvaten, infectie van de foetus.
Genitale wratten Wratten, soms inwendig en soms niet zichtbaar, vaak geen symptomen. Bepaalde types wratten veroorzaken baarmoederhalskanker.
Herpes genitales

Blaasjes, soms pijnlijk.

Infectie van de foetus, complicaties bij zwangerschap.
Hepatitis B Geen klachten, vermoeidheid, lusteloosheid, misselijkheid, buikpijn, soms acute leverontsteking. Geelzucht, leverkanker en de dood als gevolg van acute leverontsteking. 
Hiv Vermindering van de weerstand waardoor infecties kunnen optreden. Aids.

Uit de tabel blijkt hoe belangrijk het is om op te letten voor soa en ze te laten behandelen. De effecten op lange termijn kunnen ernstig zijn.

De laatste jaren is men veel meer te weten gekomen over de gevolgen van hepatitis B. Nu geneest 85 procent van de volwassenen van hepatitis B. De overige vijftien procent houdt een chronische infectie, meestal zonder klachten.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor hepatitis B. De slaagkans ligt gemiddeld op veertig procent. Nog eens veertig procent van de besmette mensen kan de infectie onder controle houden door blijvend medicijngebruik.

In een aantal gevallen is de hepatitis B vaccinatie gratis, bij onder meer de GGD.

Wees waakzaam voor milde symptomen en ga op tijd naar de huisarts en blijf niet thuis uit schaamte. Dat kan veel leed voorkomen. Al vindt u een bezoek naar de huisarts misschien eng en beschamend. Lees hierover verderop meer. 

Auteur 
Bron 
  • Hepatitis