Sneller fit met intervaltraining

Beginnersschema

Sneller van uw buikvet af? Met intervaltraining kan dit. Bovendien verbrandt u meer calorieën en geeft u uw uithoudingsvermogen een boost! U kunt het toepassen op allerlei vormen van sport.

U kunt deze vorm van work-out toepassen op elke sport die u al doet. Of het nou hardlopen, fietsen of zwemmen is. De clou is dat u sets met hoge intensiteit afwisselt met sets op gemiddelde intensiteit. Het verschil in intensiviteit hoeft niet heel groot te zijn, train gewoon net wat harder tijdens een set op hoge intensiteit.

Pas op voor blessures
Bouw het langzaam op en forceer niet, voorkom dat u blessures krijgt met een goede warming-up en coolingdown. Mensen die gewend zijn te sporten, kunnen beginnen met twee trainingen per week en dit uitbouwen.

Wanneer uw conditie nog niet zo goed is, is het verstandig om het rustig aan te doen en het lichaam in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel een arts voordat u gaat trainen.

Beginnersschema intervaltraining
Dit schema gaat over hardlopen, maar u kunt het dus toepassen op meerdere vormen van bewegen. In de intensievere sets is het de bedoeling dat u flink doorwerkt, maar niet zo hard dat u duizelig of misselijk wordt.

In de rustsets brengt u het niveau van trainen terug tot een gemiddeld tempo. Zorg dat u volledig hersteld bent voor u aan de volgende set begint.

5 minuten  warming-up  loop op een rustig tempo
3 minuten rust set

versnel het tempo tot een
gematigd niveau

1 minuut intensieve set loop even flink door
3 minuten rust set verminder vaart totdat u weer
op een voor jou prettig tempo zit
1 minuut  intensieve set loop even flink door
3 minuten rust set verminder vaart totdat u weer
op een voor jou prettig tempo zit
5 minuten coolingdown ga terug naar een comfortabel
niveau en loop rustig uit

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • About.com