10 redenen om meer te bewegen

Vanaf vandaag doe je het echt

Getty Images

Dat bewegen gezond is, weet iedereen inmiddels wel. Toch beweegt lang niet iedereen voldoende. Misschien dat de volgende tien redenen er wel voor zorgen dat u meer gaat bewegen?

1. Goed voor de hersenen en het geheugen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen gebaat zijn bij regelmatig sporten. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom het precies zo is, maar wel dat het zo is. Gedacht wordt dat bewegen de bloedsomloop bevordert. Zo komt er meer zuurstof in de hersenen en dat is goed.[ITEMADVERTORIAL]

2. Meer zin in seks

Sporters zijn actiever in bed. De verklaring is volgens wetenschappers simpel: sporters hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevreden met hun lichaam. Daarnaast verkleint veel bewegen bij mannen de kans op erectiestoornissen.

3. Minder stress

Door te sporten, maakt uw lichaam onder andere endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen. Ook voedingsmiddelen die de serotonineproductie in de hersenen vergroten, zouden het humeur verbeteren. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect.

4. Sterke botten

Uw botdichtheid neemt na uw dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Sporten helpt dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Doe een sport waarbij uw botten het gewicht dragen, bijvoorbeeld hardlopen.

5. Een gezond hart

Bewegen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het voorkomt dat uw aders verstopt raken en verlaagt de bloeddruk. Ook vermindert het de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking.

6. PMS en menstruatiepijn

Regelmatig sporten vermindert bij vrouwen premenstruele pijnen. Volgens onderzoekers komt ook dit weer door het vrijkomen van de stof endorfine. Het verzacht de pijn en heeft een kalmerend effect. En wist u dat wanneer u tijdens de laatste fase van de menstruatiecyclus beweegt u meer vet verbrand! Ook kunt u in die fase langer sporten zonder moe te worden.

7. Versoepelt de overgang

Ook voor vrouwen in de menopauze is van belang om te blijven bewegen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen van een sport overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaarheid vermindert. Daarnaast vertraagt in de overgang de stofwisseling en is het moeilijker om buikvet te voorkomen. Sporten voorkomt die extra kilo's.

8. Positief effect op de spijsvertering

Als u last hebt van uw darmen, bijvoorbeeld obstipatie of een opgeblazen gevoel, zal u waarschijnlijk niet altijd zin hebben om te gaan sporten. Toch kunt u veel baat hebben bij meer bewegen en wel gaan. Bewegen heeft namelijk een enorm positief effect op de spijsvertering.

9. Goede lichaamshouding

Hebben de eerst acht punten u nog niet overtuigd? Misschien motiveert het dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters zich beter voelen dan mensen die helemaal niet bewegen. Ze zitten beter in hun vel en stralen dit ook uit. Ook hebben sporters een betere lichaamshouding en hebben ze minder last van klachten als rugpijn.

10. Meer energie

Voelt u zich futloos en lukt het u echt niet om uzelf van de bank te slepen om in actie te komen? Realiseer u dan dat uw lichaam door beweging op gang komt. Het hart en longen worden aan het werk gezet en onder andere uw bloedcirculatie verbetert. Al na een paar weken regelmatig sporten voelt u zich energieker en heeft u meer zin in dingen. Probeer vaste sportmomenten te prikken of spreek met iemand af om het makkelijker vol te houden.

var bol_pml={"id":"bol_1407159549304","secure":false,"secure":true,"baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000010718786&","site_id":"610","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"evy","link_subid":"","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};

Auteur 
  • Ilona Meernik