Het effect van glucosamine

Na een operatie aan beide knieën (meniscus), bijna een jaar geleden, gebruik ik op aanraden van een chirurg uit België glucosamine. Mijn rechterknie heeft artrose en dat geeft nogal eens pijn bij het lopen. Het gebruik van Glucomotion-siroop (ik krijg die grote pillen niet doorgeslikt) heeft nog niet veel verbetering gegeven, dus vraag ik mij af of het nog wel zin heeft om ermee door te gaan. Aan de andere kant: zonder medicijnen was het misschien wel erger geweest? De reumatoloog van mijn vrouw was ook niet erg positief over het gebruik van glucosamine en ik lees er tegenstrijdige dingen over. Mijn vraag is: zijn er onafhankelijke onderzoeken naar het gebruik van glucosamine?
een man (65 jaar)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Over de werkzaamheid van glucosamine bij artrose van de knie is enige tijd discussie gevoerd. De medische stand raakt er toch steeds meer van overtuigd dat het niet werkt. De discussie is op gang gebracht na publicatie van (inderdaad) een Belgisch onderzoek in 2001, waarin op röntgenfoto’s te zien zou zijn dat glucosamine de achteruitgang van de knie vertraagt. Dit onderzoek is diverse malen herhaald, maar bij die herhaalonderzoeken viel het resultaat steeds negatief uit.

Het zou ook een beetje te simpel zijn: glucosamine is een bestanddeel van kraakbeen en de theorie is dus gewoon dat je kraakbeen zich zal herstellen als je daar maar veel van eet. Zo eenvoudig is de geneeskunde helaas niet en er is dus eigenlijk geen geneeskundige reden te bedenken waarom het zou werken. Zelf zou ik dergelijke producten niet gebruiken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!