Snel in vorm met bodypump

Krachttraining voor beginners

U wilt afvallen of uw spieren verstevigen én snel resultaat zien. Als u uzelf hierin herkent en nog een sport zoekt, moet u wellicht Bodypump eens overwegen. Deze workout is een krachttraining op muziek waarbij gebruikt wordt gemaakt van technieken uit de bodybuildwereld. Maar wees niet bang: een figuur als het beruchte Michelinmannetje is niet het einddoel!

Wat dan wel? Bodypump is een vorm van aerobics waarbij u op muziek alle spieren onder handen neemt met behulp van gewichten en halters. De nadruk ligt op krachttraining. Bij krachttraining zet u vetten om in spieren, doet u aan spierversterking én raakt u overtollige pondjes kwijt. Omdat bij Bodypump het verbranden van energie het belangrijkst is, wordt deze workout ook wel ‘the fastest way to get in shape’ genoemd.

Rage in Nieuw-Zeeland
Bodypump komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Net als zijn vader Les runde Philip Mills daar verschillende sportscholen. Omdat het duur was om fitnessapparatuur vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland te halen, ontwikkelde Mills een nieuw soort aerobics met gewichten en halters. De variant sloeg aan in Nieuw-Zeeland en ook internationaal bleek de workout een succes te zijn.

Programma
De kracht van Bodypump zit zoals gezegd in energieverbranding. Maar dat niet alleen. De training bestaat uit een vast programma van 60 minuten. Juist die herhaling zorgt ervoor dat alle spiergroepen even vaak getraind worden. Na de warming-up komen in acht stappen alle grote en kleine spieren aan de beurt. Van billen tot schouders, van de borst- tot de bovenbeenspieren, bij Bodypump wordt geen spier overgeslagen.

 

De instructeur staat hierbij voor de groep en doet de oefeningen voor. Ook legt hij of zij uit welke spieren er in elke stap worden getraind en wat u mogelijk zult voelen wanneer u deze spieren traint. Zo weten de sporters, ervaren en onervaren, wat hen te wachten staat.

 

Muziek
Om het leuk te houden wordt er gesport op motiverende muziek. Dat betekent echter niet dat er danspasjes aan te pas komen. Vandaar dat Bodypump ook geschikt is als u slecht bent in de maat houden. Er is overigens wel wat bijzonders aan de hand met de muziek: elke stap van de training gaat gepaard met zijn eigen liedje. Deze combinatie blijft drie maanden lang onveranderd. Saai?

Volgens de instructeurs niet. Juist de bekendheid met de muziek maakt dat u lekker traint. Het schijnt dat sporters na verloop van tijd zelfs gaan meezingen met de oefeningen!

Laagdrempelig
Bodypump is een toegankelijke sport. Iedereen boven de 12 jaar kan meedoen. Dat komt onder andere doordat Bodypump wordt gegeven door professionele instructeurs. De nadruk ligt op individuele vooruitgang. Kunt u niet goed overweg met een gewicht van 7,5 kilogram? Geen paniek, dan neemt u de volgende keer gewoon een gewicht van 5 kilo om bijvoorbeeld uw triceps te trainen.

Het is niet verplicht, maar bij Bodypump is het praktisch om een sportkleding van stretchstof te dragen: de instructeur ziet dan beter of u de juiste houdingen aanneemt. Ten slotte kent Bodypump geen gezondheidseisen. Dit komt door het individuele karakter en de professionele begeleiding. Zelfs zwangere vrouwen kunnen aan Bodypump doen. Het is wel raadzaam om bij pijn en kleine blessures altijd met de instructeur te overleggen.

Meer informatie
Bent u benieuwd geworden en wilt u meer informatie? Op de website van Les Mills kunt u bekijken bij welke sportschool bij u in de buurt lessen Bodypump worden gegeven.