Mijn spaargeld en het depositogarantiestelsel

Spaardeposito glazen fles vol met eurobiljetten
Getty Images

Ik heb onlangs een behoorlijk bedrag geërfd. Heb ik goed begrepen dat het verstandig is om dit geld over meer bankrekeningen te verspreiden vanwege het depositogarantiestelsel? Het maakt het wel allemaal weer ingewikkelder en je betaalt dan natuurlijk meer bankkosten, maar ik wil natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk risico lopen.

Een depositogarantiestelsel beschermt rekeninghouders van een bank. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben op de een of andere manier een depositogarantiestelsel. Het Nederlandse Depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat, wie u ook bent en bij welke Nederlandse bank u ook zit, geld op rekeningen bij Nederlandse banken wettelijk wordt beschermd. De kans is erg klein, maar mocht er een bank failliet gaan dan wordt hierdoor gegarandeerd dat de rekeninghouders hun geld terugkrijgen tot € 100.000 per persoon. Het Nederlandse Depositogarantiestelsel garandeert €100.000 per rekeninghouder per bank. Met een en/of-rekening is dus €200.000 gegarandeerd.

Heeft u minder spaargeld dan kunt u op zich dus met één bank toe (dat scheelt kosten). Bezit u meer? Zorg dan dat het spaargeld gespreid is over twee of meerdere banken. De Nederlandsche Bank houdt in een register bij welke banken zijn aangesloten bij het stelsel.

Bij zakelijke rekeningen hangt de maximale bescherming af van de rechtsvorm van uw onderneming. Oefent u uw bedrijf uit in de vorm van een eenmanszaak (of in een andere vorm  zonder rechtspersoonlijkheid), dan worden de bedragen op de zakelijke rekening en de privérekening bij eenzelfde bank bij elkaar opgeteld. Van het totaalbedrag krijgt u dan maximaal € 100.000 vergoed.

Als uw bedrijf een BV is, tellen deze rekeningen niet bij elkaar op. Het gaat hier om verschillende rekeninghouders.

N.B. Het geld op al uw rekeningen bij de verschillende merknamen van een bank wordt bij elkaar opgeteld.
N.B. Producten die geen deposito zijn, worden niet beschermd. Dit zijn bijvoorbeeld beleggingsproducten (zoals aandelen en obligaties), verzekeringen en virtuele valuta zoals bitcoins.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur