Extra eiwitten voor de spieren?

Ik fiets en loop veel en ga drie keer in de week naar de sportschool. Omdat in mijn familie erfelijk verhoogd cholesterol voorkomt, gebruik ik Ezetrol (20 mg) en Crestor (40 mg). Nu heeft de huisarts mijn bloed onderzocht en hij vond de spierfuncties te hoog. Dat heeft hij geprobeerd te verminderen door de Crestor te verlagen, maar dat hielp niet. Kan ik de spierfuncties verbeteren door eiwitshakes te nemen? Minder sporten wil ik niet. Ik ben een vrouw van 70 jaar.

Ik denk dat met ‘spierfuncties’ wordt bedoeld het gehalte aan creatinekinase (CK). Dit is een enzym dat een rol speelt bij de energievoorziening van de cellen. Spiercellen zitten vol CK. Tijdens het sporten raken spieren beschadigd (hierdoor ontstaat spierpijn), waarna ze sterker weer worden opgebouwd. Veel CK in het bloed betekent dat spiercellen stuk zijn gegaan; de inhoud van die cellen is terug te vinden in het bloed.

Zeldzame bijwerkingen
Cholesterolverlagers zoals Crestor hebben als heel zeldzame bijwerking dat je er massale spierafbraak van kunt krijgen. Daarom wordt bij gebruik van deze middelen vaak het CK-gehalte in het bloed gecontroleerd. Bij tot drie keer de normaalwaarde vindt men dat er niets aan de hand is, zeker als er geen klachten zijn van de spieren.

Extra eiwitten
Dat bij u het CK niet lager wordt als u minder Crestor slikt, bewijst dat de wat hoge CK-waarde wordt veroorzaakt door spierafbraak als gevolg van het trainen. Niets aan de hand dus. Extra eiwitten eten zou misschien kunnen helpen met een sneller herstel van de spieren, maar het beschadigen is een gevolg van het trainen zelf. Als u extra eiwitten eet, zal dat dus geen invloed hebben op het CK.

2 Comments

Door Ria ven der Waal (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 12:08

Mijn spieren zijn ernstig beschadigd door statinen in een ( te) hoge dosis. Dit komt niet meer goed. Nu heb ik ook ezetrol en volgens mijn cardioloog komt volgend jaar weer iets nieuws.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 19:13

Fijn overgaan naar natuurlijk middel om cholesterol te verlagen en wel Rode Gist Rijst pillen, hoor dat steeds meer mensen daar baat bij hebben. En .......cholesterol hebben we NODIG, alleen als het giga hoog is moet het verlaagd worden. Succes.