Digitale hulp bij het sporten

Apps en online work-outs

Getty Images

Op koude donkere dagen is het erg verleidelijk om ’s avonds de bank te verkiezen boven de sportschool. En zelf even een rondje hardlopen is ook niet altijd even aantrekkelijk. Daarbij is sporten onder begeleiding of in een sportschool best prijzig. Gelukkig zijn er steeds meer gratis online trainingsmogelijkheden.

Daar heeft u helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Buiten hardlopen, yoga en push ups in de huiskamer doen, touwtje springen. Zelf trainen. Met een klein beetje hulp van uw laptop of tablet.

Websites en mailings
Op internet zijn allerlei personal trainers te vinden die online gratis work-outs aanbieden. Zowel in het Engels als in het Nederlands. Maandelijkse schema’s, dagelijkse mails of een programma waarmee u een bepaald doel kunt bepalen. Hardloopschema’s die u begeleiden naar 5 kilometer of een halve marathon kent u misschien wel, maar er is meer.

Op het Amerikaanse Blogilates heeft u bijvoorbeeld cardio- en pilates work-outs waarbij u het hele lichaam aanpakt. Video’s, trainingsschema’s, oefeningen uitgelegd. U vindt het er allemaal. De website is erg kleurrijk en de video’s behoorlijk Amerikaans, maar de trainingen zijn erg motiverend en de uitleg is duidelijk.

Het Amerikaanse Fitnessblender noemt zich zelf een personal trainer die altijd tot u beschikking staat. Op de site vindt u video’s met diverse work-outs. De oefeningen zijn duidelijk in beeld gebracht. Aan het begin van de video krijgt u een overzicht van de training en benodigdheden (bijvoorbeeld gewichten of een matje). Een opzwepend muziekje ontbreekt, maar dat kunt u zelf natuurlijk opzetten.

Een Nederlands alternatief is Work Out van de Dag. Iedere dag ontvangt u in uw mailbox een work-out. De oefeningen zijn gemakkelijk en zonder extra’s uit te voeren. Met behulp van video’s krijgt u duidelijke instructies. In de loop van de tijd bouwt het niveau en de intensiteit zich op.

YouTube
Veel trainers hebben hun eigen YouTube-kanaal. Soms naast een eigen site  en soms plaatsen ze alleen filmpjes. Het is dus heel gemakkelijk om te zoeken naar een training die bij u past.

Een goed voorbeeld is Zuzka Light: ooit bekend van BodyRock.tv, maar nu heeft ze gratis trainingsfilmpjes en dvd’s die u kunt kopen. Ook Blogilates en Fitness Blender hebben YouTube-video’s, net als de Nederlandse Jesse van der Velde.

Apps
Misschien komen apps nog wel het meest in de buurt van een echte personal trainer. Trainingsprogamma in een app kunt u vaak volledig afstellen op uw eigen niveau en in de tijd die u op dat moment tot uw beschikking heeft. Daarbij krijgt u op uw telefoon of tablet regelmatig reminders.

Ze zijn er in allerlei soorten en maten: losse oefeningen, hardlooptrainingen, yogasessies of volledige work-outs voor het lichaam. De meeste hardloopapps zijn misschien wel bekend: u kunt denken aan RunKeeper, Runtastic of Looptijden.nl. Veel sportmerken als Nike en Adidas hebben ook trainingsapps. Runtastic heeft daarnaast ook fijne apps voor arm-, buik-, been- en borstspieren.

Bent u meer van het fietsen? Kijk dan eens naar Strava. Voor yogi’s zijn Pocket Yoga, Yogify en Daily Yoga aanraders. Ondersteuning bij krachttraining vindt u onder andere bij Fitness pro en Workout Trainer. Veel sportscholen hebben ook een eigen app.

Zelf zoeken
Of een app, YouTube-kanaal of website bij u past, kunt u alleen zelf beoordelen. Maar als u vanuit huis aan de slag wilt, helpen ze u echt. Met het goed uitvoeren van oefeningen, met een juiste manier van trainen en natuurlijk met motivatie. Dus ga vooral op zoek en probeer het een en ander uit. Voor u het weet bent u enthousiast en is die bank iets minder aantrekkelijk.