Ontbijt voor één euro, hoe is het mogelijk?

Naar de kapper voor een tientje? Met Amerika bellen voor bijna niets. Eten voor een prik. Soms is het een buitenkansje, maar soms zit er een addertje onder het gras. Acht voorbeelden van (op het eerste gezicht) geweldige aanbiedingen.

1. Lunchconcerten
Een kaartje voor het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest of het Residentie Orkest kost tientallen euro’s. Maar deze toporkesten geven ook regelmatig gratis lunchconcerten. In het Concertgebouw is er tijdens het seizoen iedere woensdag een gratis lunchconcert. In het Amsterdamse Muziektheater is elke dinsdag een gratis concert. In de Rotterdamse Doelen zijn de wekelijkse lunchconcerten op woensdag, met af en toe een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In Den Haag speelt het Residentie Orkest maandelijks op donderdagmiddag in de Dr Anton Philipszaal. Daarnaast geven studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag regelmatig een gratis concert. In Utrecht zijn de gratis concerten in Vredenburg Leeuwenbergh.

Hoe kan dat? De orkesten repeteren een stuk dat ’s avonds op het programma staat. Het zijn dus geen ‘echte’ concerten, maar openbare repetities.
Het addertje: Een erg klein addertje, maar bij een repetitie gaat weleens iets mis en de musici dragen vrijtijdskleding.

2. Gratis software
Een flinke meerderheid van de computergebruikers heeft vooral software van Microsoft geïnstalleerd, zoals Windows, Internet Explorer, Word en Mediaplayer. Soms lijken de programma’s gratis, omdat ze meegeleverd worden bij een nieuwe computer. Andere Microsoftprogramma’s koop je er soms automatisch bij. Dan kan een gratis programma een goed alternatief zijn. De bekendste is Firefox, de gratis concurrent van Internet Explorer, waarmee u op internet kunt surfen. Het bijbehorende gratis e-mailprogramma is Thunderbird. Ook zoekmachine Google biedt gratis een browser aan: Chrome. Het kantoorpakket Open Office is de gratis concurrent van Microsoft Office. Gratis mediaspelers zijn VLC en Realplayer. Op internet kunt u veel gratis programma’s downloaden.

Hoe kan dat? Nogal wat IT’ers storen zich aan de machtspositie van Microsoft en willen daar op deze manier iets tegen doen.
Het addertje: Niet alle gratis programma’s draaien even goed of zijn even uitgebreid als de betaalde varianten. Soms zijn het uitgeklede versies van software die niet gratis is, of moet u betalen voor ondersteuning.

3. Ontbijtje voor een euro
Het Zweedse Ikea begon ermee, de oer-Hollandse Hema volgde: een ontbijtje voor €1. De Hema serveert tot 10 uur een kopje koffie of thee, een croissantje met jam en stokbrood met omelet. Bij Ikea kunt u tot half 11 terecht.

Hoe kan dat? De winkelketens proberen met dit aanbod meer mensen naar hun filialen te trekken in de hoop dat zij na het ontbijt hun inkopen in dezelfde winkel doen. Aan zo’n lokkertje hoeven ze blijkbaar niet te verdienen. Supermarkten doen dat ook: ze lokken met scherpe aanbiedingen waar ze (bijna) niets aan verdienen in de hoop dat u uw karretje vol laadt met spullen waar meer marge op zit.
Het addertje: U kunt in de verleiding komen geld uit te geven zonder dat u dat van plan was. Dat is ook de bedoeling van de winkel die u een lokkertje aanbiedt. Als u die verleiding kunt weerstaan: eet smakelijk!

4. Gratis vakantiehuis
Voor sommigen mensen is het dé manier om op vakantie te gaan: woningruil. U trekt in het huis van een onbekende, die op zijn beurt in uw huis verblijft. Met gesloten beurzen. Nederlandse bemiddelingsorganisaties (zoals Intervac en Holidaylink) zijn aangesloten bij een internationale bemiddelingsorganisatie, zodat de ruilmogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. De bemiddelingsbureaus vragen circa €100 per jaar inschrijfgeld. Holidaylink bemiddelt ook in oppassers en oppaswoningen.

Hoe kan dat? Het is niet echt gratis. U betaalt in natura door uw eigen huis ter beschikking te stellen. Ook bij het oppassen gaat het ruilen met gesloten beurzen. De een biedt de woning aan, de ander een dienst.
Het addertje: Niet iedereen vindt het prettig dat een onbekende in zijn bed slaapt. En spullen kunnen beschadigd raken.

5. Sterretje repareren
Een kleine beschadiging in een autoruit kan uitgroeien tot een grote scheur, met alle risico’s van dien. Dus is het verstandig om zo’n sterretje snel te laten repareren. Dat kost minder dan een nieuwe ruit. Autoruitherstellers maken veel reclame en suggereren dat de reparatie van een sterretje gratis is. En inderdaad, in de meeste gevallen hoeft u de portemonnee niet te trekken bij de reparatie van een sterretje.

Hoe kan dat?
Het is niet echt gratis. De autoruithersteller stuurt de rekening naar uw autoverzekering. U hebt dus al voor de reparatie betaald via de premie.
Het addertje: Veel verzekeraars werken samen met een of meer ketens van autoruitherstellers. Gaat u naar een ander bedrijf, dan draait u zelf op voor de kosten! Ook zult u vergeefs aankloppen bij uw verzekeraar als u uitsluitend WA-verzekerd bent.

6. Eten voor een prik
Een viergangendiner van minder dan €20? Een lunch van drie gangen voor een tientje? Zo voordelig kunt u eten bij Dinner Club en Brasserie Rocks in Amsterdam, ’t Doelhuys en In den Ooyvevaar in Den Haag, en Erasmus, Maasstede en Brasserie Ossip in Rotterdam. Ook bij restaurants in onder meer Almelo, Drachten, Sneek en Eindhoven kunt u goed eten voor een zacht prijsje.

Hoe kan dat? Deze restaurants zijn onderdeel van een roc, een regionaal opleidingscentrum. Het personeel volgt een horeca-opleiding en de schoolrestaurants zijn bedoeld om praktijkervaring op te doen.
Het addertje: Het personeel is in opleiding, topkwaliteit is dus niet altijd gegarandeerd.

7. Bellen naar Verweggistan
Bellen naar het buitenland was vroeger schrikbarend duur. Tegenwoordig liggen de tarieven lager, maar het kan ook gratis: met Skype. U hebt wel een computer nodig – want Skype gaat via internet – plus een microfoon, koptelefoon (of speakers) en eventueel een camera. Vaak zit dat allemaal in uw computer ingebouwd. De software kunt u gratis downloaden bij Skype, u maakt uw eigen profiel aan, voegt de namen van andere Skypers toe, en u kunt bellen. Wereldwijd, mét beeld. Belt u allebei met Skype, dan is het gratis. Het kost wel geld als u naar een vaste of mobiele telefoon belt. Lees hier hoe Skype precies werkt.

Hoe kan dat? Met Skype gebruikt u internet, en daarvoor betaalt u uw provider. Skype verdient zijn geld als u naar een vaste of mobiele telefoon belt. Dan is Skype een gewone telefoonaanbieder: bellen naar een vaste telefoon kost 2,5 cent per minuut, bellen naar een mobiele telefoon ongeveer 25 cent per minuut.
Het addertje: Is er niet!

8. Goedkoop permanentje

Op een aantal plaatsen in Nederland geven leerlingen van kappersopleidingen voordelig of zelf gratis een knipbeurt. Bij het roc (regionaal opleidingscentrum) in Eindhoven, Almelo, Nijmegen, Tilburg en Goes kost een knipbeurt ongeveer €10. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals haarverven, kleurspoeling, permanent en coupe soleil. In Almelo, Eindhoven, Goes en Nijmegen is zelfs een beautysalon of wellnesscentrum aanwezig waar leerlingen tegen een kleine vergoeding behandelingen uitvoeren. Bij sommige opleidingen kunt u zich ook opgeven als model voor een behandeling tijdens de les. De kosten zijn dan nog lager, en in Amsterdam is het zelfs gratis. Een behandeling is bijna altijd op afspraak. Informeer bij een roc in de buurt.

Hoe kan dat? De leerlingen volgen een opleiding en ontvangen geen salaris.
Het addertje: De leerlingen worden deskundig begeleid, maar u bent lesmateriaal.

Gratis dagje uit met schítterende cadeaus?

U kent ze wel, de (bijna) gratis bus- of bootreisjes waarbij u ook nog leuke prijzen, cadeaus en maaltijden krijgt aangeboden. De folders beloven gouden bergen, maar de praktijk kan anders zijn. Soms zijn de prijzen en cadeaus bijna niets waard en de maaltijden karig. En u krijgt vrijwel zeker een agressieve verkoopdemonstratie. Nogal wat mensen bezwijken onder de druk. Bij de Consumentenautoriteit en de Consumentenbond komen veel klachten binnen over dergelijke praktijken. Diverse organisatoren zijn op de vingers getikt, maar het verschijnsel blijft terugkomen. Maar: wie bij de neus genomen is, heeft een bedenktijd van acht dagen. Binnen die periode kunt u de producten aangetekend terugsturen en uw geld terugeisen. Meer informatie kunt u krijgen bij de Consumentenautoriteit of T 088 070 70 70.

Lees ook:

Bron(nen):
  • Plus Magazine