Stelling: Ik wil best verhuizen naar een kleiner huis, maar in mijn gemeente zijn er te weinig geschikte woningen

Getty Images

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten vindt dat ouderen de belangrijkste oorzaak zijn van het gebrek aan betaalbare woningen. Omdat senioren in te grote woningen blijven zitten, raakt de huizenmarkt verstopt.

De ouderenbonden reageerden daar fel op en kaatsten de bal terug. Veel ouderen willen best verhuizen naar een kleinere woning, aldus de ouderenbonden. Gráág zelfs. Maar er zijn simpel gezegd geen geschikte woningen om naartoe te verhuizen, en al helemaal niet in de eigen wijk of in het eigen dorp. Zo vertelde een Pluslezeres die moest verhuizen vanwege de invaliditeit van haar man, dat ze na maanden zoeken 170 kilometer verderop iets vond. Door een ton boven de vraagprijs te bieden, lukte het haar een geschikte bungalow te kopen.

Gemeenten blijven zélf in gebreke. Zij negeren al jaren de waarschuwingen dat Nederland in snel tempo aan het veranderen is en zijn doodleuk eengezinswoningen blijven bouwen. Dat er veel meer ouderen komen met eigen behoeftes, lijkt hen te ontgaan. Of zoals Gusta Willems van ouderenbond KBO-PCOB het in het Algemeen Dagblad verwoordde: “Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die wij binnenkrijgen blijkt dat heel veel senioren best wel ergens anders willen wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten, die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen.” Het sluiten van de verzorgingshuizen in 2015 heeft de druk op de huizenmarkt nog verder vergroot.

Het gebrek aan geschikte huizen voor senioren is niet alleen lastig en slecht voor de doorstroming op de huizenmarkt. Het Centraal Plan Bureau (CPB) berekende een paar jaar geleden dat ouderen in die in een geschikte seniorenwoning wonen (gelijkvloers, geen drempels, traplift, enz.enz.) minder risico lopen om in het verpleeghuis te belanden. Maar ook actieve senioren willen beste verhuizen, zo bleek uit een ander onderzoek. Bij voorkeur naar een levensloopbestendige woning. Die mag best kleiner zijn, maar niet duurder dan hun huidige woning. En het liefst willen ze in hun eigen dorp of stad blijven wonen.

Hoe is dat voor u?

Auteur