Zorg voor uw voeten

Podotherapeut, podoloog en pedicure. Wat zijn de verschillen?

Getty Images

Onze voeten zijn een waardevol lichaamsdeel, maar wat moet u doen als ze dienst weigeren? Pijn, stijfheid, knobbels en wondjes. Maar ook een afwijkende stand van de voeten, pijn aan de gewrichten of houdingsproblemen. Bij wie kunt u terecht voor een beetje extra voetenzorg?

Binnen de voetzorg in Nederland bestaan verschillende disciplines die zich de afgelopen jaren sterk hebben ontwikkeld. De verschillen zijn echter niet altijd even duidelijk. Juist die duidelijkheid is noodzakelijk bij de keuze voor bepaalde zorg. Daarom hier in het kort een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten. [ITEMADVERTORIAL]

Pedicure

Voor de verzorging van je voeten - om medische of cosmetische redenen - kun je bij een pedicure terecht. Een pedicure kijkt naar je voeten en de stand daarvan en geeft je advies. Een pedicure verzorgt je teennagels en de omgeving daarvan, verwijdert overtollig eelt en likdoorns, behandelt kloven, eeltranden, schimmelnagels (kalknagels) en ingroeiende nagels.

Veel pedicures hebben na de basisopleiding een nascholing gevolgd in voetverzorging bij diabetes of reuma, of hebben zich gespecialiseerd in nagelprotheses en ortheses.

Medisch pedicure

Naast gewone pedicures, bestaan er ook medisch pedicures waar je terecht kunt voor de behandeling van zogenaamde 'risicovoeten'. Dat zijn bijvoorbeeld voeten die kwetsbaar zijn als gevolg van reuma, diabetes, spasticiteit, kanker, ouderdom en verwaarlozing. De medisch pedicure heeft zich tijdens de opleiding gespecialiseerd in de zorg voor dergelijke voeten en werkt nauw samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker.

Podotherapeut

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat en in de houding die het resultaat zijn van een afwijkende stand of functie van de voeten. Het gaat om veel verschillende klachten zoals bijvoorbeeld hielspoor, doorgezakte voorvoet of een ontsteking aan de voetzool. Het werkveld van een podotherapeut beperkt zich echter niet tot klachten aan de voeten. Ook knie, heup en lage rugklachten die veroorzaakt worden door een afwijking aan de voet vallen onder het specialisme van een podotherapeut. Evenals voetwratten, (ingegroeide) nagelafwijkingen en huidaandoeningen.

Ook diabetes-, reuma- of dialysepatiënten kunnen voor de behandeling van hun voeten terecht bij een podotherapeut. De podotherapeut hanteert verschillende therapieën waaronder tapen, schoen- en zoolcorrecties en ortheses. Deze laatste behandeling bestaat uit hulpmiddelen ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheden zoals bijvoorbeeld een kniebrace of een breukband. Daarnaast heeft de podotherapeut een adviserende rol en is de therapeut vaardig in het uitvoeren van instrumentele behandelingen (verwijderen van eelt en likdoorns, behandelen van nagelklachten), wondbehandelingen en vilttherapie (aanbrengen van vilt met drukontlasting als doel).

Voor het bezoeken van een podotherapeut heeft u tegenwoordig geen verwijzing van de huisarts meer nodig. De podotherapeut is een onder de Wet BIG beschermde titel. In deze wetgeving staat vastgelegd welke zorgverleners welke zorg mogen verlenen. Op die manier bewaakt de overheid de kwaliteit van de zorg.

Podoloog

Letterlijk betekent podologie voetkunde. Ook deze wetenschap richt zich op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende krachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Binnen de podologie wordt onderscheid gemaakt tussen toepassingen binnen het algemeen dagelijks leven en het sportsegment. De belangrijkste therapieën die de podoloog gebruikt zijn corrigerende en beschermende technieken zoals ortheses, steunzolen en het geven van schoenadvies. Een podoloog voert geen instrumentele behandelingen uit.

De titel podoloog is niet beschermd en mag door iedereen gevoerd worden. De opleidingseisen voor podologen zijn ook veel minder zwaar dan die voor podotherapeut (HBO-opleiding). Voor het bezoek aan de podoloog is geen verwijzing van de huisarts nodig. Binnen de podologie wordt nog wel eens onderscheid gemaakt tussen de ‘podoloog’ en de ‘registerpodoloog’. Omdat iedereen zich podoloog mag noemen heeft ‘Stichting Loop’ de term ‘registerpodoloog’ in het leven geroepen. De stichting heeft ook een kwaliteitsregister en maakt daarbij onderscheid tussen A en B register(sport)podologen. Een registerpodoloog B heeft net als een podotherapeut een opleiding op HBO-niveau.

Voetenzorg

Voor goede voetenzorg kunt u bij alle drie de disciplines terecht. Via een(huis)arts zal u eerder doorgestuurd worden naar een podotherapeut. Naar een podoloog en pedicure kunt u op eigen initiatief. Waar u voor kiest is ook afhankelijk van de klachten. Of de voetenzorg vergoedt wordt door de verzekering, verschilt per verzekeraar en aanvullende verzekering.

Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten
  • ProVoet
  • Stichting Loop