Last van voetgewrichten

Ik ben een vrouw van 68. Ik heb twee knieprotheses en op meerdere plaatsen gewrichtsklachten, zoals artrose in de nek. De laatste maanden heb ik last van de gewrichtjes in de bal van de voet. Bovendien zak ik af en toe onverwacht en pijnlijk door mijn rechterenkel. Ik sta niet te popelen om weer in het ziekenhuis opgenomen te worden. Weet u een oplossing?
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Artrose is een probleem van het hele skelet en is niet te genezen. Je kunt alleen de klachten ter plaatse aanpakken. Problemen met de enkels en voeten zijn complex; er zijn zo’n dertig gewrichtjes bij betrokken. Voordat er geopereerd wordt, zijn er wel allerlei andere mogelijkheden, zoals adviezen over de manier van lopen, oefeningen om de spieren te versterken, aanpassingen aan de schoenen, of het gebruik van een brace (steun­constructie) of orthese (een hulpmiddel dat steunt én met veren de functie van spieren overneemt). Soms helpen injecties met ontstekingsremmende middelen.

Ik denk dat u het best een orthopedisch chirurg kunt laten kijken wat er aan de hand is en wat er mogelijk is. Zo’n consult betekent niet dat ­er direct wordt gesneden.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!