Stelling: Ik ben mantelzorger en heb last van ingewikkelde regels en administratieve rompslomp

Laptop rijpe vrouw
Getty Images

Wie voor een ander zorgt, krijgt naast die zorg te maken met veel instanties en tijdrovende administratieve rompslomp.

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

Ingewikkelde formulieren en aparte loketten om alles wat nodig is, geregeld te krijgen: het taxivervoer, de zorgindicatie, een tegemoetkoming van de kosten, een rolstoel, traplift of thuiszorg. Mantelzorgers hebben hun handen al vol, maar moeten zich daarnaast een weg banen door een woud van regels en instanties. Met het risico om van het kastje naar de muur gestuurd te worden, of te eindigen met een chatbot die nietszeggende antwoorden geeft, in plaats van een mens van vlees en bloed. 

Vandaag overhandigt MantelzorgNL de petitie ‘Stop de regelkolder voor mantelzorgers’ aan de Tweede Kamer. Hiermee wil MantelzorgNL aandacht vragen voor de regeltaken waar intensief zorgende mantelzorgers gemiddeld vier uur per week mee bezig zijn. Dit moet stoppen, aldus MantelzorgNL. 
Hoe is dit voor u? Bent u mantelzorger en heeft u ook last van ‘de regelkolder’? 

Laat het ons weten. Scroll verder naar beneden om te reageren.
 

Stelling: Ik ben mantelzorger en heb last van ingewikkelde regels en administratieve rompslomp

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ik ben jarenlang mantelzorger geweest voor mijn tante en mijn moeder en ben vaak vastgelopen op de regels. Het heeft mij heel wat uurtjes gekost om het e.e.a. uit te zoeken en een "vermogen" gekost aan gepleegde telefoontjes. Er zijn te veel regels en al die regels kunnen door de grote onduidelijkheid door mantelzorgers verkeerd geïnterpreteerd worden, zodat je waarschijnlijk tegemoetkomingen, subdisies e.d. kunt mislopen. Zeer zorgelijke ontwikkeling. Er wordt steeds meer om en van mantelzorgers gevraagd, maar door de regelgeving tegengewerkt worden. Maak het eenvoudiger en "flikker" de oude wetgeving in de prullenbak en maak een nieuwe, begrijpelijkere eb eenvoudigere wet. Zou een hoop ellende voorkomen.

Wij worden heel goed bijgestaan, geinformeerd en geholpen door de wijkverpleging van Evean.

Het is vooral lastig om uit te zoeken wat je moet doen, waar je moet zijn. Formulieren zijn vaak onduidelijk, wie mag wat aanvragen en bij wie? Basic informatie in de vorm van een informatieve website en/of folder over al deze zaken zou welkom zijn