Stelling: Bij de planning van mijn vakantie houd ik rekening met het klimaat

Er is meer aandacht voor de klimaatimpact van een vakantie dan ooit. Vliegen zorgt voor een hoge CO2-uitstoot, net als het huren van een auto in het buitenland. Iets om rekening mee te houden, aldus Milieu Centraal. Via een tool van de voorlichtingsorganisatie kunnen reizigers zien hoe ze hun vakantie zo klimaatbewust plannen.

Via ‘Klimaatwijs op vakantie’ krijgen vakantiegangers aan de hand van een aantal vragen te zien wat de CO2-uitstaat van de geplande reis is. Suggesties waarmee de klimaatimpact kan worden verlaagd, worden aan het einde gegeven. Reis met de trein in plaats van het vliegtuig bijvoorbeeld. Of heroverweeg het om te gaan duiken. Een motorboot van waaruit wordt gedoken, verbruikt immers veel brandstof.

De ene reiziger is bereid om rekening te houden met het klimaat op vakantie, de ander niet. ‘Ik ga één keer per jaar op vakantie. Dan mag ik best vliegen, vind ik. In het dagelijkse leven ben ik verder erg milieubewust’, zegt een Twitteraar bijvoorbeeld.  Een ander: ‘Op vakantie wil ik vooral genieten. Ik vind het zonde om leuke dingen dan te moeten laten vanwege het klimaat.’

Wij zijn benieuwd. Houdt u rekening met het klimaat bij het plannen van uw vakantie? Reageer op onze stelling:

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Hendrik. (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 22:58

Belachlijk de ophef van ons klimaat.
Slaat totaal nergens op.
De ozon gaten zijn ook vanzelf weer dicht gegaan.
Maar daar hoor je niets meer van.
Allemaal lulkoek waar goed aanverdient wordt en
Iedereen vliegt er in.

Door Godfroij (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 09:51

Het is me een raadsel waarom mensen die het klimaatprobleem niet zien, meteen gaan schelden.
Ik ga weer vliegen als er op iedere liter kerosine dezelfde belasting wordt betaald als op autobenzine. Dan zie je weer een eerlijke prijsvergelijking. minder dan 5 kilometer? Dan de fiets.

Door mevr .C de Haan (niet gecontroleerd) op wo, 12-6-2019 - 19:30

ik

Door Hubert (niet gecontroleerd) op di, 11-6-2019 - 20:16

Volgens mij weten we in nederland niet meer waar we mee bezig zijn
Klimaat,co2 en ga zomaar door.Is binnen 5 minuten opgelost.Als we met z,n allen gedurende vijf minuten stoppen met ademhalen zojn we van de grootste co2 vervuilers verlost.Nederland is van de pot gerukt.Als we aldie organitaties moeten geloven kun je niet meer leven.De natuur helpen we om zeep voor windmolens en nog erger die zonnepaneel parken.Wat kost dit alles in de toekomstaan co2 enz om dit te vernietigen cq op te ruimen ,daar hoor of lees je nergens iets over.En die dierenpartijen moeten uitgezonden naar oorlogsgebieden om de mensen te beschermen en als dat geluktis mogen ze terugPreofdieren zijn niet meer nodig want de dieren bescherming gaat zich aanmelden als proefmensen ten dienste van de mensheid.Alles opgelost.

Door t.kersten (niet gecontroleerd) op di, 11-6-2019 - 19:29

Ik word doodziek van alle regels van alles en iedereen pak eerst de grote vervuilers aan niet de gewone mensen. Heel Nederland gaat naar de klote met alle bemoeizucht je mag dit niet je mag dat niet slaat werkelijk nergens meer op ophouden met die grote onzin.

Door John (niet gecontroleerd) op vr, 31-5-2019 - 10:21

Ik word langzaam doodziek van-over dat klimaatgezeur, hier is een groep bezig al dan niet door ex DDR of N.Koreaanse hersenspoelers opgeleid. [Open je krant zet TV/radio aan gelijk milieu-gezeur] Zodat we de echte problemen kunnen verdoezelen, pensioenen, slechte woningen, armoede, banken en ziekenfondsen die de zaak niet netjes houden etc..Ja we moeten opletten maar zoals het in NL uitziet mag en kan bijna niks meer ojee ojee CO2. Er wordt een giga-leiding vanuit Rusland gebouwd want Belgie en Duitsland en Frankrijk moeten aan aardgas, hier moeten we van het gas af...Logica of paniekvoetbal zoals altijd...

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 25-5-2019 - 09:31

Enigszins hou ik rekening en dagelijks heel veel: heb geen auto, doe alles op de fiets of met OV.
Dit jaar cruise naar IJsland, met tweeduizend mensen op een boot, dus niet milieu-vriendelijk, maar wel met velen delen. Volgend jaar weer met de trein!

Door Maria (niet gecontroleerd) op zo, 5-5-2019 - 10:17

Ja en nee: ik cruise graag en die vervuiling is gigantisch, maar wel verdeeld over duizenden mensen per schip. En wij doen het beslist niet elk jaar.
En wij hebben bewust geen auto, doen alles op de fiets of met OV en alle afval scheiden. Dat houdt het in evenwicht.
Eigen verantwoordelijkheid afschuiven op de vervoerder schiet ook niet op, zoals hier beneden. De vraag ging ook niet over Shell. Goed lezen is een kunst.
Volk is verre van onnozel, ieder is begiftigd met intelligentie, dus ouderwetse prietpraat.

Door Cees (niet gecontroleerd) op di, 30-4-2019 - 21:20

Wij worden vervoerd, dan dient de vervoerder zijn verantwoording te nemen, wij betalen anders dubbel, Shell is ook zo'n mooi voorbeeld, tanken en daarna cent extra betalen, elk kwartaal miljarden winst, kan makkelijk op eigen houtje heel groot bos aanleggen, aandeelhouders moeten echter gevoed blijven worden, daar mogen wij als benzine slurpers onze bijdrage aan leveren, andere grote bedrijven zijn net zo hypocriet, ga ze niet allemaal noemen maar loeren alleen maar om geld van het plebs, gewone onnozele volk.

Door Jan (niet gecontroleerd) op do, 25-4-2019 - 20:40

Wij blijven lekker thuis om van onze tuin te genieten