Stelling: Ik wil best verhuizen naar een kleiner huis, maar in mijn gemeente zijn er te weinig geschikte woningen

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten vindt dat ouderen de belangrijkste oorzaak zijn van het gebrek aan betaalbare woningen. Omdat senioren in te grote woningen blijven zitten, raakt de huizenmarkt verstopt.

De ouderenbonden reageerden daar fel op en kaatsten de bal terug. Veel ouderen willen best verhuizen naar een kleinere woning, aldus de ouderenbonden. Gráág zelfs. Maar er zijn simpel gezegd geen geschikte woningen om naartoe te verhuizen, en al helemaal niet in de eigen wijk of in het eigen dorp. Zo vertelde een Pluslezeres die moest verhuizen vanwege de invaliditeit van haar man, dat ze na maanden zoeken 170 kilometer verderop iets vond. Door een ton boven de vraagprijs te bieden, lukte het haar een geschikte bungalow te kopen.

Gemeenten blijven zélf in gebreke. Zij negeren al jaren de waarschuwingen dat Nederland in snel tempo aan het veranderen is en zijn doodleuk eengezinswoningen blijven bouwen. Dat er veel meer ouderen komen met eigen behoeftes, lijkt hen te ontgaan. Of zoals Gusta Willems van ouderenbond KBO-PCOB het in het Algemeen Dagblad verwoordde: “Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die wij binnenkrijgen blijkt dat heel veel senioren best wel ergens anders willen wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten, die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen.” Het sluiten van de verzorgingshuizen in 2015 heeft de druk op de huizenmarkt nog verder vergroot.

Het gebrek aan geschikte huizen voor senioren is niet alleen lastig en slecht voor de doorstroming op de huizenmarkt. Het Centraal Plan Bureau (CPB) berekende een paar jaar geleden dat ouderen in die in een geschikte seniorenwoning wonen (gelijkvloers, geen drempels, traplift, enz.enz.) minder risico lopen om in het verpleeghuis te belanden. Maar ook actieve senioren willen beste verhuizen, zo bleek uit een ander onderzoek. Bij voorkeur naar een levensloopbestendige woning. Die mag best kleiner zijn, maar niet duurder dan hun huidige woning. En het liefst willen ze in hun eigen dorp of stad blijven wonen.

Hoe is dat voor u?

Reactie toevoegen

145 Comments

Door Andre (niet gecontroleerd) op za, 22-1-2022 - 11:20

Hoeveel huizen zouden er beschikbaar komen wanneer toegestaan wordt om ouderen die op een vakantiepark verblijven dat kunnen opgeven als woonadres?

Door Marja Stoepman (niet gecontroleerd) op za, 22-1-2022 - 07:23

Ik zou heel graag kleiner willen wonen in mijn woonplaats Zoetermeer, maar er is niets te vinden huur of koop op de begane grond.

Door B.C. (niet gecontroleerd) op vr, 21-1-2022 - 21:56

Altijd alleen gebleven en een woning die precies goed is. Wel gemerkt dat het met woningruil erg lastig is. Iemand die alleen een omschrijving van de woning gaf maar niet in welke straat en ook niet bij tweede reactie. Mensen (vrouwen) die direct willen bellen, zonder eerst te zeggen wat voor woning het is. En je wensen moeten maar wederzijds passen.

Door Robert (niet gecontroleerd) op vr, 21-1-2022 - 10:26

De banken zorgen dat ik gevangen zit in mijn huis. Wilde mijn grotere huis verkopen en een kleiner huis kopen, maar dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Dat kreeg ik niet, ik ben te oud en dan ben je blijkbaar voor de banken niet interessant meer. De wil is er, maar de banken maken het onmogelijk.

Door A van D (niet gecontroleerd) op vr, 21-1-2022 - 08:57

Ik heb bijna alle reacties gelezen en het struikelblok voor de meeste mensen is:
- te weinig seniorenwoningen hetzij huur-of koop
- de huur en koop van seniorenwoningen is vaak veel duurder dan de bestaande eensgezind woning waar ze nu in wonen
- mensen willen vaak in hun eigen buurtje een geschikte woning vinden, wat vaak niet lukt
- het zou fijn zijn als de huren van de seniorenwoningen hetzelfde blijft als de huur van de gezinswoningen waar mensen nu in wonen
- er moeten veel meer senioren huur- en koopwoningen gebouwd worden voor een natuurlijk doorstroming op de woningmarkt.

Dit zijn enkele tips en regering hou een enquête om erachter te komen of er genoeg animo is om de verzorgingshuizen weer terug te laten komen in de maatschappij.

Door Ray Van Abcoud (niet gecontroleerd) op do, 20-1-2022 - 19:50

Wonen nu met z’n 2en in een koophuis van 220 m2 en zoeken al jaren naar een kleinere maar wel comfortabele appartement in dezelfde plaats. Maar die zijn helaas niet te vinden zodat we nu wel gedwongen zijn om in ons veel te grote huis te blijven

Door b.j.van leeuwen (niet gecontroleerd) op do, 20-1-2022 - 19:01

ouderen krijgen overal de schuld van. leven te lang, dus hoge zorgkosten. jongeren moeten opdraaien voor het pensioen en aow. jongeren kunnen niet uitgaan wegens kwetsbare ouderen. we zitten te lang in een grote woning.

Door hg stor (niet gecontroleerd) op do, 20-1-2022 - 17:32

de kleine woningen zijn verkocht of verhuurd aan vrijgezellen of alleen staanden

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 20-1-2022 - 16:26

Een appartement is voor ons veelal te duur. Met de opbrengst van onze twee-onder-een-kapwoning kunnen we een appartement niet betalen.
Een gewoon bejaardenhuisje heeft eigenlijk onze voorkeur, maar die worden niet gebouwd.
Projectontwikkelaars bouwen alleen maar (dure) appartementen.

Door Ad van Gorp (niet gecontroleerd) op do, 20-1-2022 - 16:23

Het is niet relevant.
Iedere woningbezitter op leeftijd heeft of een lage hypotheek of zelfs helemaal geen, je zal wel gek zijn om dan een duur huis te gaan huren of kopen , zeker gezien de ontwikkelingen van de pensionering pensioenen die al jaren bevroren zijn aow die los gekoppelt wordt dus alles bij elkaar heeft dit niet de voorkeur voor veel ouderen
Tevens moeten er meer kleinere woningen gebouwd worden aangezien er steeds meer 1 persoons huishoudens zijn ook bij jongeren.