Antidepressivum tegen darmklachten?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

buikpijn
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: sinds drie weken slik ik Citalopram tegen het prikkelbare darm­syndroom. Ik voel me beter, maar heb wel last van bijwerkingen. Wat is wijsheid: doorgaan of stoppen?

Citalopram is een antidepressivum, maar kan ook werken bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dit heet ‘off-label’ gebruik: de reden om het te slikken wijkt af van de ­officiële toepassing. Je vindt daarom geen informatie over PDS in de bijsluiter. Het middel zorgt voor meer serotonine in de darmen en beïnvloedt de samenwerking tussen hersenen en darmen. Daardoor kan buikpijn verminderen en kun je je beter voelen. Er zijn verschillende antidepressiva om uit te kiezen. Welke het meest geschikt is, hangt af van de PDS-klachten (zoals diarree of juist verstopping) en eventuele bijwerkingen. Van de bijwerkingen van Citalopram heb je vooral in het begin last, daarna worden ze minder of gaan ze over. Maak na vier tot zes weken de balans op: wegen de voordelen op tegen de bijwerkingen? Als het middel erger is dan de kwaal, is het beter om iets anders te proberen.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine