Stelling: Zomertijd of wintertijd?

Vanaf 2019 mogen landen in de EU zelf bepalen of zij een zomertijd of wintertijd hanteren. Nederland, België en Luxemburg willen op dezelfde zomer- of wintertijd uitkomen zodat de landen in één tijdzone blijven. Wat vindt u van dit plan? Moeten we de wintertijd handhaven, of geheel overschakelen op de zomertijd?

In 1977 werd de zomertijd ingevoerd: de klok gaat in maart een uur vooruit, waardoor het in de avond langer licht blijft. Als de zon voorheen onderging om 8 uur, gaat hij dan pas onder om 9 uur. Het argument daarbij was dat door de langere zomeravonden, minder elektriciteit gebruikt zou worden. Volgens onderzoek zou het gaan om 5 euro per huishouden per jaar. De boeren zijn echter al jaren tegen de zomertijd. Door het wisselen van tijd, zouden de koeien van slag raken en dit zou de melkproductie kunnen belemmeren. Maar volgens de Europese Commissie is dat tegenwoordig geen probleem meer dankzij kunstlicht, automatisering en betere apparatuur.

Volgens onderzoekers van verschillende universiteiten zou een permanente zomertijd de mens meer belemmeren, omdat het moeilijker is ''op te starten'' als het in de ochtend langer donker blijft. Het blijven verzetten van de klok in maart en oktober is ook niet optimaal: met name avondmensen zouden bij het verzetten van de tijd meerdere dagen last hebben van een soort ‘jetlag’.

Wat vindt u? Zou u kiezen voor de zomertijd (in de avond langer licht, in de ochtend later licht) of de wintertijd (vroeger donker, vroeger licht)? Of zou u het liefst het willen laten zoals het nu is?

277 Comments

Door Simonne Loir (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 14:40

Voor mij mag het zomer en wintertijd blijven,vele mensen hebben nu al radio gestuurde uurwerken en wekkers en allerhande daar is voor vele het omschakeling naar een ander uur genn probleem.Maar als het toch veranderd dan liever naar wintertijd dit is dan het gezondste manier.

Door Henk (niet gecontroleerd) op do, 6-6-2019 - 19:56

Wintertijd is beter voor mens en dier alles word ontregelt en gezellig lange avond net als vroeger toen we klein waren

Door asfsdfsdf (niet gecontroleerd) op wo, 3-4-2019 - 08:51

idd

Door Reina (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 12:53

Liever de 'normale' (winter) tijd. Bedenk dat met de zomertijd in de winter het tot half 10 's-morgens donker kan zijn. Dus dan half slaperig in de auto stappen is niet zo handig

Door Kwinto (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 12:12

Hoezo besparing op energie? Als het 's morgens langer donker is gaat het licht en de kachel aan.

Door Gerda van lier (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 11:21

Langer licht

Door de Vries (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 10:34

ik merk aan de reacties dat men zich weer totaal niet heeft ingelezen in de materie,
het jaar rond zomertijd brengt nogal wat schade toe aan mens en dier namelijk.
voordelen zijn er niet voor verkeersveiligheid 's avonds langer licht voor de spits is heel leuk maar slaat nergens op dit wordt teniet gedaan doordat de ochtendspits tot 10 uur in het donker zit, dus dat het elkaar op
gewoon wintertijd het jaar rond aanhouden , is veel beter voor onze biologische klok
minder depressies , kanker diabetes type 2 enz.
wintertijd dus . simpel

Door L.vd.linden (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 09:47

Gewoon de tijd zoals het altijd is geweest, niks veranderen.

Door Antje (niet gecontroleerd) op zo, 31-3-2019 - 09:26

Zomertijd is net of de dag meer geniet met langer licht!

Door Dineke (niet gecontroleerd) op za, 30-3-2019 - 00:07

Ik stem voor wintertijd!
In de avond graag langer licht?
Dan gezellig een kaarsje aansteken...