Houden capsules je gewrichten soepel?

Je leest in veel gezondheidsbladen over pilletjes om je gewrichten soepel te houden. Werkt dit echt? Ik ben nu 48 jaar, ik voel me fit en sport veel. Elke dag beweeg ik zo'n anderhalf uur. Maar ik merk wel dat mijn knieën en ellebogen langzamer herstellen dan toen ik jong was. Zijn die pilletjes iets voor mij?
Dick Devente
Almere

Frank Mulder, fysiotherapeut

Uit uw verhaal blijkt dat u genoeg beweegt, dus daar ligt het probleem niet. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moet u elke dag 30 minuten matig tot intensief te bewegen om achteruitgang van onder andere uithoudingsvermogen en spierkracht te verminderen.

De term 'soepele gewrichten' vind ik een onduidelijke term. Ik ga er vanuit dat u hiermee gewrichten zonder slijtage bedoelt.

Slijtage van het kraakbeen in één of meerdere gewrichten noemen we artrose. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Dit kraakbeen zorgt er mede voor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen en heeft een schokdempende werking. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen echter beschadigd, kan zich niet herstellen en zelfs geheel verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker.

De laatste tijd is de stof glucosamine erg populair. Het lijkt wel alsof je het overal kan kopen en veel bekende Nederlanders promoten dit middel. Ook wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De voorstanders van glucosamine beweren dat deze stof de afbraak van kraakbeen remt en dat er zelfs nieuw kraakbeen aangemaakt wordt.

Dit wordt vaak ondersteund door kleine onderzoekjes. Enkele maanden geleden is er echter in het gerenommeerde New England Journal of Medicine een groot degelijk onderbouwd onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat glucosamine helemaal niet werkt. Waarschijnlijk zal hier weer ander onderzoek op volgen, dus we houden de onderzoeken goed in de gaten.

 

Mijn advies is op dit moment dan ook dat er geen pillen zijn die gewrichtslijtage tegengaan. Voor artrose is nog steeds geen genezing mogelijk. U moet er letterlijk mee 'leren leven'. Worden de klachten erger, dan adviseer ik om contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut geeft u oefeningen en adviezen zodat u zo goed mogelijk kan blijven bewegen, waardoor de klachten uiteindelijk afnemen.

 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!