Stelling: Ik wil best verhuizen naar een kleiner huis, maar in mijn gemeente zijn er te weinig geschikte woningen

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten vindt dat ouderen de belangrijkste oorzaak zijn van het gebrek aan betaalbare woningen. Omdat senioren in te grote woningen blijven zitten, raakt de huizenmarkt verstopt.

De ouderenbonden reageerden daar fel op en kaatsten de bal terug. Veel ouderen willen best verhuizen naar een kleinere woning, aldus de ouderenbonden. Gráág zelfs. Maar er zijn simpel gezegd geen geschikte woningen om naartoe te verhuizen, en al helemaal niet in de eigen wijk of in het eigen dorp. Zo vertelde een Pluslezeres die moest verhuizen vanwege de invaliditeit van haar man, dat ze na maanden zoeken 170 kilometer verderop iets vond. Door een ton boven de vraagprijs te bieden, lukte het haar een geschikte bungalow te kopen.

Gemeenten blijven zélf in gebreke. Zij negeren al jaren de waarschuwingen dat Nederland in snel tempo aan het veranderen is en zijn doodleuk eengezinswoningen blijven bouwen. Dat er veel meer ouderen komen met eigen behoeftes, lijkt hen te ontgaan. Of zoals Gusta Willems van ouderenbond KBO-PCOB het in het Algemeen Dagblad verwoordde: “Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die wij binnenkrijgen blijkt dat heel veel senioren best wel ergens anders willen wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten, die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen.” Het sluiten van de verzorgingshuizen in 2015 heeft de druk op de huizenmarkt nog verder vergroot.

Het gebrek aan geschikte huizen voor senioren is niet alleen lastig en slecht voor de doorstroming op de huizenmarkt. Het Centraal Plan Bureau (CPB) berekende een paar jaar geleden dat ouderen in die in een geschikte seniorenwoning wonen (gelijkvloers, geen drempels, traplift, enz.enz.) minder risico lopen om in het verpleeghuis te belanden. Maar ook actieve senioren willen beste verhuizen, zo bleek uit een ander onderzoek. Bij voorkeur naar een levensloopbestendige woning. Die mag best kleiner zijn, maar niet duurder dan hun huidige woning. En het liefst willen ze in hun eigen dorp of stad blijven wonen.

Hoe is dat voor u?

Reactie toevoegen

198 Comments

Door J.A. Adema (niet gecontroleerd) op ma, 16-5-2022 - 17:58

Demografische kennis van de gemeente is over het algemeen zeer slecht. Dat blijkt wel uit hun bouwplanning. Daarbij gaat de gemeente het liefst in zee met de bij hun bekende projectontwikkelaars. Die op hun beurt hoofdzakelijk winstgevendheid op hun radar hebben. Kortom men heeft geen idee hoeveel belangstelling onder de senioren bestaat om kleinere woningen te kopen. Dan ook niet zeuren!

Door yvonne wijgerse (niet gecontroleerd) op di, 19-4-2022 - 17:02

Wil dolgraag een kleinere woning, na het overlijden van mijn man, wilde ik dolgraag kleiner wonen, ik zit nu in een te grote, dure huurwoning, voor bepaalde woningen werd ik afgewezen, die zijn te duur voor me, maar zijn goedkoper dan mijn huidige woning, als u het weet, weet ik het ook.

Door JW (niet gecontroleerd) op di, 19-4-2022 - 15:32

Dordrecht bouwt woningen met een vanaf prijs van €960.000,00 te gek voor woorden en zonde van de ruimte!!

Door A.Timmer (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2022 - 15:20

Er zou subsidie kunnen komen voor het splitsen van woningen. Zo maak je van 1 woning twee en kan eventueel mantelzorg of kinderen het tweede huis huren of kopen

Door Roelfien (niet gecontroleerd) op wo, 13-4-2022 - 11:22

Zou graag kleiner wonen ik woon nu in een eensgezinswoning met 3 slaapkamers en een grote voor en achtertuin ben alleenstaand maar helaas verhuizen is duur en alleen met een AOW is dat voor mij niet weggelegd dus blijf ik maar zitten waar ik zit.

Door Marianne Verwei... (niet gecontroleerd) op di, 12-4-2022 - 17:32

hoe, met logisch nadenken, kan e.e.a. zijn ??

Door Christiane vand... (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2022 - 11:01

Een oudere vriendin van me woont als alleenstaande in een eengezinswoning. Wilde verhuizen naar een klein appartement. Werd afgewezen omdat haar inkomen te laag zou zijn. De huur van het appartement was echter precies hetzelfde als de huur van haar eengezinswoning. Wie is hier de schuldige. Onze geldhongerige VVD regering die met allerlei rare regelingen komt of de oudere vriendin die nu maar in haar grote eengezinswoning blijft wonen?

Door J.Tolk (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2022 - 10:18

Geen betaalbare woningen in de buurt.Zeker niet bij een winkelcentrum en een huisarts of medisch specialist.

Door Willem H. (niet gecontroleerd) op wo, 23-3-2022 - 11:00

Wij willen graag naar een kleinere woning. Geen appartement, wel een grondgebonden woning met een verdieping zodat er ook nog logeerruimte is voor de kleinkinderen bijvoorbeeld! Slechts mondjes maat worden die in Houten gebouwd met als gevolg honderden over inschrijvingen. De plannenmakers blijven slapen....

Door Koopmans (niet gecontroleerd) op wo, 23-3-2022 - 06:06

Ja je moet weer stemmen op gemeente raadsleden,maar luisteren ze ook naar de gemeenschap,ook in dit geval nee dus.misschien moeten ze eens inzien dat ze zelf ook ouder worden en wat dan? Begin gewoon weer te bouwen en vergeet even de regelgeving,kinderen kunnen geen eigen leven meer opbouwen omdat ze het ouderlijk huis niet uit kunnen.waar halen de mensen met aow dat niet geïndexeerd word het geld vandaan om naar altijd duurdere woningen te gaan? Niet iedereen heeft een mijoen op de bank,leer eens logisch na te denken politiek in plaats van alleen maar aan je eigen politiek te denken! Jullie zijn er toch voor de burger of zie ik dat verkeerd?