Waarom raak je buiten adem als je de trap op loopt?

Zelfs als je fit bent

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom raak je buiten adem als je de trap op loopt zelfs als je fit bent?

Je gaat regelmatig naar de sportschool, loopt met gemak een paar kilometer en ook voor een krachttraining draai je je hand niet om. Maar nog steeds raak je buiten adem bij het beklimmen van de trap. Hoe kan dit?

Het goede nieuws is dat het heel normaal is. Het wil niet zeggen dat je uit vorm bent. Doordat tijdens traplopen je hartslag omhoog gaat, heb je meer zuurstof nodig.

Tenzij je dagelijks workouts doet op de trap of aan heuveltraining doet, zal je blijven hijgen als je de trap neemt. Bij het beklimmen van een trap gebruik je namelijk meer spieren dan bij sporten of hardlopen. Je doet eigenlijk een soort lunges omhoog en hebt de zwaartekracht tegen je. Je moet je hele lichaamsgewicht omhoog tillen.

Zwaarder trainen

Als je verbetering wilt zien, zal je dus je training zwaarder moeten maken en intensiteit aan je workout toe moeten voegen. Doe dus met regelmaat oefeningen voor de benen, zoals squats en lunges. Zo boots je de beweging van traplopen na en zal het uiteindelijk een stuk makkelijker worden.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Bron(nen):
  • Greatist