U tegen de leraar op de basisschool? 9 op de 10 Pluslezers zegt: ja

Vandaag de dag hebben leraren niet meer de autoriteit van vroeger. Kinderen krijgen meer vrijheid, de omgangsvormen zijn informeler geworden. Wij waren benieuwd of u vindt dat bepaalde regels terug moeten komen.

Daarom formuleerden we als stelling van de week: 'kinderen zouden op de basisschool weer u moeten zeggen tegen hun leraar'. De uitslag: 8% zegt oneens, 92% eens.

'Niet nodig zolang er respect is'

Een klein deel van de bezoekers op onze website vindt dat niet nodig, waaronder Rose-Marie Raemaekers. "Belangrijker is dat we de kinderen leren wat RESPECT is", schrijft zij op de Facebook-pagina van Plus. "Dat ligt niet in het woordje 'u', maar in de manier van omgang."

Ook Margreet W., die zelf voor de klas staat, is het oneens met onze stelling: "Nee hoor, dat vind ik echt niet nodig. De leerlingen spreken mij met m'n voornaam aan. Wel hebben ze allemaal respect voor het personeel van onze school."
 

'Een kind moet zijn plaats kennen'

Toch zijn de meeste Pluslezers (ruim 90 procent) van mening dat 'u' standaardtaal zou moeten zijn voor kinderen. "Wij zijn er niet slechter van geworden door altijd u te zeggen", reageert Annette Houtzager. "En nog spreek ik ouderen zo aan." Emma Steen sluit zich daar bij aan: "Ja, waarom niet? Een beetje respect kan geen kwaad, hebbben ze later ook nog wat aan."
 
Yolanda Gasper zegt: "Je spreekt met twee woorden. Stel je netjes voor en spreek zoals het hoort, zeg U! Zo simpel is dat. De meester of juf is altijd hoger in rang. Zo komt de orde en het evenwicht weer terug in de klas. Ja meneer, nee meneer, zoals in Engeland. Een kind moet zijn plaats kennen."
 
"Met het noemen van de voornaam verleg je toch grenzen en zien kinderen je eerder als een gelijke", vindt R. Brilstra. "Leg de basis goed, ook op school en leer ze respect te hebben voor ouderen. Daar ontbreekt het heel vaak aan. Dat begint thuis en gaat op school verder."
 
Trudy Vd Linden Boudrie vindt het ook een goed plan, maar heeft wel een toevoeging: "Aan respect, fatsoens- en omgangsvormen mag links en rechts behoorlijk wat gedaan worden. Niet alleen bij jong, maar ook bij oud!"

kinderen zouden op e basisschool weer u moeten zeggen

29 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 16:41

Afdwingen is niet het juiste woord, oefening wel en consequente oefening.
Ik leg het nut van beleefdheid vaak uit aan de kinderen: goede omgangsvormen maken het omgaan met anderen prettig en deze vergroten ook je kansen in het leven.
En nog iets: wij leerkrachten leren de kinderen dit, omdat veel kinderen dit thuis niet meekrijgen, gebrek in de opvoeding, zoals met meer dingen.
Niet omdat de leerkracht boven de kinderen staat, maar het gezag heeft-heel eenvoudig! Aanspraak erop maken is ook niet aan de orde, ook niet de graad of studies die men heeft gedaan. Want iedereen dient in principe met respect behandeld te worden, klein én groot, koningshuis of burger.

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 3-10-2019 - 21:36

Ben lerares in het basisonderwijs en werkzaam in een multiculturele wijk in Rotterdam.
Opdat u direct het juiste beeld erbij hebt! Ik sta erop, de Ned. waarden en normen in ere te houden en train er dagelijks de kinderen op: met twee woorden spreken en beleefdheid naar mij en de andere kinderen. "U"zeggen tegen mij hoort erbij net als netjes de dingen vragen. Zo zie ik veel "prinsjes" en "prinsesjes" in het schooljaar transformeren in gezellige kinderen die elkaar als gelijken behandelen waarbij ik het gezag heb. Op een school met meer dan twintig nationaliteiten. Met geduld!

Door Toine Reijnen (niet gecontroleerd) op di, 7-2-2017 - 18:40

Een onderwerp naar mijn het, al > 15 jaar is het mijn advies; U zeggen tegen leraren en ouders van vriendjes en vriendinnetjes e/o sporttrainers. Maar let wel het ligt niet aan die kinderen het zijn de leraren etc, die geven de kinderen gelegenheid om voornamen en jij te zeggen dat maakt de kinderen makkelijk iets brutaler houding aan te nemen.

Door Andrea Scharn (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 19:09

de persoon tegen wie de kinderen U moeten zeggen kan wel eens helemaal de U aanspraak helemaal niet verdienen, sterker nog, daar misbruik van maken
De u persoon hoeft zich niet boven de leerling te voelen.
Maar, de onderwijskracht met eigen naam aanspreken moet niet om Popie Jopie te zijn gehanteerd te worden.
De manier waarop een leerling zijn leekracht aanspreekt komt vanuit de leerling.
Dat kan niet afgedwongen worden.

Door J.Hartsuiker (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 16:04

Het minder respect hebben voor een ouder iemand is begonnen door een leraar of lelares bij de naam te noemen en jij en jou te zeggen. Dus weer terug naar U.

Door Marianne Dietzel (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 15:08

Sorry, in mijn reactie ben ik een woord vergeten.
Moet zijn: passerend schoolhoofd.

Door Marianne Dietzel (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 15:07

Ik heb mijn dochters opgevoed met de Franse methode.
Iedereen die familie is mag met "Jij" aangesproken worden.
Mensen die niet tot de familie behoren worden aangesproken met "U" + achternaam.
Op de basisschool werd iedereen getutoyeerd met als gevolg dat mijn jongste dochter van 3 jaar tegen het passerend
Hé, dag Jan! Kan écht niet.

Door R Nap (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 14:29

De fatsoensnormen zijn door de commercie-TV en de dagelijkse "persmuskieten"
in de 21ste eeuw en eind twintiger-eeuwse jaren dermate verziekt dat normen en
waarden niet meer draagbaar zijn . We glijden af naar een commerciële"leefwijze"waarin laatstgenoemden somswijlen met de voeten
worden getreden.Gelet ook op de omgangsvormen van de "Yankees "als president-voorman-en vrouw voor de a.s. presidentsv erkiezingen. Meer
als verwerpelijk!!!! Lat mij op mijn 84ste jaar maar U tegen een jonger
iemand met een graad zeggen .Hij of zij heeft het verdiend"!!!

Door Germaine Tiendrai (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 12:47

Ook ik stel er prijs op om met "U" aangesproken te worden. Niet alleen door jonge mensen maar ook door cassieres, door officiele instanties aan de telefoon enzovoort. Ik maak ook altijd op een vriendelijke manier kenbaar dat ik dat graag wil.Dat helpt meestal wel al zie je sommige mensen heel verrast reageren.

Door Herman (niet gecontroleerd) op wo, 12-10-2016 - 11:18

Als het aan mij lag dan hadden wij weer gescheiden scholen zodat de jongens niet meer stoer hoeven te doen voor de meiden.( ik begrijp dat dit niet meer van deze tijd is) En U zeggen tegen de leraar vind ik niet meer als normaal, het is tenslotte je leraar en niet je vriendje.