Wat kan ik doen aan artrodese?

Ik ben 10 jaar geleden geopereerd aan artrodese. Sinds enkele maanden heb ik nu pijn in de onderrug die steeds erger wordt: zitten, liggen en lopen doet pijn. Ik wandel heel veel en op het werk heb ik ook veel beweging. Hierbij voel ik iets knikken of klikken aan de rechterkant. Kan ik daar oefeningen voor doen? Of kan ik toch het beste een arts raadplegen?
Nancy

Mark Chen, fysiotherapeut:

De eerste vraag is, zijn de huidige symptomen gelinkt aan je operatie van 10 jaar geleden? Die aanname lijkt in je vraag te zitten maar we weten niet of die relatie bestaat. Heb je in de afgelopen jaren vaker klachten gehad zoals deze? Wanneer dat niet het geval is, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de ingreep nu klachten oplevert.

Het knakken of klikken van gewrichten op zich is niet schadelijk. Meestal gaat dit na verloop van tijd vanzelf weg. Mocht het sterk gekoppeld zijn aan de klachten die je ervaart, dan is het iets om naar te laten kijken door een fysiotherapeut of manueel therapeut. Dat is overigens sowieso geen slecht idee, want die kan je waarschijnlijk goed vertellen of je te maken hebt met een spier- of een gewrichtsprobleem. Daarnaast kan hij/zij oefeningen voorschrijven en/of behandelen wanneer dit nodig lijkt.

Mocht je echt sterke vermoedens hebben dat het te maken heeft met je artrodese, neem dan contact op met je orthopedisch chirurg en kaart het probleem aan.

Ik hoop dat dit helpt!

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.