Top-10 fitnessblunders

Verknoei uw workout niet!

Getty Images

Regelmatig trainen geeft niet altijd de gewenste resultaten. Stop met de dingen te doen die niet werken en start met wat bewezen wel werkt. U herkent vast een aantal van de onderstaande fitnessblunders. Lees hoe u ze kunt oplossen en haal meer uit uw training!

1. Verkeerde trainingskeuze
Mensen stoppen vooral met trainen, omdat ze het niet leuk vinden. Ze vervelen zich en vinden het saai. [ITEMADVERTORIAL]

De oplossing?
Een fysieke training kan ook leuk zijn! Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk dat u een activiteit zoekt die u echt leuk vindt en die bij u past. Train samen met vrienden en familie voor nog meer plezier.

2. Te weinig doen
In tegenstelling tot wat sommige populaire trainingsprogramma's beweren, is het simpelweg niet voldoende om af en toe te trainen om grote resultaten te boeken.

De oplossing?
Gewichtsverlies en figuurverbetering zijn het resultaat van slimme leefstijlkeuzes. Zorg ervoor dat je elke dag op een bepaalde manier actief bent. Wandel, fiets, zoek een sportactiviteit uit en ga naar buiten. Let ook op uw voeding.

3. Zonder warming-up starten
Intensief trainen zonder warming-up vraagt om problemen. Uw lichaam loopt een verhoogt risico op blessures en uw hartslag gaat te snel omhoog.

De oplossing?
Besteed de eerste 5 tot 10 minuten van elke training aan de warming-up. Denk daarbij aan een paar minuten op de loopband, fiets of stap gewoon op uw plaats.

4. Krachttraining vergeten
Veel mensen denken dat ze alleen een conditietrainingsprogramma nodig hebben. Maar een compleet fitnessprogramma bestaat naast conditietraining ook uit krachttraining. Elke training waarmee u maar aan één onderdeel werkt, is ineffectief voor je algehele fitheid.

De oplossing?
Vanaf uw 30e levensjaar begint u spieren te verliezen. Krachttraining bouwt deze spieren weer op. Dit verhoogt ook de stofwisseling. Onderzoek toont aan dat krachttraining kan helpen om fit en slank te blijven.

5. Niet stretchen
Stretchen heeft vaak een lage prioriteit in het trainingsschema. Maar stretchen helpt juist blessures en houdingsproblemen te voorkomen. Daarnaast vergroot de bewegingsuitslag door stretchen en verbetert de coördinatie.

De oplossing?
Stretch tijdens elke workout. Houd de rek zonder te veren even vast, adem diep in en uit, en laat uw lichaam - zonder pijn - de stretch voelen.

6. Trainen met een slechte houding 
Oefeningen worden vaak uitgevoerd met een slechte houding. Als de rug krom is, krijgt de wervelkolom niet voldoende steun. Door een slechte houding stelt u zichzelf bloot aan blessures en zult u waarschijnlijk niet de gewenste resultaten bereiken.

De oplossing?
Het is belangrijk dat u alle oefeningen correct uitvoert. Sta, loop en zit goed rechtop tijdens de training, wees u bewust van uw houding. Denk aan de spieren die werken en zorg dat de rest van het lichaam stil blijft. Werk eventueel met een personal trainer. Hij zorgt voor een goede techniek en een passend trainingsschema.

7. Te weinig water drinken
Spieren hebben vocht nodig. Als u niet voldoende drinkt, zullen uw spieren eerder verkrampen. Uw prestaties zullen hierdoor al snel minder worden.

De oplossing?
Drink water voor, tijdens en na de training. Tenzij u een topatleet bent, heeft u echt geen sportdrankje nodig. Water is het perfecte drankje.

8. Obsessief trainen
Te veel en te snel trainen is een veelgemaakte beginnersfout, die uiteindelijk zeer demotiverend kan werken.

De oplossing?
Rust en herstel zijn net zo belangrijk als het trainen zelf. Een ideale fitnessroutine is een combinatie van 3 à 4 conditionele workouts en 2 à 3 krachttrainingssessies per week.

9. Nooit veranderen van trainingsschema
Niets is zo saai als steeds maar dezelfde routine. U raakt niet alleen verveeld, maar uw spieren zullen ook niet beter worden. Uw lichaam heeft uitdaging nodig om vooruitgang te boeken.

De oplossing?
Om echt fit te zijn en te blijven, is het noodzakelijk om elke paar maanden uw workouts te veranderen. Variatie is nodig voor vooruitgang. Zorg voor verschillende trainingen en oefeningen die u leuk vindt en varieer volop in volgorde, tempo, sets, aantal herhalingen en uitvoering.

10. De coolingdown overslaan
Het te abrupt stoppen met de training, zonder coolingdown, geeft extra risico op spierpijn en duizeligheid.

De oplossing?
Het duurt, afhankelijk van uw niveau, 5 tot 10 minuten om uw hartslag terug te laten komen naar een normaal niveau. Besteed de laatste minuten van uw workout aan het rustig afbouwen naar een lagere intensiteit.

Auteur