Stelling: er moeten minder flitspalen, maar meer agenten komen om asociaal gedrag te bestraffen

Het aantal boetes voor kleine snelheidsovertredingen loopt explosief op. Ook flitspalen worden ieder jaar winstgevender, zo blijkt uit cijfers. Geldklopperij? Moet de politie zich meer richten op asociaal rijgedrag? Of is het wel goed dat mensen stevig worden gedwongen de juiste snelheid te rijden?

Niet één, maar zelfs twee opmerkelijke berichten in het nieuws: er is een flitspaal in Hilversum die iedere 5 minuten een overtreding vastlegt: 12 boetes per uur, 102.966 boetes per jaar, goed voor ruim 6 miljoen euro 'opbrengst'.

En wat te denken van kleine snelheidsovertreders? Ook wie slechts 1 kilometer per uur te hard rijdt, is dankzij nieuwe, super nauwkeurige verkeerscamera's de sigaar. In 2016 zijn in totaal maar liefst 3,1 miljoen bekeuringen uitgedeeld voor snelheidsoverschrijdingen tot en met 5 kilometer per uur, tegen 2,4 miljoen in 2014: een stijging van 31 procent. 69.000 van die automobilisten kregen in 2016 een boete omdat ze daar - na meetcorrectie - maar 1 kilometertje per uur te hard reden, tegen 12.000 in 2014.

Politiebond geschokt

,,Belachelijk”, vindt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,Soms is het nodig om een paar kilometer per uur harder te rijden, bijvoorbeeld om veilig in te halen of om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Dit frustreert mensen. Het is een verkapte vorm van belasting. Ook schaadt dit het gezag en de geloofwaardigheid van de politie. Het is veel belangrijker om huftergedrag harder aan te pakken, zoals bumperkleven en rechts inhalen.”

Uw mening

Bent u het eens met meneer Priem? Worden 'snelheidsduivels' veel te hard aangepakt? Zouden er minder flitspalen, maar meer agenten moeten komen om juist asociaal gedrag zoals bumperkleven en verkeerd inhalen te bestraffen? Of gaat het wel goed zo? Vindt u juist dat het goed is om snelheidsovertreders stevig te bestraffen, vanwege de afschrikwekkende werking die ervan uitgaat?

Er moeten minder flitspalen, maar meer agenten komen om asociaal gedrag te bestraffen

35 Comments

Door H.Edgar Wetzel (niet gecontroleerd) op zo, 6-10-2019 - 12:36

lagere boetes bij max. 5 km te hard, snel oplopende boetes bij hogere snelheids overtredingen.

Door Jacques (niet gecontroleerd) op zo, 7-5-2017 - 10:02

Door al die asociale overtreders ik het nu eenmaal nodig om meer politie in te zetten. Tegen het verkeer inrijden IS niet normaal,evenals onverantwoord plankgas door een 30 km zone te jagen.AAN PAKKEN die lui.

Door Jaap (niet gecontroleerd) op vr, 5-5-2017 - 11:01

Die flitspalen hebben zelden iets met verkeersveiligheid te maken en dienen alleen als inkomstenbron en moeten dus eigenlijk afgeschaft worden. Als mensen rechts inhalen komt dat meestal doordat hun voorganger onnodig lang links rijdt, laatstgenoemde moet dus eerst en zwaarder bestraft worden, want die veroorzaakt het rechts inhalen.

Door Leen (niet gecontroleerd) op wo, 3-5-2017 - 09:51

Tegen nutteloze bekeuringen moeten er miljoenen bezwaarschriften komen! Nederland: ontschaap! Betaal wel, maar loop niet als een schaap achter alles aan: MAAK BEZWAAR!!. Als we dit massaal doen, zal aanpassing van wetgeving zeker volgen.

Door J.van deuveren (niet gecontroleerd) op do, 20-4-2017 - 23:59

turkye een politiestaat onder erdogan!?
EN nederland dan!? ook niet véél beter!Wat kinderachtig om bij 1km overtreding 15 euro boete te geven!Terwijl het barst van de criminaliteit en de onderwereld de bovenwereld overheerst en af en toe een crimineel afgeschoten wordt door criminelen!
justietie is hier blij mee hoeven hun zelf géén aktie te ondernemen!
De nationale politie is ook het probleem daardoor zijn agenten wegbezuinigd!
En NU moeten er weer agenten bij wel laat, maar beter laat dan nooit!
14000 criminelen voelen zich vrij terwijl hun nog een gevangenis straf uit moeten zitten,gevangenissen gaat dicht geen wonder als er géén beleid op wordt toegepast!
Wij burgers snappen hier niks méér van!REferendum moet zo snel als mogelijk worden
doorgevoerd, om nog enigzins het beleid een juiste richting op te sturen!

Door cb (niet gecontroleerd) op za, 15-4-2017 - 16:38

Wat is gevaarlijker, 1 of 2 km te hard rijden of permanent je snelheidsmeter in de gaten houden en dus even je blik van de weg af! Of je gaat bewust te langzaam rijden waardoor anderen weer de neiging hebben om in te gaan halen. Gevaarlijk. In de stad moet je meegaan met het verkeer, al is dat iets te hard.Deel pas boetes uit als het echt te hard gaat (meer dan 10 km)of gevaarlijke situaties ontstaan.

Door Luc van Vessem (niet gecontroleerd) op vr, 14-4-2017 - 17:25

Een flitspaal levert geld op, en een agent kost geld. Dit is het beeld van onze overheid.

Geld Geld en nog eens Geld.

Dat het daarnaast een janboel hebben gecreëerd dat is de ver van hun bed show.

Door J.Strooper (niet gecontroleerd) op do, 13-4-2017 - 16:22

Het wordt tijd dat de echte snelheidsduivels aangepakt worden, maar dan ook op een forse manier. Vooral ook die lieve jongens die, als ze vinden dat het te langzaam gaat maar over banen met rode kruisen rijden! Levensgevaarlijk.

Door Theo Bergsma (niet gecontroleerd) op do, 13-4-2017 - 11:53

Bijna dagelijks wordt mijn vrouw op weg naar haar werk uitgescholden.
De daders zijn steeds 3 scholieren die met z'n drieën naast elkaar aan de linkerkant van de weg fietsen.
Mijn vrouw weigert om aan de kant te gaan en spreekt de jongens aan op hun gedrag, helaas zonder gewenst resultaat.

Op de stoep voor ons huis fietsen regelmatig allerlei mensen, ook wordt daar op scooters gereden.
Het is zaak om goed uit te kijken als we ons tuinpad aflopen.
We vragen dan netjes of men op het fietspad wil gaan.

Reacties: negeren, doorfietsen, eindje verder op gaan staan schelden.
Natuurlijk kleine overtredingen, niet druk om maken zou je zeggen
en vooral maar geen eigen rechter spelen, we leven in een rechtsstaat.

Wat de overtreder leert is dat je er te gemakkelijk mee weg komt, de pakkans is gering.
Helaas zijn veel mensen alleen gevoelig voor wat hen raakt en dat is denk ik een forse boete.
Ik vraag me af hoe deze mensen zich gedragen als ze (later) in een auto rijden.

Door J. De Jong (niet gecontroleerd) op wo, 12-4-2017 - 23:39

Er wordt zoveel door rood licht gereden, zo erg zelfs dat mijn stoplicht soms al op groen staat, en er nog een auto voor mij kruist. Levensgevaarlijk. Dat mag voor mij beboet worden, maar niet een paar te hard rijden.