Drie tips voor een betere stoelgang

'Poepdokter' Nienke Tode-Gottenbos legt uit wat je zelf kunt doen voor een betere stoelgang.

Je darmflora heeft niet alleen invloed op je spijsvertering, maar ook op een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem en zelfs je hersenen.

Tip 1

Vervang je broodlunch door een groentelunch. Je darmflora houdt van vezels en we moeten meer vezels eten dan we doen, maar veel mensen denken bij vezels aan volkoren en dat is nou net niet de meest interessante vezel voor je darmen. De vezels in groenten en fruit zijn veel interessanter en dan heb je ook meteen de vitamines en mineralen die je nodig hebt voor je gezondheid.

Tip 2

Kauw goed. Natuurlijk kauwen we allemaal ons eten maar het kan vaak nog net iets beter, ik hoor veel mensen zeggen: ik zie soms wel stukjes van mijn eten in de pot liggen. Dan weet je dat het niet helemaal goed gegaan is. Je darmen hebben geen tanden je darmflora heeft geen tanden en die kan dus alleen maar bij het buitenste laagje van het voedsel komen. Jij moet het voorwerk doen door goed te kauwen.

Tip 3

Poep met een krukje. Om het laatste deel van je darmen heen zit een band die zich aanspant als je staat en als je gaat zitten in een hoek van 90 graden zoals op de wc ontspant die band zich. Maar gedeeltelijk. Dan moet je toch nog de ontlasting er echt doorheen duwen met je spieren en daar kun je last van krijgen in de vorm van aambeien of je hebt het gevoel dat je niet helemaal leeg bent.

Als je de hurkzit nabootst door een krukje onder je voeten te zetten, ontspant die band zich helemaal en raak je veel makkelijker leeg. Dat is niet alleen een stuk prettiger, maar ook veel gezonder voor je darmgezondheid.

3 Comments

Door Jan K. (niet gecontroleerd) op zo, 2-4-2017 - 18:58

Dat franse toilet met dat gat tussen de plaatsen waar je je voeten kon plaatsen was dus zo gek nog niet!

Door john (niet gecontroleerd) op zo, 2-4-2017 - 18:42

Begin bij bukken/hurken of tillen kleine beetjes ontlasting te verliezen.
Dit is zeer ongewenst , hoe te voorkomen ?

Door Jessica (niet gecontroleerd) op zo, 2-4-2017 - 17:41

Vraagje:
Waarom wordt er bij seniorencomplexen en bij diverse wooncentra en winkels dan gepleit voor een verhoogde toiletzitting, die het ontlasten gemakkelijker zou maken?
Moet je dan weer een hoger krukje ervoor plaatsen en als je klaar bent gaat het opstaan weer makkelijker? Lijkt me een heel gedoe en bovendien ontbreekt het in de meeste Nederlandse toiletten domweg aan ruimte.