De 20 beste geldtips (deel 1)

Hoe kunt u het beste besparen op uw uitgaven? Deze week op PlusOnline Deel 1 van De 20 beste geldtips.

# 1 Neem het heft in eigen hand
Het reisbureau, de verzekeringsagent en de vermogensbeheerder hebben één ding gemeen: ze verdienen hun geld met werkzaamheden die u ook zelf kunt doen. Ze nemen u werk uit handen, maar u moet het geld ervoor over hebben.
Wie het geld liever in de knip houdt, neemt zelf het heft in handen. Daarbij is internet hoegenaamd onmisbaar. Bijna alles is er goedkoper te vinden dan in de winkel, uitgezonderd de dagelijkse boodschappen en zware spullen waarvoor hoge verzendkosten gelden. Het enige wat u nodig hebt, is wat tijd. In plaats van een vliegticket te boeken bij het reisbureau, zoekt u op www.cheaptickets.nl, www.vliegtarieven.nl of www.vliegwinkel.nl, liefst nét na middernacht als reisbureaus de in optie genomen stoelen hebben vrijgegeven. Wel opletten dat u niet ongemerkt verzekeringen aanschaft, die alvast voor u staan aangevinkt! Door het vinkje weg te halen, wordt de verzekering niet bij uw bestelling opgeteld. Verzekeringen kunt u vergelijken op www.geldenrecht.nl. En uw geld kunt u zelf beleggen via een indexfonds. Als u van doe-het-zelven eenmaal een levensmotto hebt gemaakt, wordt u steeds creatiever in het uitschakelen van betaalde dienstverleners. Voor u het weet, repareert u zelf uw fiets en auto en bakt u uw eigen brood. Des te meer geld houdt u zelf over.

# 2 Leg u niet te lang vast
Langdurige contracten met vaste prijzen geven zekerheid, maar leggen u als klant ook aan de ketting. Drie jaar zekerheid biedt bescherming in een wereld waarin alles duurder wordt, maar u voelt zich genept als na een jaar blijkt dat het ook goedkoper kan! Dan ligt het voordeel ineens bij de aanbieder van het driejarige energiecontract of de tienjarige rentevaste periode van de hypotheek. Het contract openbreken kost meestal zóveel boete, dat het voordeliger is te blijven zitten waar je zit.
Flexibiliteit bewaren is een groot goed, maar aanbieders maken het u dan wel lastig. Zo krijgt u een mooiere ‘gratis’ mobiele telefoon bij een tweejarig abonnement en een laptop cadeau bij een twee­jarig mobiel-internetabonnement.
Zwicht u voor de verleiding, noteer dan in ieder geval de einddatum, zodat u niet vergeet om op dat moment te controleren of bellen, internet of energie elders misschien goedkoper is.

# 3 Hevel aftrekposten over
Fiscale partners van wie de een 65 jaar of ouder is en de ander jonger dan 65, kunnen veel besparen door hun belastingaangifte slim in te vullen. ­Aftrekposten, zoals zorgkosten, giften en hypotheekrente, leveren het meest op bij degene die in het hoogste belastingtarief valt. Meestal is dat degene die nog geen 65 is. Dat kan honderden ­euro’s per jaar schelen.

# 4 Bespaar met banksparen
Banksparen is een ­manier om zonder verzekeraar en met belastingvoordeel geld opzij te zetten voor een bepaald doel. Dat doel kan zijn uw pensioen of de aflossing van uw eigen huis. Inleg voor pensioen is (tot een bepaald maximum) aftrekbaar in box 1, onder voorwaarde dat u een pensioentekort hebt.
Vanaf dit jaar kunt u ook banksparen voor uw uitvaart. U bouwt dus een spaarpotje op voor uw uitvaart op een geblokkeerde rekening. Zolang u niet meer spaart dan €6703,- hoeft u hierover geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing te betalen in box 3. Nadeel is dat u het geld alleen maar voor uw uitvaart mag gebruiken. Als u het toch voor iets anders gebruikt, moet u er alsnog belasting over betalen.

# 5 Haal internetkortingen binnen

Kortingen op telefoon- en internetabonnement zijn vaak alleen via internet te krijgen. Gebruikt u een vergelijkingswebsite en sluit u via deze website ook het abonnement af, dan bespaart u soms tientallen euro’s. Hetzelfde geldt voor vergelijkingswebsites van energieleveranciers (www.energieleveranciers.nl, www.gaslicht.com). De korting drukt de kosten het eerste jaar flink, maar daarna gaat u wel de volle mep betalen. Wees daarop bedacht en switch zo nodig opnieuw van aanbieder, uiteraard weer via internet.
Nog een manier om korting via internet te bemachtigen zijn de websites www.splinq.com en www.shopkorting.nl. Na een registratie bij een van deze websites kunt u met korting winkelen bij honderden webwinkels, waaronder Wehkamp, Bol.com en CenterParcs. De korting wordt niet afgetrokken van het aankoopbedrag, maar aan u overgemaakt na de aanschaf. Wanneer u meer dan €10 (Splinq) of €15 (Shopkorting) tegoed hebt, kunt u dit bedrag teruggestort krijgen. Dit heet cashback en is alleen mogelijk bij shoppen via internet.

# 6 Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Al maanden wilt u een nieuwe camera kopen en nu loopt u er tegenaan. Opheffingsuitverkoop, 20 procent korting. Een goede deal? Wie geen folders heeft doorgenomen, vergelijkingssites heeft gecheckt en/of de Consumentengids heeft geraadpleegd, weet eigenlijk niet of de prijs écht gunstig is. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijzen van huishoudelijke en elektronische apparaten wel 20 procent kunnen verschillen. Wat te doen? Fijn verder winkelen en alleen kopen wat u toch al van plan was! En bedenk: opheffings­uitverkoop is geen aanbeveling voor de koop van een gecompliceerd apparaat. Bij een vertrouwde (web)winkel kunt u tenminste nog terug als het toestel mankementen vertoont. Vergelijkingssites vindt u op www.snakewool.nl.

# 7 Denk na over later
Driekwart van de mensen die de afgelopen vijf jaar hun partner hebben verloren, zijn er financieel op achteruit gegaan. Bijna tweederde vindt dat er net voldoende of zelfs onvoldoende inkomen overblijft om rond te komen.
Voor de meeste nabestaanden is het partner­pensioen de belangrijkste inkomstenbron. Voor bijna de helft valt de hoogte hiervan vies tegen. Meer dan de helft heeft het voor het overlijden nooit met de partner over het partnerpensioen gehad. Zomaar wat cijfers uit een onderzoek van Pensioenkijker.nl, waaruit blijkt dat de toekomst er heel anders uit kan zien dan we denken. Maak de rekensom liever van tevoren, zodat u eventueel nog maatregelen kunt treffen, zoals een verzekering afsluiten of ouderdomspensioen inruilen voor een hoger nabestaandenpensioen.
Dat laatste kan alleen wanneer het ouderdomspensioen nog niet is ingegaan. Ook een (bijna afbetaald) eigen huis biedt mogelijkheden voor inkomensaanvulling, bijvoorbeeld door een krediethypotheek.

# 8 Wees voorbereid op inkomensdaling
Wie gewend is aan ongeveer dezelfde inkomsten en uitgaven, staat wel even raar te kijken als er in het jaar van pensionering opeens veel minder binnenkomt. Gescheiden mannen schrikken nog erger als van hun pen­sioen ook nog eens een deel naar hun ex-partner gaat. Maar ook door verlies van werk of door arbeidsongeschiktheid kan het huishoudinkomen een flinke deuk oplopen.
Dat hoeft geen ramp te zijn, als u maar op tijd de tering naar de nering zet. Maandenlang doorleven op te grote voet is een garantie voor financiële problemen. Ga er dus eens een avondje voor zitten en zet uw inkomsten en uitgaven op een rij. Waarop kunt u bezuinigen? Kunt u uw inkomen eventueel aanvullen door spaargeld vrij te maken? Hoeveel blijft er nog over voor extraatjes, na betaling van de vaste lasten en reserveringen voor noodzakelijke uitgaven? Budgetteren kun je leren. Wees er op tijd bij.

# 9 Gebruik zonne-energie en herlaadbare batterijen
De goedkoopste energie is gratis: zonnewarmte. Steeds meer apparaten voor onderweg worden daarom uitgerust met zonnecellen, zoals rekenmachines, horloges en draagbare radio’s. Er zijn ook zonnecellen op de markt met daaraan gekoppeld een oplader, bijvoorbeeld om op vakantie uw mobiele telefoon te kunnen opladen.
Toch kunnen we niet helemaal zonder batterijen. Gebruik dan in ieder geval herlaadbare batterijen. Een set van vier herlaadbare batterijen is al te koop voor €15, een goede lader hebt u voor circa €30. In vergelijking met wegwerpbatterijen, die per vier zo’n €3 kosten, hebt u de kosten er na zo’n zestien keer laden uit (inclusief het stroomverbruik bij het opladen). Daarna begint het geld verdienen, want een goede herlaadbare batterij kunt u honderden keren opladen.

# 10 Maak werk van een financieel geschil
Voelt u zich gedupeerd door het optreden van een verzekeraar, leverancier of reparateur? Bijvoorbeeld doordat u schade hebt geleden door een fout van het bedrijf? Laat het er niet bij zitten!
Een nette klaagbrief is een goede eerste stap. Daarin zet u uiteen wat er is gebeurd en waarom u meent dat u recht hebt op een vergoeding en op welk bedrag. Wijst het bedrijf uw klacht af, dan is er altijd nog de telefoon en de mogelijkheid om een gesprek aan te vragen met de verantwoordelijke persoon. Blijf netjes en vriendelijk, maar stel onomwonden dat u onrecht is aangedaan. Zelfs als het bedrijf naar de letter van de wet niets te verwijten valt, is het de moeite waard te proberen de tegen­partij voor uw zaak te winnen. Verzamel argumenten, laat zien wat het probleem voor u betekent en dat het u ongewild is overkomen. Een menselijk verhaal kan zelfs een harde onderhandelaar doen wankelen. Bereid u erop voor dat uw strijd op een compromis uitloopt en dat u misschien genoegen zult moeten nemen met een tegoedbon in plaats van cash. Maar: niet geschoten is altijd mis.

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door geld tips (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 18:01

geld tips een hele website over dit ...
geld tips